Ideje za ekološki prihvatljive božićne poklone

Božić ne mora biti na teret našem planetu. Uz malo truda i mašte, možemo smanjiti utjecaj blagdana na okoliš. Donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći da proslavite blagdane uz brigu o prirodi.

Kupujte manje

Neki pokloni se poklanjaju da bi udovoljili praktičnoj upotrebi i moraju se kupiti novi. Međutim, mnogi pokloni mogu biti pažljivo osmišljene geste, a osim što ćete potrošiti manje, poklonit ćete i više nego ste očekivali.

Ne moraju svi darovi biti kupljeni u trgovinama

Možete dati više, a trošiti manje dajući poklone koji su osobni i jedinstveni. Dok djeca mahom obožavaju svijetle, sjajne igračke koje se kupuju u trgovinama, većina odraslih cijeni sve što pokazuje da je netko promislio o poklonu.

Pojednostavite darivanje

Osjećate se preplavljeno zbog popisa darova koji je jednostavno predugačak? Predlažemo sljedeću ideju koja će vam pomoći skratiti popis i pojednostaviti obiteljski ritual darivanja.

Prije početka blagdana stavite imena svih odraslih članova obitelji na posebne papiriće i stavite listiće u kutiju ili staklenku. Naizmjence izvucite jedno ime, a onaj kojeg odaberete je vaš primatelj poklona. Čuvajte odabranu osobu u tajnosti kako biste sačuvali iznenađenje. I samo tako, vaš popis darova upravo je skraćen na jedan. Sada se možete usredotočiti na poseban dar za osobu čije ste ime odabrali, bez poteškoća i troškova da pronađete pravi dar za svakoga.

Ako obitelj nije zajedno, zamolite nekog u obitelji da izabere imena za sve. Dogovoren budžet također će pomoći svima da ne osjećaju da moraju pretjerati s nevjerojatnim darom za osobu čije ime su odabrali.

Kupujte pametno i razmišljajte ‘zeleno’

Mnogi pokloni na današnjem tržištu dolaze s udaljenih dijelova svijeta, a utjecaj prijevoza značajno pridonosi emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju. Lokalni obrtnički sajmovi i trgovine dobar su izvor za poklone koji dolaze bez dodatnih troškova prijevoza. Takvi pokloni često imaju priču koja ide uz njih, jer se znaju porijeklo poklona i onaj koji ga je izradio.

Birajte darove napravljene od recikliranih materijala

Mnogi pojedinci i mala poduzeća razvili su sjajne proizvode koristeći reciklirane materijale. Podrška ovim poduzećima pomaže u smanjenju protoka otpada.

Darujte poklone za čije korištenje vam nisu potrebne baterije, čija prodaja eksplodira za vrijeme blagdanske sezone. Odbačene baterije predstavljaju opasnost za okoliš, a čak i punjive baterije na kraju pronađu svoj put u otpad.

Izbjegavajte dječje igračke koje promiču nasilje

U svijetu je previše nasilja, a novi val videoigara za djecu uznemiruje. Zapamtite da je Božić sinonim za mir na zemlji. Mnogo je igračaka i igara koje su zabavne, te njeguju dječju kreativnost i osjećaj za aktivnu igru.

Ponovno poklanjanje je u redu

Uvijek se raspravlja o bontonu koji stoji iza trenda ponovnog poklanjanja, odnosno prosljeđivanja poklona koji ste primili, a koji vam zapravo ne treba. Ponovno poklanjanje ima savršenog smisla. Ako dobijete nešto što vam stvarno nije potrebno, potražite načine na koje možete ponovno upotrijebiti ovaj poklon tako što ćete ga proslijediti nekome tko ga može koristiti. Naravno da to treba biti obavljeno pažljivo kako se ne bi uvrijedio izvorni darivatelj, ali čuvanje poklona koji vam ne treba jednostavno nema smisla.

Povežite se s prirodom

Božić je vrijeme za darivanje i vrijeme za obitelj. Isto tako je sjajna prilika za početak obiteljske tradicije i usađivanja vrijednosti održivog života svojoj djeci, prijateljima i zajednici.

Uzmite dalekozor, knjigu kao vodiča za lokalne ptice, mali blok ili dnevnik za svakog sudionika i prošećite kroz svoje susjedstvo, park ili selo. Pokušajte identificirati i prebrojati svaku pticu koju vidite i zabilježite to u svoj dnevnik. Na kraju pješačenja navedite viđene vrste i broj ptica po vrsti. Uvijek postoji iznenađujuće otkriće, a aktivnost ističe prisutnost i vrijednost ovih pernatih bića. Usporedite rezultate iz prošlih godina i postat ćete stručnjaci za lokalnu populaciju ptica i migracijske navike. Ovo je sjajna obiteljska aktivnost jer čak i najmlađi jednako dobro uočavaju ptice i doprinose događaju.

Obiteljski izlet u prirodu

Mirna šetnja prirodom na Božić pamtit će se i cijeniti više od bilo kakvog poklona. Planirajte šetnju prije blagdanskog obroka dok svi još imaju puno energije. Šetnja će također pobuditi apetite i pružiti zajedničku temu za razgovor tijekom obroka.

Zajednička sadnja malog drvca simbolizira vrijednost prirode. Sat proveden u čišćenju ili oplemenjivanju prirodnog područja također nas obogaćuje i priznaje prirodu kao izvor naše dobrobiti.

Ukrasite drvce za ptice

Postavite zvončiće, češere s maslacem od kikirikija i posude za sjemenke na bilo koje drvo u svom dvorištu, po mogućnosti na stablo na otvorenom gdje ptice mogu lako vidjeti prirodne neprijatelje. Kako biste privukli široku paletu ptica, koristite različite vrste sjemenki kao što su sjemenke suncokreta, miješane sjemenke za divlje ptice. Ovo je izvrsna aktivnost za djecu i nudi važan izvor hrane za ptice tijekom zime.

Izvor: Pinterest

Izvor: https://learn.eartheasy.com/guides/how-to-have-a-green-christmas/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu