Eurostat objavio novo izvješće – cijene nekretnina rasle i u drugom kvartalu ove godine

Cijene nekretnina nastavljaju rasti, kako je pokazalo najnovije izvješće Eurostata. U drugom kvartalu ove godine cijene su porasle za 6.8% u zemljama članicama Europske unije, te 7.3% u eurozoni, u odnosu na isti kvartal prošle godine.  

Među državama za koje su dostupni podaci, njih jedanaest zabilježilo je povećanje cijena nekretnina za više od 10%. Prednjače Estonija čije su cijene porasle za 16.1%, Danska sa 15.6% i Češka sa 14.5%. Cipar je jedina država gdje su se cijene smanjile za 4.9%.

U odnosu na prvi kvartal ove godine cijene su rasle u svim državama, na području Europske unije za 2.6%, a u eurozoni za 2.7%. Najveće povećanje zabilježile su Latvija sa 6.7%, Slovenija sa 4.5% i Austrija sa 4.2%.

Podaci za Hrvatsku pokazuju kako je drugi kvartal ove godine donio povećanje od 3.6% gledano u odnosu na prethodni kvartal, te povećanje od 6.5% u usporedbi s istim kvartalom u 2020. godini.

U razdoblje između 2016. i 2020. godine cijene nekretnina rasle su više od inflacije u čak 25 od 26 država čanica Europske unije. Najveće razlike između promjena cijena nekretnina na godišnjoj razini i godišnje stope inflacije zabilježile su u Luksemburgu (13.3%), Hrvatskoj i Portugalu (obje 7.4%), Slovačkoj 87.2%), Njemačkoj (7.1%) i Poljskoj (7.0%).

Cijene najma nekretnina također su porasle

Cijene najamnina su u drugom kvartalu ove godine zabilježile porast od 1.3%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posljednjih deset godina donijelo je veliko povećanje cijena najma nekretnina. Gledano u odnosu na drugi kvartal 2010. godine, cijene su porasle u 25 država članica Europske unije, a smanjile se u samo dvije. U Estoniji su najamnine porasle za 142.4%, Litvi za 109.1% i Irskoj za 65.6%. Smanjenje cijena najamnina zabilježile su Grčka s padom od 1% i Cipar s 3.3%.

Izvor: Eurostat

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu