Kako izgleda plan izgradnje zamjenskih stambenih objekata na Banovini

Početkom mjeseca predstavljen je plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Prema Zakonu o obnovi, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje imenovan je nositeljem aktivnosti obnove, odnosno uklanjanja i gradnje obiteljskih kuća u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Program mjera daje i smjernice obnove prema modelima i vrstama radova, kao i smjernice za odabir sudionika u obnovi.

Obnova će se provoditi prema dva projekta u tri tlocrtne veličine za što će se primjenjivati 6 tehnologija izgradnje. Prema tome je kvadratura pojedinih kuća određena na 55, 70 ili 85 m2 neto tlocrtne površine. Mogući tipovi gradnje su primjena drvene montažne konstrukcije, montažne suhe gradnje ili klasične zidane gradnje. Dva su ponuđena tipa zamjenskih kuća, urbani i tradicionalni, a građani čiji su objekti stradali u potresu, moći će sami izabrati  koji žele.

Nakon što se potpiše ugovor s izvođačima i građani odaberu koji model žele, započinje izgradnja. Početak se predviđa za sredinu siječnja iduće godine, ali sve ovisi i o vremenskim prilikama.  

Pet je faza kojima se razvija plan početka realizacije. Prva faza započela je početkom mjeseca prosinca kad je pokrenut postupak javne nabave za 30 kuća model Urbana, suhe drvene gradnje, dok je sredinom mjeseca pokrenut postupak javne nabave za 30 kuća model Tradicionalna, klasične zidane gradnje. Treća faza znači pokretanje postupka javne nabave za 30 kuća model Urbana, klasične zidane gradnje, a četvrta faza je za 75 kuća model Tradicionalna, drvene montažne gradnje. Planirano trajanje postupaka javne nabave je pet tjedana od dana pokretanja.

Pet faza označava početak postupka javne nabave za zamjenske višestambene gradnje. Planirano trajanje postupka nabave i početka radova je tri mjeseca od dana pokretanja nabave.

Više informacija možete pronaći na: https://sduosz.gov.hr/vijesti-8/predstavljen-plan-izgradnje-zamjenskih-obiteljskih-kuca-i-visestambenih-zgrada-na-banovini/1441

Pročitajte još

Trendovi koji će zavladati ove godine uređenjem interijera

Nova godina, po svojoj prirodi, obično vrvi optimizmom i novim počecima. Dok nastavljamo razmišljati kako bi budućnost mogla izgledati,...

Komentari

Povezano

Trendovi koji će zavladati ove godine uređenjem interijera

Nova godina, po svojoj prirodi, obično vrvi optimizmom i...

Znate li koja će boja obilježiti 2022. godinu u uređenju interijera?

Svake godine u posljednja malo više od dva desetljeća,...

Trendovi kojima dizajneri jedva čekaju reći zbogom

Trendovi dolaze i odlaze, bilo da se radi o...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu