Eurostat objavio novo izvješće – cijene stambenih nekretnina nastavljaju i dalje rasti

Prošlog tjedna je Eurostat, europski ured za statistiku, objavio novo izvješće o kretanju cijena nekretnina u trećem kvartalu 2021. godine. Iz izvješća je vidljivo da su cijene nekretnina porasle za 8.8% u eurozoni, odnosno za 9.2% u državama Europske unije, gledano u odnosu na isti kvartal 2020. godine. Najsnažniji je to porast u posljednjih šesnaest godina. 

U trećem kvartalu 2021. godine najniže povećanje cijena zabilježili su Cipar (2.2%), te Italija i Španjolska (4.2%), gledano u odnosu na isto razdoblje u 2020. godini. Najveći porast cijena imali su Češka (22%), Litva (18.9%), Estonija (17.3.%) i Nizozemska (16.8%).

 U odnosu na drugi kvartal 2021. godine cijene su porasle u svim državama članicama, osim Grčke za koju podaci nisu dostupni. Najmanje povećanje cijena je bilo u Rumunjskoj (0.1%),  Finskoj (0.2%) i Danskoj (0.3%), a najveće u Češkoj (7.3%), Nizozemskoj (5.9%), Litvi (5.4%) i Irskoj (5.1%).

Cijene nekretnina u Hrvatskoj su u trećem kvartalu 2021. godine porasle za 1.7% u odnosu na drugi kvartal, pri čemu su u Gradu Zagrebu one bile više za 1.3%, na Jadranu za 2.9%, a u ostalim dijelovima Hrvatske su bile više za 0.4%.

Gledano u odnosu na treći kvartal 2020. godine, nekretnine su poskupile 9%. Grad Zagreb je u ovom slučaju bilježio porast cijena nekretnina za 9.6%, Jadran za 8.9% i ostali dijelovi za 8.2%.

Izvori: Eurostat

          Državni zavod za statistiku 

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu