Riješite se pauka u svom domu uz pomoć ovih savjeta

Mnogi dijele isto mišljenje o paucima – jezivi su i nehigijenski. Kad vam se njihova gotovo nevidljiva paučina zaplete u kosi i rukama, vjerujemo da nije ugodan osjećaj.

Možda se pitate kako pauci uopće ulaze u vaš dom? Lako mogu ući kroz rupe, pukotine ili ventilacijske otvore u blizini vrata i prozora i spojenih kabela/cjevovoda. Različite vrste ovih osmeronožnih stvorenja privlače životne sredine koje su sklone i vlazi i ekstremnoj suhoći. Primjeri takvih prostora podrumi, tavani, pretrpani prostorije u domu, sobne biljke i stropni kutovi u sobama koje ne možete lako vidjeti i nisu baš pristupačni.

Izvor: Pinterest

Kako ih se riješiti?

Ako ih se ne bojite, možete ih pokušati uhvatiti u preokrenutu staklenku i brzo podvući komad debelog papira ispod nje kako biste uhvatili pauka i pustili ga van u slobodu, na popriličnu udaljenost od kuće.

Ugasite svjetla, bilo ona u vašem domu ili ispred njega, kako biste spriječili da se oko njega okupljaju ostali insekti koji su mamac za pauke. Insekte privlači svjetlost, a gdje njih ima, uvijek će biti i pauka. U slučaju kad vam svjetlo u unutrašnjosti vašeg doma postane neophodno, upotrijebite žuta svjetla, neprozirna sjenila ili tamnocrvenu noćnu svjetiljku i učinite svoj dom manje privlačnim za različite kukce.

Redovito čistite prašinu usisavačem, mekom krpom ili dugom stropnom krpom za paučinu, kako biste uklonili paučinu i spriječili mogućnost njenog stvaranja.

Izvor: Pinterest

Nemojte držati biljke u blizini vrata i prozora kako biste izbjegli privlačenje pauka. Biljke su guste i savršeno su mjesto za skrivanje pauka. Ako ne želite odustati od zelenila, razmislite o tome da ga zamijenite nekim sobnim biljkama koje odbijaju pauke kao što su lavanda, bosiljak, matičnjak, krizantema ili čak paprena metvica.

Poznato je da zvučne vibracije tjeraju pauke. Ovi kukci obično se nastanjuju u tihim prostorima gdje nema puno svježih mirisa. Glasne vibracije kod njih izazivaju osjećaj bijesa i straha od grabežljivaca te bježe.

Pobrinite se da s vremena na vrijeme očistite svoj dom. Mogli biste razmisliti o tome da se riješite starih novina i odjeće i očistite svoje podrume i tavane. Odlučite se za plastične spremnike za pohranu umjesto kartonskih kutija.

Izvor: Pinterest

Ostatke hrane pohranite u hladnjak ili ih bacite kako biste spriječili privlačenje insekata. Ne zaboravite također dobro oprati voće i povrće prije nego što ga pospremite kako biste bili sigurni da će ostati svježi.

Ako su svi vaši pokušaji da se riješite pauka propali i stvari izmiču kontroli, vrijeme je da pozovete profesionalca da vam pomogne. Međutim, izbjegavajte suzbijanje štetnika upotrebom pesticida jer se mogu pokazati nezdravim i opasnim po naše zdravlje.

Prirodni protiv kemijskih repelenata

Prirodni repelenti su dugoročno i trajno rješenje, prihvatljivi za okoliš i ljude. Relativno su jeftini i sastav im je na biljnoj bazi ili na bazi eteričnih ulja. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, budite pažljivi s njihovim korištenjem. Moraju se češće koristiti da bi bili učinkoviti.

Kemijski repelenti su kratkoročno i privremeno rješenje, ali nisu prihvatljivi za okoliš i za ljude.

Skupi su, mogu biti toksični, oštetiti živčani sustav i izazvati različite kronične poremećaje. Kod djece i kućnih ljubimaca treba biti osobiti oprezan s njima i moraju se koristiti prema uputama.

Prirodni repelenti za pauke nedvojbeno su bolji izbor

Eterična ulja imaju osvježavajuće mirise, koje pauci nastoje izbjegavati. Najpopularnija eterična ulja koja se mogu koristiti su ulje eukaliptusa, ulje paprene metvice, ulje citrusa, ulje cimeta, ulje čajevca, ulje neema, ulje lavande, ulje ružmarina i ulje limuna.

Napravite svoj vlastiti domaći sprej protiv pauka koristeći eterično ulje po svom izboru, ali pazite da budu pohranjeni u jantarnim ili staklenim bocama na tamnom mjestu. Za izradu spreja sddajte 10-15 kapi željenog eteričnog ulja u 30 ml vode. Zatim dodajte malo sredstva za raspršivanje, a to može biti nekoliko kapi vašeg omiljenog sapuna za suđe. Dobro protresite bočicu s raspršivačem prije primjene na mjestima koja posjećuju insekti.

Možete koristiti i difuzor za širenje umirujućeg mirisa eteričnog ulja po cijelom domu.

Pokušajte ostaviti kore limete ili limuna na područjima kao što su lajsne i police za knjige. Zamjenite ih svaka dva dana za maksimalnu učinkovitost.

Nadamo se da vam je ovaj blog dao dovoljno savjeta i trikova da ta neugodna stvorenja zauvijek zadržite izvan svog doma.

Izvor: https://www.designcafe.com/blog/housekeeping/how-to-get-rid-of-spiders/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu