Kako urediti dom metalik dekoracijama, a da ne nalikuje kao da je iz svemirskog doba

Uređenje metalik dekorativnim predmetima je trend koji sve više dobiva na popularnosti, ali kada je riječ o realizaciji, tanka je granica između chic i znanstveno-fantastičnog izgleda. Međutim, kada se napravi kako treba, ovakve dekoracije mogu podići vaš prostor.

Dizajnerica Amy Youngblood ističe da su metalik dekoracije prisutne u uređenju već nekoliko godina i to kroz tapete, tkanine, rasvjetu i razne dodatke, što su sve sjajni načini da u svoj dom unesete glamur i sofisticiranost.

Iskoristite metalik da biste dodali toplinu, zabavu i intrigu

Stručnjakinja za stil u Homegoodsu Beth Diana Smith kaže da metalik može biti sve što je sjajno ili što ima sjaj poliranog metala. Odličan je za unošenje malo vizualne intrige ili zabave u bilo koji stil ili prostor, a najbolji su za dobivanje wow efekta. Razmislite o velikom ogledalu s metalik okvirom u predsoblju ili blagovaonici, blagovaonskom stolu od sjajnog mesinga ili zamršenih rasvjetnih tijela. S metalikom se možete igrati i kroz dekorativne dodatke kao što su vaze ili pladnjevi, smatra Beth Diana Smith. Pokušajte kombinirati sjajnu crnu vazu i mat mjedenu vazu na radnoj površini za chic, moderan i čist izgled koji djeluje teksturalno.

Dizajnerica Jennifer Hunter napominje da ako na pravi način koristite metalik dekoracije, to može povećati toplinu prostora. Kao jedan od načina kako ih se najbolje može upotrijebiti navodi jesu dodaci od živinog stakla. Živino staklo daje suptilan odsjaj uz starinski dojam.

Izvor: Pinterest

Nemojte se bojati miješati i spajati dodatke

Dizajnerica Katy Bryne svim svojim klijentima savjetuje miješanje metala jer najveća greška u uređenju je – sklad. Miješanje metala interijeru će dati dubinu.

Isto savjetuje i Amy Youngblood, koja daje ideju da se metalik predmeti rasporede po cijeloj prostoriji, u različitim bojama, što će pomoći uravnotežiti ju. Ključni faktor u izboru metalik dodataka je to da bude očigledna njihova razlika. Kad birate vodovodne i rasvjetne uređaje za kupaonicu ili kuhinju, nemojte birati one koji imaju sličnu završnu obradu. Primjerice ako su vodovodne instalacije od brušenog nikala, pomiješajte ih s tamnim ili crnim završnim slojem.

Andi Morse, osnivač Morse Designa, slaže se s time, ali samo ako je pravilno stilizirano.  Njegovo je pravilo da se ista metalna završna obrada zadrži na razini očiju u svakom prostoru, što pomaže da prostorija tako izgleda cjelovito i izbjegava se osjećaj miješanja.

Uravnotežite metalik u kupaonici

Caron Woolsey, osnivač CW Interiors, primjećuje da je kupaonica prostorija kojoj bi se uređenju u metalik dekoracijama trebalo pristupiti s oprezom. Ključ za uređenje kupaonice u metalnim završnim obradama je u ravnoteži i razumijevanju nijansi svake završne obrade. Važno je upariti točne tonove zajedno, hladne s hladnima, a tople s toplima. Hladni su krom, brušeni nikal i uvijek neutralna crna. Topli su mjed, bronca, polirani nikal i opet crna boja. Imajte na umu da se brušeni nikal vrlo razlikuje od poliranog i da ne idu zajedno. Premda su krom i polirani nikal sjajni i naizgled srebrni, polirani nikal ima topliji podton i nikada se ne smije miješati s kromom.

Počnite s malim

Amy Youngblood smatra da je metalik najbolje dodavati u prostoriju u malim dozama, u obliku tapeta za zid, ukrasnih jastučića, pločica pa čak i nekog namještaja. Na jednu stvar je bitno paziti, a to je da prostorija ne bude zasićena metalikom, jer bi vizualno to moglo biti previše za podnijeti.

Byrne predlaže za početak kombinaciju mat crne i mjedi, a efekt se može dobiti postavljanjem odvažnog ogledala i stolne lampe, pa čak i stola. Budite odvažni i ne bojte se riskirati.

Izvor: Pinterest

Koristite različite materijale

Uključivanje metalik dekoracija ne znači da sve mora biti sjajno. Zapravo bi prostorije trebale biti prožete različitim teksturama. Amy Youngblood objašnjava da biste trebali imati različite materijale, npr. ako odaberete pozadinu s metalnim pločicama, kombinirajte ju sa staklenim rasvjetnim tijelima.

Claire Barilla, dizajnerica interijera predlaže dodavanje metalik tapeta na strop u predsoblju ili postavljanje metalik ukrasa na prozore. Smatra da su to sjajni, gotovo neočekivani načini za dodavanje malo više detalja u prostor bez pretjerivanja.

Izvor: Pinterest

Znate li da možete urediti čak i strop? Izgledat će odlično

Stropovi su zaboravljena ravnina u mnogim prostorijama, ali oni su jedan od najboljih načina da unesete osobnost u sobu.  Korištenje platnene tkanine na stropu dodaje teksturu i dimenziju te se ne morate brinuti o habanju kao što je slučaj sa zidovima.

Izvor: Pinterest

Počnite od kuhinje

Ako želite početi dodavati ​više metalika, ali niste spremni urediti prostorije u kojima najviše boravite, Allan Ben, osnivač i kreativni direktor Art and Cook, predlaže da počnete u kuhinji jer je vjerojatno da ćete već imati dosta metala za rad u prostoru.

U današnje vrijeme većina kuhinja ima uređaje od nehrđajućeg čelika, što im daje osnovu hladnih srebrnih tonova, objašnjava Ben. Načini da se umiješaju drugi topliji metali su dodavanjem predmeta poput zlatnog držača za papirnate ručnike ili možda nekog metalnog pribora za vješanje na kuke iznad radnih ploča. Postavljanje zdjela za voće izrađene od stakla, ali imaju mjedeno postolje jednako je postavljanju stalka za kolače s metalnim postoljem. Sve što ide na radnu ploču može biti metalik.

Woolsey se slaže, ali preporučuje održavanje neke vrste ravnoteže. Za trajnije završne obrade, poput slavina i rasvjetnih tijela, ravnoteža je i dalje ključna. Ove završne obrade trebale bi se međusobno nadopunjavati jer ih vjerojatno nećete mijenjati tijekom značajnog vremenskog razdoblja. Sve dok su druge završne obrade kombinirane tako da se nalaze u ravnoteži, možete dodati bilo koju koju odaberete. Na primjer, ne biste željeli sobu punu mesinga s jednim srebrnim elementom, ali zato možete imati crno rasvjetno tijelo, mjedenu svjetiljku, starinski srebrni set za čaj i stol od bronce. Ako volite odsjaj poliranog nikla ili kroma, spojite ga s glamuroznim i sjajnim elementima poput kristala i lakiranog namještaja. Završni radovi dočaravaju raspoloženje koje želite postaviti.

Razmotrite koja će biti vaša paleta boja

Kada je u pitanju uključivanje metalik dekoracija, vaša paleta boja je važna kao i sami metalni završni slojevi. Zlato se dobro slaže s ružičastom, zelenom, tamnoplavom, crnom i toplom ili svijetlo bijelom, kaže Ben. Srebro se slaže s raznim bojama, ali neke boje bolje se slažu s krom srebrnim nego brušenim srebrom, poput bijele i kadulje zelene.

Izvor: https://www.thespruce.com/modern-rules-for-decorating-with-metallics-at-home-521869

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu