Suvremeno nije isto što i moderno, bar ne što se uređenja doma tiče

Za većinu ljudi pojmovi suvremeno i moderno znače jedno te isto, pa čak i neki rječnici potvrđuju tu interpretaciju. Međutim za dizajnere interijera i stručnjake za uređenje domova ti pojmovi određuju dva potpuno različita stila uređenja. Premda ta dva stila dijele i neke zajedničke značajke, dosta je i onih u kojima se razlikuju.

Moderni stil čvrsto je ukorijenjen u ranim godinama i sredinom 20. stoljeća i uključuje snažne linije s prirodnim bojama. Suvremeni dizajn interijera uključuje ono što je sada u trendu.

Značajke modernog stila

Moderni stil se odnosi na dizajn i dekor modernističkog pokreta koji je započeo krajem 19. stoljeća. Nastao je u njemačkoj školi dizajna Bauhaus i pod utjecajem skandinavskog dizajna čiji je naglasak na jednostavnosti i funkciji, moderan stil je zapravo već duže vrijeme prisutan. Općenito moderni dekor se odnosi na razdoblje od 1900. do 1950. godine, kad je dobio i naziv moderan stil sredine stoljeća. U sedamdesetim i osamdesetim godinama pojavljuje se postmodernizam. Dok moderan stil sredine stoljeća koristi jarke boje, postmodernizam je hrabar, krši sva pravila tradicije i donosi određenu hirovitost i ironiju. Naglasak više stavlja na oblik nego na funkciju, što je suprotnost praktičnim značajkama klasičnog modernog dizajna.

Suvremeni stil i njegove karakteristike

Ono što se naziva suvremenim stilom postalo je popularno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, otprilike u isto vrijeme kad raste popularnost postmodernizma. Izvorno je bio spoj stilova prije nego što je postao prepoznatljiv sam po sebi. Suvremeni dizajn posudio je elemente iz modernizma i postmodernizma. Također je prikupio ideje iz mnogih drugih stilova kao što su art deco, dekonstruktivizam, futurizam i ostalih.

Suvremeni stil se uvijek mijenja. Kako svako desetljeće prolazi, trendovi uređenja koji trenutno vladaju uvijek će se smatrati suvremenim. Nije nužno vezan uz određeno vremensko razdoblje na isti način kao što je to moderni stil. Umjesto toga, radi se o stilu koji se stalno razvija i odražava ono što se događa danas.

Sličnosti ovih dvaju stilova

Moderan i suvremeni stil dijele neke zajedničke značajke. Vjerojatno nastaje zbunjenost kad ih pokušate razlikovati, jer oba maju tendenciju da stavljaju naglasak na jednostavne, nenatrpane prostore s glatkim, čistim linijama i umjetničkim štihom, što daje ugodan i smirujući osjećaj u sobi koja je vrlo privlačna.

Niti jedan stil ne preferira ornamente ili teške elemente dekora. Suvremeni domovi mogu, međutim, često narušiti ovo pravilo kako se trendovi mijenjaju. U oba stila, naslonjači, stolice i trosjedi imaju izložene noge. Privlače ih reflektirajuće površine kao što su izloženi metali i staklo. Također se može pronaći izloženo drvo, od strukturnih greda do stolova od sirovog drva s metalnim bazama.

Kad odabrati moderan stil umjesto suvremenog?

Budući da se moderni stil usredotočuje na elemente dizajna uobičajene za godine do sredine prošlog stoljeća, idealan je za one kojima se sviđa stil uređenja tog razdoblja, s obzirom na to da on preferira visoko funkcionalne elemente i tople, prirodne boje.

Suvremeni stil dizajna najprikladniji je za one koji vole biti u toku s aktualnim trendovima u uređenju doma, te koji su voljni i imaju budžet jer se on često s vremenom mijenja. Pravi je izbor za one koji vole oštre kontraste i zakrivljene linije koje se često nalaze u suvremenom dizajnu. Suvremeni stil je za one kojima je oblik i ukras važniji od funkcije.

Izvor: https://www.thespruce.com/modern-vs-contemporary-style-452465

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu