Uredite dom uzorcima kao pravi dizajner interijera

Uređivanje uz pomoć uzoraka može se činiti zastrašujućim jer možda u stvarnosti ideja neće izgledati tako dobro kao što ste zamislili. Uz pomoć nekoliko jednostavnih pravila, imat ćete dovoljno samopouzdanja da uzorke hrabro dodate u svoj dom kao pravi dizajner.

Kako se koristiti uzorcima?

Mnogi misle kako je za uređivanje prostorija uzorcima zastrašujuće, ali mi smatramo kako to može biti odličan način da personalizirate svoj prostor, koji će postići da od običnog izgleda spektakularno. Uzorci se mogu dodati u vašu shemu interijera na razne načine, od tapeta do zavjesa, pločica i posteljine. Iako bi se uređenje u vašem domu trebalo voditi onim što volite, postoji nekoliko smjernica koje vrijedi razmotriti ako želite dodati nešto će ga podignuti.

Cvjetni uzorci

Iz mode sasvim sigurno neće izaći cvjetni uzorak, koji je sve posvuda već desetljećima i pruža umirujuće povezivanje s prirodom i okolišem. Otisak cvijeća manjih razmjera u stilu 1960-ih djeluje čudnovato i romantično, dok pomalo živopisan šareni cvjetni uzorak potječe iz slika mrtve prirode iz 16. i 17. stoljeća. Izbor je velik i svatko može pronaći ono što mu se najviše sviđa, čak i minimalisti, koji možda više vole suptilniji, apstraktniji cvjetni motiv.

Važna je ravnoteža

Ključ uređivanja uz pomoć uzoraka leži u ravnoteži. Krajnji cilj je raširiti uzorak po sobi, a ne gomilati ga na jednom mjestu. Vrlo je važno uskladiti boje u uzorku s bojama koje blokiraju kako bi se postigla kohezija. Pravilo koje treba imati na umu kad odlučujete o uzorku jest veličina prostorije. Što je prostor veći, možete koristiti veći uzorak ili print, a isto vrijedi i za manje prostore kojima bolje odgovaraju manji uzorci. Kad govorimo o prugastom uzorku, zapamtite da okomite linije stvaraju dojam veće visine, dok vodoravne linije čine da se prostor doima širim. Često se koriste u uređenju starinskih kuća.

Miješanje i kombiniranje različitih uzoraka

Danas se čini u redu pomiješati uzorke, ali pritom je dobro odabrati ograničenu paletu boja. Primjerice crno bijela kombinacija je uvijek pouzdana, kao i većina neutralnih boja. Ključno je eksperimentirati s različitim ljestvicama uzoraka koje ste odabrali. Ako koristite cvjetne motive, pokušajte kombinirati velike printove s manjim uzorcima cvijeća ili lišća. Cvjetni elementi također dobro funkcioniraju kad se kombiniraju s prugama.

Čini se da životinjski uzorci polako izlaze iz mode, ali dodavanjem neutralnoj shemi može ih se oživjeti. Pritom treba pripaziti i ograničiti se na samo dva ili tri uzorka kako bi se izbjegao efekt zoološkog vrta. Koje god uzorke odaberete koristiti u svom domu, pobrinite se da dodate neke jednostavne i komplementarne boje kako bi učinak bio zabavan.

Geometrijski uzorci   

Ponavljanje je ono što geometrijske uzorke čini tako ugodnim oku, jer lijep, predvidljiv vizualni redoslijed čini da se osjećamo sigurno i zaštićeno. Ublažite geometrijski izgled odabirom zaobljenih oblika. Ako se zaljubite u kvadratni ili šiljasti dizajn, suprotstavite ga zaobljenim keramičkim vazama, mekom posteljinom i biljkama lončanicama.

Gdje sve možete koristiti uzorke?

Uzorci se mogu dodati u prostorije na različite načine, koristeći sve od zavjesa, jastučića, tepiha i prekrivača pa do većih komada namještaja kao što su blagovaonski stol, stolić za kavu ili sofa. Cilj je ograničiti broj uzoraka između dva i četiri te ih uravnotežiti jednostavnim bojama. Primjerice u spavaćoj sobi poplun s uzorkom može biti žarišna točka u sobi kad se nadopuni jednobojnim plahtama i dekama.  

Kad je riječ o korištenju uzoraka u kupaonici, većina će se odlučiti za jednostavnu i neutralnu shemu, ali ako se napravi ispravno, pločice s uzorkom na podu kupaonice ili u tušu mogu pretvoriti prostor u nešto dekorativno i ugodno oku. Isto se može reći i za kuhinju, gdje pločice s uzorkom unose dašak osobnosti i energije u prostor.

Ako ipak odaberete pločice s uzorkom za bilo koji od ovih prostora, važno je ponoviti boje iz dizajna u ostatku prostorije kako bi ona izgledala kohezivno. To se može postići ručnicima u boji, košarama za pohranu ili posude za sapun u kupaonici, ili putem kućanskih aparata u boji i kuhinjskih ručnika u kuhinji.

Tropski uzorak

Ovaj hrabar izgled pružit će vam osjećaj kao da ste okruženi bujnim zelenilom. Dodajte tropska umjetnička djela i dodatke kako biste prostor podigli na sljedeću razinu, ali ne zaboravite uključiti i čiste, jednostavne neutralne boje kao što su bijela ili hladno siva za kontrast.

Tapete koje su imale svoj veliki povratak

U posljednje vrijeme sve više ljudi se odlučuje za tapete i ovo je oldičan način kako dodati uzorke u prostor. Dobra vijest je da potoji veliki izbor i svatko danas može pronaći nešto za sebe. Botanički otisci palmi vrlo su popularni za stvaranje tropskog osjećaja tijekom cijele godine.

Izvor: https://www.yourhomeandgarden.co.nz/inspiration/interior-style/how-to-decorate-with-patterns

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu