Zašto je važan međuvlasnički ugovor?

Međuvlasnički ugovor zaključuje se između suvlasnika u zgradi kako bi se uredili njihovi međusobni odnosi, koji se tiču upravljanja i korištenja nekretnine.

Prema Zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima taj ugovor mora biti sklopljen u pisanom obliku. Ono što obavezno mora sadržavati su veličina suvlasničkih dijelova nekretnine, uvjeti i način upravljanja nekretninom, podaci o osobi koja će biti zadužena za upravljanje nekretninom, opseg poslova koje će ta osoba obavljati kao i koja će biti njena odgovornost, uvjeti i način prikupljanja i raspolaganja zajedničkom pričuvom, ime suvlasnika koji će biti zadužen za predstavljanje i zastupanje suvlasnika prema upravitelju, odnosno trećim osobama i koje su granice njegove ovlasti, uvjeti i način korištenja zajedničkih prostorija, uključujući i stan namijenjen za nadstojnika zgrade, te uređaja i zemljišta koje pripadaju određenoj nekretnini.

Za valjanost međuvlasničkog ugovora potrebno je da ga potpišu suvlasnici čiji je udio u vlasništvu posebnih dijelova veći od 50%. U tom se slučaju odluke primjenjuju na sve ostale suvlasnike u zgradi, kao i na one suvlasnike koji su pravo stekli nakon što je međuvlasnički ugovor sklopljen. Ako neki od suvlasnika smatra da trpi štetne posljedice zbog odredbi u ugovoru, može tražiti njegovo razvrgnuće sudskim putem.

Njegova važnost je u tome što je njime lakše urediti odnose između suvlasnika, a posebno onih koji se odnose na imenovanje i razrješavanje upravitelja zgrade, uvjete rada predstavnika stanara i njegovog smjenjivanja, iznos i plaćanje pričuve, te svih ostalih situacija koje bi se mogle pokazati kao problematične.

Za potrebe izmjena međuvlasničkog ugovora, može se donijeti aneks kojeg potpisuje ovlašteni predstavnik.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu