Za ovaj Božić izaberite sebi najljepše drvce

Polako odbrojavamo dane do Božića, a pažnja nam se u potpunosti usmjerila na sređivanje i ukrašavanje naših domova i pronalazak odgovarajućeg drvca kojeg ćemo okititi. Ako muku mučite s time koje izabrati, možda imamo nekoliko savjeta koji će riješiti vaše brige.

Za razliku od ostalih država, u Hrvatskoj se božićna drvca počinju prodavati sredinom prosinca, dok se ona umjetna mogu pronaći u trgovinama mnogo ranije.

Ako ste ljubitelji pravih jelki i smreka i želite ih okititi čim prije, a ne tek na Badnjak, imajte na umu da ćete ih morati znati održavati kako prije Božića ne bi izgubili sve iglice.

Za božićne blagdane najčešće se ukrašavaju smreke i jele. Smreke imaju manje, nježnije iglice na dodir i u skladu su s tradicionalnom idejom Božića uspostavljenoj tijekom viktorijanske ere. Ova ljupka stabla imaju prekrasan miris i tamne su zelene boje, ali njihove iglice više padaju, posebno u kućama s centralnim grijanjem.

Izvor: Pinterest

Jele su suptilnije zelene boje. Imaju velike mekane iglice koje su sigurnije za djecu i kućne ljubimce i nisu toliko sklone ispadanju.

Izvor: Pinterest

Kakvo god drvo odabrali, neka ono bude središnji dio vašeg slavlja.

Pronađite drvo odgovarajuće veličine za svoj dom, a odluka o tome ovisi o veličini prostorije u koju ćete ga smjestiti.

Izvor: Pinterest

Kako pravilno brinuti o drvcu?

Briga o drvcu uglavnom se zapostavlja, ali postoje načini kako da ono traje čim dulje. Drvca, makar su odrezana, još uvijek na neki način ”žive”, trebaju svjetlost, vodu i zrak da bi ostala svježa.

Neposredno prije nego što postavite drvo na stalak, odrežite donja tri centimetra na deblu. Time će se stvoriti svježi rez i otvoriti pore u kori, koje se inače mogu začepiti smolom unutar nekoliko sati od rezanja. Drvo može piti vodu kroz ove pore, kapilarnim djelovanjem. Stavite ga u stalak sa vodom i redovno ju dolijevajte.

Drvo će reagirati na velike promjene u temperaturi, pa je najbolje držati ga dalje od izvora topline i staviti ga negdje gdje se uvjeti neće toliko mijenjati.

Poslije pripreme slijedi najzabavniji dio – uživanje u ukrašavanju drvca

Ukrašavanje drvca je jako zabavno, ali za neke može biti i prilično stresno. Što god odlučite, kada je u pitanju ukrašavanje vašeg drvca, što vas više ima, to bolje, posebno kod postavljanja žaruljica. One idu prve i počinju se postavljati od dna prema vrhu drveta. Teže ukrase držite podalje od vrhova grana.

Svatko ima drugačiji način ukrašavanja, ali bilo da se radi o jednoj boji, mješovitoj paleti boja ili određenom stilu, manje često može značiti više. Neki će odabrati drvene ukrase, sušeno voće i šišarke, drugi će odabrati jednobojne ili višebojne kuglice. Pobrinite se da ukrase postavljate vodoravno, a ne pod kutom jer to daje mnogo ljepši, usklađeniji izgled.

Kad god je moguće koristite LED svjetla koje štede energiju. Dostupna su u ledenoj ili toplo bijeloj boji kao i u više boja s izmjenjivim programima za više radnji. Nekad siu se postavljala samo na drvo, ali sada ih većina želi dodati po cijeloj kući, a često i izvan nje. Dostupne su u mnogo različitih duljina sa stotinama žarulja, neke ih imaju i više od tisuću, tako da imate širok izbor.

Kamo s drvcem nakon blagdana?

Nažalost, sve što je lijepo, kratko traje, a u ovom slučaju, božićni blagdani uvijek traju prekratko. Kad prođu božićne svečanosti i počne se nazirati povratak u normalu, posljednja stvar koju želimo napraviti je ukloniti božićno drvce. Premda u mnogim gradovima postoji organiziran odvoz, još uvijek morate skinuti ukrase i žaruljice s drveta. Pobrinite se da ukrase pospremite na za njih predviđeno mjesto, kako bi vas dočekali spremni za sljedeće blagdane.

Izvor: https://www.oakfurnitureland.co.uk/blog/inspiration-station/how-to-choose-your-christmas-tree/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu