Energetska obnova obiteljskih kuća nastavlja se do kraja godine

Vlada Republike Hrvatske na svojoj je sjednici u srpnju ove godine donijela odluku o produžetku financiranja energetske obnove obiteljskih kuća do 31. prosinca 2021. godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošlog je tjedna objavio novi poziv za građane čiji objekti nisu stradali u potresu, a osigurano je 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Zaprimanje prijava kreće 14. listopada, te će se one moći podnijeti isključivo elektroničkim putem.

Novost je da će se u okviru novog poziva sufinancirati cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije uključujući fotonaponskeelektrane.

Kućama lošijih energetskih svojstava bit će omogućeno financiranje toplinske zaštite vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća. Iznos sufinanciranja je do 60% bespovratnih sredstava i uključuje obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice kao što su vanjski zidovi, krov, pod ili stolarija, za što je moguće dobiti najviše 120.000 kuna. Građane se potiče da obnova bude cjelovita i da se ugradi neki od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, a maksimalan iznos sredstava koji se može dobiti za to je 204.000 kuna.

Ovisno o lokaciji na kojoj se nalaze, kuće kojima nisu potrebne mjere energetske obnove također će na raspolaganju imati do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije.

Na poziv se mogu prijaviti građani čije kuće imaju do 600 m2 ili do tri stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Uredno vlasništvo, odnosno suglasnost svih suvlasnika i prijavljeno prebivalište na adresi kuće obavezni su uvjeti koje građani moraju ispunjavati.

Ukoliko im zatreba pomoć prilikom procesa prijave, građanima će Fond s do 500 kuna sufinancirati i stručnu podršku.

Osim ovog poziva, u listopadu 2021 će biti objavljen još jedan javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje su stradale u potresu. Sufinancirat će se sa 80% prihvatljivih troškova te je za taj poziv osigurano dodatnih 100 milijuna kuna.

Više informacija potražite na sljedećoj stranici: https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=165

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu