Savjeti kako možete svoj dom učiniti udobnijim za nadolazeću zimu

Dolazak zime podrazumijeva kraće dane, što znači da ćemo sve više vremena provoditi u našim domovima. Prelazak u zimsko razdoblje ne mora biti mračno i turobno, jer je to zapravo savršeno vrijeme da svom domu date zimski make over. Ne morate ga u potpunosti renovirati, jer možda već imate neke komade i predmete koje spominjemo u današnjem članku koji će vam u tome pomoći.

Što više mekanih deka, to bolje

Deke su vjerojatno prva stvar koja vam padne na pamet kad krenete uređvati svoj dom za zimu. Čim temperature krenu padati, mnogi od nas se žele ogrnuti nečim toplim i sklupčati na kauču. Deke i prekrivače prebačeni preko kauča ili kreveta u zimskim mjesecima morate imati. Mogu biti od vune, runa, umjetnog krzna ili flanela. Ako imate višak deka, možete ih posložiti u košaru ili na ljestve kako biste imali zanimljiv dekorativni komad.

Topli podovi, topla stopala

Ništa nije gore od buđenja i ustajanja ujutro, osim možda hladnog poda. Uz čupave čarape i papuče kao nezaobilazne dodatke koji će vas čuvati od hladnoće, poslužiti mogu i tepisi. Ne samo da će održati vaša stopala toplima, već pomažu izolirati prostoriju. Pogotovo se to pokazuje točnim ako imate čupave ili debele tepihe. Iako ih je teže očistiti, nabavite one manjih veličina s obje strane kreveta ili postavite tepihe jedan na drugi pa ćete dobiti teksturu.

Izvor: Pinterest

Postavite zavjese na svoje prozore

Mnogo ljudi umjesto zavjesa koristi rolete, ali mi mislimo da su zavjese ipak vrlo jednostavan način da prostorijama u svom domu date toplinu. Možda već imati zavjese poput onih laganih, prozirnih koje su savršene ljeti kako bi propustile sunčevu toplinu. Zimi ih je ipak bolje zamijeniti težim tkaninama i živim bojama. Zavjese ne morate držati samo na prozorima, već uz pomoć njih možete odvojiti prostoriju, primjerice na spavaći i dnevni dio ako živite u garsonijeri.

Izvor: Pinterest

Osvjetlite prostorije ukrasnim svijećama

 Nisu svi te sreće da imaju kamin, ali zato možete uživati u odsjaju svijeća. Meko treperenje plamena je opuštajuće i ugodno. Ukrasite svoj stol za blagovanje svijećama i upotrijebite zimske mirise za još ugodniju atmosferu. Danas imamo širok izbor ukrasnih držača za svijeće i svatko može izabrati nešto za sebe.

Izvor: Pinterest

Zimi može biti teško iskoristiti svoje dvorište, ali ognjište okruženo udobnim sjedalima s puno deka za ugrijati se, jedna je od ideja kako ga iskoristiti.

Prigušite rasvjetu

Više rasvjetnih tijela, ali s prigušenim osvjetljenjem stvorit će toplu i opuštajuću atmosferu. Možda mislite da ne možete ništa učiniti u vezi s rasvjetom koju već imate jer je preskupa za promjenu, morali biste unajmiti električara ili vam se jednostavno sviđa takva kakva je, ali rješenja su za to doista laka.  Prigušena rasvjeta kojom biste stvorili toplinu i opuštenost jednostavno se može postići zamjenom žarulja ili prekidača, ili mijenjanjem sjenila na lampi.

Izvor: Pinterest

Ukrasite svoje stolove

Jedan od najlakših načina da ukrasite svoj blagovaonski stol je pomoću stolnjaka, podmetača i salveta. Vaš blagovaonski stol može se jednostavno dotjerati brzom zamjenom stolnjaka. Za lijepe i kvalitetne stolnjake isplati se potrošiti malo više novca jer ih možete imati godinama i uvijek će učiniti da vaš stol izgleda lijepo.

Izvor: Pinterest

Koristite zelenilo

Zimsko doba je idealno za korištenje vijenaca i girlandi. Grančice božikovine ili smreke će lijepo izgledati u vazi, dok za vijenac možete koristiti češere, borovinu, čistac ili eukaliptus. Uz to dodajte malene led lampice, bobice ili svijeće za dodatnu toplinu.

Izvor: Pinterest

Tapiserija će se također odlično uklopiti u dekor

U srednjem vijeku tapiserije su se koristile za izolaciju i kako bi se ukrasili goli kameni zidovi. Prazni zidovi, pogotovo oni bijeli, mogu izgledati pomalo hladno. Dodavanjem tapiserija bit će lijepo ukrašeni i zanimljiv dodatak prostoriji.

Izvor: Pinterest

Nemojte zaboraviti na posteljinu

Jastuci, plahte, deke i pokrivači su nezaobilazni u spavaćim sobama pa se potrudite da za zimu pripremite one koji će odgovarati u hladnim mjesecima. Nećete pogriješiti s mekšim materijalima kao što su runo, flanel ili baršun. Pripazite samo na boje – ako ćete imati tepihe ili zavjese u jarkim bojama, bilo bi dobro da posteljina bude u neutralnim.

Izvor: Pinterest

Što je zima bez ukusnih domaćih kolačića?

Na kraju moramo uključiti i malo kulinarstva jer doista, kolačići su zaštitni znak zime i blagdana koji polako stižu. Ništa ne miriši bolje od doma u kojem se peku kolačići. Ako ipak niste tip koji ih voli peći, umjesto njih možete napraviti i ukrasiti kuće od medenjaka, koje izgledaju stvarno odlično.

Izvor: https://www.thegreenmadhouse.com/interiors/10-ways-to-make-your-home-cozy-for-winter

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu