Pokreće se program za upravljanje nekretninama u državnom vlasništvu

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dalo je prijedlog za izradu programa za upravljanje nekretninama koje su u državnom vlasništvu. Financirat će se iz sredstava Europske unije i to putem Instrumenta za tehničku potporu, a njegovu će implementaciju podržati Europska banka za obnovu i razvoj u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama.

Očekuje se da će program omogućiti učinkovitije raspolaganje neiskorištenom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i uvođenje sustava za bolje upravljanje državnim nekretninama. Trenutno ministarstvo nadzire značajan broj nekretnina za koje ne postoji sustav upravljanja kojim bi se one mogle bolje iskoristiti. 

Izvor: Pinterest

Programom će se procijeniti postojeći zakonski okvir i institucionalni kapaciteti za upravljanje državnom imovinom, što bi trebalo razjasniti koja su poboljšanja potrebna. Ministarstvo se namjerava poslužiti metodologijom koja bi trebala pridonijeti učinkovitijem smanjenju portfelja nekretnina.

Projekt se provodi u skladu s reformom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a u Ministarstvu se nadaju da će to imati pozitivan utjecaj na državni proračun, gospodarski rast i poboljšanje gospodarske aktivnosti u Republici Hrvatskoj.  

U Europskoj banci za obnovu i razvoj, kao i Glavnoj upravi Europske komisije podržavaju reformu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske te ističu značaj doprinosa koji ona ima na društveni i gospodarski razvoj zemlje.

Izvor: https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/pokrece-se-program-za-poboljsanje-upravljanja-nekretninama-u-vlasnistvu-rh/14094

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu