Što je primopredajni zapisnik i tko ga sastavlja?

Primopredajni zapisnik za nekretninu posljednji je korak u procesu kupnje, najma ili zakupa nekretnine. Primopredaja se obavlja kad je izvršena isplata za kupnju nekretnine, tijekom ulaska najmoprimaca u unajmljeni stan ili ulaska zakupnika u poslovni prostor. U tim je slučajevima dobro napraviti zapisnik o stanju nekretnine i brojila prilikom primopredaje, a posebno je važan kod najma i zakupa kako bi se kasnije mogla utvrditi eventualna šteta. 

Zapisnik se ne mora ovjeravati kod javnog bilježnika, niti je za njegovo sastavljanje potrebna usluga javnog bilježnika ili odvjetnika. Sastaviti ga može bilo koja strana koja sudjeluje u pravnom poslu koji se tiče nekretnina, a ukoliko je u poslu bila angažirana agencija za nekretnine, možete računati da će vam ona sastaviti primopredajni zapisnik.

Primopredajni zapisnik prije svega sadržava podatke o nekretnini koja je predmet pravnog posla, kao i podatke svih strana uključenog u njega.

Obavezno bi se trebalo napomenuti u kakvom stanju je zatečena nekretnina – je li očišćena, nedavno uređena, prazna ili s namještajem. Popisati bi se trebali svi eventualni nedostaci ili oprema i namještaj koji nisu ispravni kako kasnije ne bi bilo problema oko utvrđivanja nastanka štete.

Preporuka je i da se popiše namještaj, te da se uz to naprave i fotografije koje će poslužiti kao fotozapisnik kod primopredaje.

Zbog režijskih troškova vrlo je bitno popisati i stanja brojila koja se nalaze u nekretnini, kako se ne bi dogodilo da netko plaća tuđe troškove.

Naposljetku bi zapisnik trebale potpisati sve ugovorne strane, te bi svaka trebala dobiti svoj primjerak koji se preporučuje čuvati u slučaju eventualnih neodumica.

Iako se možda čini da se uloga primopredajnog zapisnika može zanemariti, svejedno bismo preporučili njegovo sastavljanje kako biste izbjegli nesuglasice oko režijskih troškova ili neispravne opreme i namještaja.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu