Kako ukloniti mrlje od alkoholnih pića s odjeće i predmeta u kućanstvu

Alkoholna pića dolaze u raznim okusima i bojama. Ako je vaša mrlja nastala od miješanog pića ili piva tijekom blagdanskog ručka, ovaj članak može značiti spas za vašu odjeću, tepih i namještaj od tkanine.

Likeri i piva stvaraju mrlje na bazi tanina, pa ako dođe do prolijevanja, odmah obrišite bijelim papirnatim ručnikom, a zatim natopite običnom hladnom vodom tako dugo dok se odjevni predmet ne stavi na pranje. Nikad nemojte koristiti prirodni sapun na takvim mrljama jer će ih biti još teže maknuti.

Obične mrlje od alkohola obično se mogu ukloniti pranjem odjeće u najtoplijoj vodi preporučenoj za tkaninu. Ako se likeri ili pivo miješaju recimo sa sokom od brusnice, važno je tretirati mrlju što je prije moguće kako biste uklonili boju s tkanine. Nemojte sušiti odjeću u sušilici sve dok mrlju u potpunosti ne uklonite s tkanine. Sušenje odjeće koja još ima mrlju na sebi u sušilici rublja otežat će njeno potpuno uklanjanje.

Izvor: Pinterest

Ako se odjevni predmet može očistiti samo kemijskim čišćenjem, obrišite što je više moguće mrlje od pića bijelim papirnatim ručnikom. Ukoliko čistite tkaninu za presvlake, a ona je svilena ili starinska, obrišite mrlju, a zatim se obratite profesionalcu koji će znati očistitite navlake.

Kako ukloniti mrlje od piva i likera s odjeće

Prvo uklonite što je više moguće vlage papirnatim ručnikom. Držite tkaninu ispod slavine s tekućim mlazom hladne vode i isperite umrljano područje s pogrešne strane tako da se mrlja ”na silu” makne s površine. Operite mrlju s malo običnog alkohola ili amonijaka koji se ne pjeni i dobro isperite. Ako mrlja nestane, operite je prema preporuci za njegu tkanine na etiketi.

Ukoliko ni to ne pomogne, upotrijebite malo tekućeg deterženta za rublje i pustite da stoji na tkanini barem 15 minuta. Operite odjevni predmet kao i obično, a prije sušenja provjerite zamrljano područje.

Nakon što i ovo napravite, a mrlja je još uvijek tamo, pomiješajte otopinu izbjeljivača na bazi kisika i mlaku vodu slijedeći upute na pakiranju i uronite odjevni predmet. Ostavite da se namače najmanje četiri sata ili preko noći, a zatim operite kao i obično. Ova vrsta izbjeljivača sigurna je za prirodne i sintetičke tkanine koje su bijele ili obojene.

Kako ukloniti mrlje s tepiha ili navlaka na namještaju

Za uklanjanje mrlja od pića s tepiha, namještaja presvučenog tkaninom ili navlaka u automobilu, koristit ćete ista rješenja i tehnike čišćenja. Pazite da ne premočite navlake jer višak vlage može uzrokovati probleme s punjenjem jastuka. Ostavite navlaku da se osuši na zraku daleko od sunčeve svjetlosti i izravne topline.

Započnite korištenjem bijelih papirnatih ručnika kako biste obrisali što je više moguće tekućine. Pomiješajte 1 žlicu tekućeg deterdženta za pranje posuđa, 1/2 šalice destiliranog bijelog octa i 2 šalice tople vode. Upotrijebite čistu bijelu krpu kako biste otopininom tretirali mrlju. Radite od vanjskih rubova prema sredini kako biste spriječili širenje mrlje. Trljajte otopinom za čišćenje dok se boja ne prestane prenositi. Čistu bijelu krpu umočite u običnu vodu kako biste isprali tretirano područje. Važno je ukloniti sve ostatke sapuna jer može privući prljavštinu. Ako je mrlja nestala, ostavite da se tepih osuši na zraku daleko od izravne topline, a zatim usisajte kako biste podigli vlakna tepiha. Ako mrlja ostane ili se alkoholna pića pomiješaju s nečim šarenim što sadrži boju za hranu, pomiješajte otopinu izbjeljivača s kisikom i hladnu vodu slijedeći upute na pakiranju. Upotrijebite mekanu četku za nanošenje otopine izbjeljivača s kisikom u tepih. Ostavite da djeluje najmanje jedan sat prije nego što obrišete tepih suhom krpom. Ponavljajte dok mrlja ne nestane. Pustite da se tepih osuši na zraku, a zatim ga usisajte.

Izvor: https://www.thespruce.com/how-to-remove-liquor-stains-2147106

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu