Najbolji načini kako zamotati poklone, a da su ekološki prihvatljivi

Svake godine se za blagdane kupuju velike količine ukrasnog papira i materijala za zamatanje kao što su ukrasne vrpce,  koji se ne mogu reciklirati. Nakon što ispune svoju jedinu funkciju, bacaju se u smeće. Zato bi bilo bolje poklone umotati u materijale koji se mogu koristiti više puta, a neke od njih možda već imate u svom domu.

Furoshiki

Furoshiki je japanska tkanina za zamatanje koja se tradicionalno koristi za nošenje stvari, ali je postala popularna kao ekološki prihvatljiva metoda zamatanja darova i u drugim kulturama. Za umotavanje poklona u furoshiki, sve što vam treba je dvostrana četvrtasta tkanina i neke osnovne vještine savijanja, a primjer možete vidjeti na slici niže:

Izvor: Pinterest

Postoji i mnogo drugih furoshiki ideja za zamatanje darova koje pokrivaju različite vrste darova i oblika. Iskoristite komad tkanine koji već posjedujete, pa potražite zaboravljene dragulje u svom ormaru ili ladicama.

Ako želite da poklon bude što jednostavnije umotan ili jednostavno nemate strpljenja za ukrašavanje, furoshiki je pravi izbor za vas. Kada zamotate dar u furoshiki, vidjet ćete da ukrasi nisu potrebni, samo nađite lijepu tkaninu.

Izvor: Pinterest

Kraft papir

Većina vrsta papira za zamatanje ne može se reciklirati. Sjajni, laminirani papir i sve što je sjajno, svjetlucavo i metalik kontaminirat će sav otpad ako se baci zajedno s papirom koji se može reciklirati. Bolja opcija je koristiti kraft papir koji je biorazgradiv i može se reciklirati.

Neka vaša kreativnost zablista prilikom ukrašavanja poklona zamotanog u kraft papir. Kako biste upotpunili rustikalni izgled papira, ukrasite darove nekim prirodnim materijalima poput češera, suhih biljaka ili sušenih kriški naranče.

Izvor: Pinterest

Poklon vrećice

Pronaći ekološki prihvatljive poklon vrećice lakše je nego što mislite. Kao prvo, višenamjensku vrećicu možete koristiti kao poklon vrećicu.

Ako ste ljubitelj rukotvorina, postoje načini na koje možete sami izraditi vrećice za poklone od tkanine za višekratnu upotrebu. Potražite u svom ormaru jastučnice, šalove, veste koje više ne nosite i sve ostalo što se može ponovno upotrijebiti, ali još ne izgleda staro i isprano.

Sačuvajte sve poklon vrećice, vrećice za poklone i vrećice s vezicom koje dobijete i nećete morati brinuti o kupnji novih i stvaranju više otpada. Ako ipak odlučite kupiti poklon vrećicu, svakako kupite nešto za višekratnu upotrebu ili recikliranje.

Stare novine kao ukrasni papir

Iako sve više ljudi bira digitalni oblik vijesti umjesto tiskanih novina, svejedno se one i dalje tiskaju i moguće ih je kupiti. Neki od vas vjerojatno možda doma imaju stare primjerke novina koji samo čekaju da se ponovno iskoriste i recikliraju.

Postoji dosta načina da ovu jednostavnu i štedljivu ideju provedete u djelo. Na primjer, pregledajte hrpu novina i potražite zanimljiv ili smiješan članak koji nadopunjuje dar koji dajete. Možete pronaći neriješenu križaljku i upotrijebite je kao mjesto za pisanje prazničnih čestitki.

Čak i ako nemate novine, netko koga poznajete sigurno ih ima hrpu kod kuće. Zamolite svoje prijatelje ili obitelj da podijele neke od novina koje više ne koriste, a zauzvrat podijelite s njima svoju ideju za zamatanje poklona.

Poklon kutije

Pravo je vrijeme da pregledate svoje spremljene poklon kutije i druge kutije za višekratnu upotrebu koje imate. Ako više ne izgledaju dobro, postoje načini da ih osvježite. Upotrijebite ekološki prihvatljive boje, kraft papir ili novine kako bi poklon kutije izgledale kao nove.

Ono što je sjajno kod ove ideje za zamatanje poklona je to što djeci možete prepustiti i male darove. Brzo je, jednostavno i neće vam trebati ni škare ni traka.

Uz ukrase od poneke preostale vrpce, grančice borovine ili bilo čega drugog što nađete, svaki će poklon ovako umotan lijepo izgledati.

Izvor: Pinterest

Staklenke

Ovo je još jedna divna ideja za zamatanje poklona u kojoj sve što trebate je pregledati svoje police i pronaći staklenu posudu koja čeka na ponovnu upotrebu. Ako kod kuće nemate staklenke, ne zaboravite spremiti staklenke od ukiseljenih proizvoda sljedeći put kada ih budete jeli. Ili se samo raspitajte, vaša obitelj i prijatelji sigurno će imati neke rezervne staklenke koje možete koristiti.

Dodajte osobni pečat ukrašavanjem staklenke štapićima cimeta, bombonima, listovima eukaliptusa ili rezbarenim drvenim ukrasima. Ako su vam ostali komadi tkanine od zamotavanja furoshikija, pokrijte njima vrh staklenke i zavežite je špagom.

Sačuvajte ove ekološki prihvatljive ideje za zamatanje darova za prigode tijekom cijele godine

Nakon što upotrijebite ove zanimljive ideje za zamatanje darova kako biste svoje blagdanske proslave učinili ekološki prihvatljivijima, neka vam to postane navika za sve prigode u kojima se daruje. Sad ćete imati ušteđene materijale za korištenje kad god je to potrebno.

Kao što je već rečeno, na putu smo da darivanje učinimo održivijim, pa je svaki mali korak važan. Zato, dok radimo na vlastitim planovima, želimo i vas potaknuti da napravite isto.

Izvor: https://www.printful.com/blog/eco-friendly-gift-wrapping/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu