Kako izgleda plan izgradnje zamjenskih stambenih objekata na Banovini

Početkom mjeseca predstavljen je plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Prema Zakonu o obnovi, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje imenovan je nositeljem aktivnosti obnove, odnosno uklanjanja i gradnje obiteljskih kuća u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Program mjera daje i smjernice obnove prema modelima i vrstama radova, kao i smjernice za odabir sudionika u obnovi.

Obnova će se provoditi prema dva projekta u tri tlocrtne veličine za što će se primjenjivati 6 tehnologija izgradnje. Prema tome je kvadratura pojedinih kuća određena na 55, 70 ili 85 m2 neto tlocrtne površine. Mogući tipovi gradnje su primjena drvene montažne konstrukcije, montažne suhe gradnje ili klasične zidane gradnje. Dva su ponuđena tipa zamjenskih kuća, urbani i tradicionalni, a građani čiji su objekti stradali u potresu, moći će sami izabrati  koji žele.

Nakon što se potpiše ugovor s izvođačima i građani odaberu koji model žele, započinje izgradnja. Početak se predviđa za sredinu siječnja iduće godine, ali sve ovisi i o vremenskim prilikama.  

Pet je faza kojima se razvija plan početka realizacije. Prva faza započela je početkom mjeseca prosinca kad je pokrenut postupak javne nabave za 30 kuća model Urbana, suhe drvene gradnje, dok je sredinom mjeseca pokrenut postupak javne nabave za 30 kuća model Tradicionalna, klasične zidane gradnje. Treća faza znači pokretanje postupka javne nabave za 30 kuća model Urbana, klasične zidane gradnje, a četvrta faza je za 75 kuća model Tradicionalna, drvene montažne gradnje. Planirano trajanje postupaka javne nabave je pet tjedana od dana pokretanja.

Pet faza označava početak postupka javne nabave za zamjenske višestambene gradnje. Planirano trajanje postupka nabave i početka radova je tri mjeseca od dana pokretanja nabave.

Više informacija možete pronaći na: https://sduosz.gov.hr/vijesti-8/predstavljen-plan-izgradnje-zamjenskih-obiteljskih-kuca-i-visestambenih-zgrada-na-banovini/1441

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu