Savjeti kako pravilno brinuti o orhidejama

U današnjem članku pročitajte savjete o tome kako pravilno brinuti o orhidejama. Orhideje su egzotične biljke, nerijetko skupe, a zahtjevaju malo više brige i pažnje od ostalih biljaka. Dobra vijest je da je orhideje relativno lako uzgajati, te ih mogu imati čak i početnici. Dok su mnoge vrste orhideja biljke koje su skupe i teško ih je pronaći, phalaenopsis se može redovito naći na polici s cvijećem u većini trgovina. Popularne su kao pokloni, ali često ove biljke završe u košu za smeće nakon što njihovi cvjetovi otpadnu.

Uz sljedeće savjete vaša orhideja phalaenopsis će živjeti duže vrijeme.

Odabir prave orhideje koja je već rascvjetala

Postoji više od 25.000 različitih vrsta orhideja. Orhideja phalaenopsis je popularna i široko dostupna jer cvjeta dugo i održava se lakše od ostalih. Šareni cvjetovi pomažu kod prodaje biljaka tako da će većina dostupnih orhideja već biti u cvatu. To može biti korisno jer omogućuje vam da vidite i odaberete određenu boju. S druge strane, što je više cvjetova otvoreno na biljci, to će vrijeme cvatnje trajati kraće.

Odaberite orhideju s najviše neotvorenih pupova jer će to cvijeće trajati duže, baš iz razloga jer nije još procvjetalo. Obavezno pregledajte lišće i stabljike ima li insekata ili gljivične infekcije. Orhideje mogu privući bijele muhe i druge male kukce. Potražite bijele mrlje na donjoj strani lišća. Gljivice će često izgledati kao smeđe ili crne mrlje, obično sa žutim oko njih.

Kako održati cvat biljke?

Jednom kad nabavite svoj primjerak, važno je omogućiti pravilnu brigu za biljku kojom bi se povećale šanse za preživljavanje i ponovni cvat. Adekvatna svjetlost je vitalna za preživljavanje orhideja. Orhideja phalaenopsis može preživjeti u uvjetima s malo svjetlosti. Međutim, prima li čim više indirektne svjetlosti, to će duže cvjetati i veće su šanse da će cvjetati više puta. Obavezno ju stavite na prozor koji prima jako malo sunčeve svjetlosti. Idealno je do tri sata izravnih sunčevih zraka ili prošaranost zrakama tijekom cijelog dana.

Orhideje vole temperaturu, raspored zalijevanja i svjetlost da budu stabilne. Previše odstupanja u bilo kojem smjeru dovodi do propadanja pupova. Orhideje također vole da njihov medij ostane vlažan, a ne mokar. Smatraju se zračnim biljkama ili epifitima i ne rastu u tlu, a obično su u posudi s mahovinom ili čak kamenjem.

Kako biste održali srednju vlažnost, prihranite ga mahom tresetarom i često prskajte kad se osuši, osobito tijekom cvatnje. U redu je pustiti da se medij nešto osuši između zalijevanja, ali ga treba zalijevati prije nego što se potpuno osuši. Orhideje nije potrebno gnojiti dok cvatu.

Pod odgovarajućom njegom, cvjetanje će trajati dva mjeseca ili više prije nego što izblijedi.

Njega orhideje nakon cvatnje

Njega nakon cvatnje određuje budući uspjeh ili neuspjeh vaše orhideje. Nakon što cvjetovi izblijede, možete ih odrezati ili pustiti da sami otpadnu. Ako ga ipak odrežete, prijedlog je da izrežete klas otprilike centimetar iznad linije sadnje. U ovom trenutku orhideja ide u fazu mirovanja kako bi prikupila energiju prije nego što ponovno procvjeta.

Ako slijedite ova jednostavna pravila, vaša će orhideja phalaenopsis cvjetati otprilike dva puta godišnje i zadržati cvjetanje nekoliko mjeseci.

Izvor: https://www.thespruce.com/expert-tips-to-keep-orchids-alive-5116576

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu