4 mita o milenijalcima koji naprosto nisu istiniti

Milenijalci su skupina koju se pobliže promatra već godinama po pitanju njihovog rješavanja stambenog pitanja, a prognozeri su davali različita predviđanja o njihovom ulasku na tržište nekretnina. Vjerovanja koja su prevladala o ovom velikom segmentu potencijalnih kupaca nekretnina odnosila su se na to da milenijalci preferiraju najam umjesto kupnje, samo žele živjeti u gradovima i za kupnju nekretnina trebaju financijsku pomoć roditelja.

Jessica Lautz, iz američke Nacionalne udruge trgovaca nekretninama, komentirala je mitove o milenijalcima i dala svoje viđenje.

Milenijalce ne zanima vlasništvo nad nekretninama

Broj vlasnika nekretnina koji su mlađi od 35 godina niži je od prethodnih generacija u istoj dobi. Međutim, milenijalci su i dalje aktivni na tržištu stanova. Suočavaju se s brojnim izazovima u stjecanju vlasništva kao što su niska ponuda nekretnina, konkurencijom i rastom cijena. No, oni trenutno čine najveći postotak od svih generacija koje su potencijalni kupci nekretnina na tržištu, čak 37%.

Milenijalci žele živjeti samo u gradu

Pokazalo se da milenijalci ipak vole živjeti i u predgrađu. Većina i starih i mlađih milenijalaca kupila je nekretninu u predgrađu, jedna petina njih u manjim gradovima.          Osim što su predgrađa lokacijski pristupačnija, milenijalcima je jako bitno i da mogu održati kontakt s prijateljima i obitelji poslije kupnje.

Kod kupnje im treba financijska pomoć roditelja

Većina milenijalaca koristi vlastitu ušteđevinu za kupnju. Gotovo trećina starijih milenijalaca koristi prihod od prodaje svoje nekretnine kao kaparu za sljedeću kuću. No ne stide se prihvatiti ni pomoć svojih roditelja, 20% milenijalaca u dobi od 31 do 40 godina, a 28% između 22 i 30 godina potvrdilo je da su od obitelji i prijatelja primili novac za kupnju kuće.

Da više štede, mogli bi sami kupiti svoju nekretninu

Milenijalci su suočeni s visokim troškovima života, naročito onih koji se tiču stanovanja. Najamnine su porasle i zbog toga je postalo teško kupiti vlastitu nekretninu. Osim toga, mlađi milenijalci više troše na stanovanje i obrazovanje, kao i na zdravstvene usluge. Više troše i na prijevoz, hranu izvan kuće, odjeću i zabavu, za razliku od generacije koja je rođena nakon svjetskih ratova.  

Izvor: https://magazine.realtor/daily-news/2021/10/04/4-ideas-about-millennial-homeowners-that-never-came-true

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu