Zašto dizajneri interijera vole koristiti smeđu boju u uređenju domova

Nakon godina u kojima je prevladavao minimalistički dekor bez upotrebe boja, one doživljavaju svoj preporod. Ako maksimalizam i nijanse hrabrih boja ipak nisu vaš odabir, razveselit ćemo vas viješću da se ove godine u trend vraćaju zemljani tonovi, točnije smeđa boja.

Smeđa boja u ulozi zemljanih tonova

U proteklom desetljeću u modi su bili hladni tonovi poput tamnocrvene, sive i bijele, ali dizajneri interijera polako počinju zagrijavati prostore. Jenna Schumacher iz Insert Design Studija kaže da je u tijeku pomak s hladnih sivih i bijelih tonova na toplije kao što su smeđa, zelena i boja hrđe. Smeđa je nevjerojatna i klasična boja, koja se uklapa u gotovo svaku paletu boja.

Kirsten Blazek iz A1000Xbetter slaže se s navedenim i dodaje da su njene omiljene boje koje koristi u uređenju boje iz prirode, a među njima je i smeđa kao neutralna, prizemna boja.

Ne dodaje samo boju, već i teksturu u dizajn

Za razliku od drugih boja, smeđa može značajno podići prostoriju, jer dobro funkcionira na gotovo svakom materijalu.

Dizajn interijera i moda bliski su jedno drugome kada je u pitanju ono što je ‘in’, ističe Eilyn Jimenez, osnivačica i kreativna direktorica Sire Designa, a u posljednje vrijeme i kod njih se vidi da se sve više koristi smeđa boja. Što se tiče dizajna interijera, to se ostvarilo u odabiru drva jer ljudi se više ne boje koristiti topla drva u uređenju svojih domova.

Blazek voli uključivati ​​smeđe nijanse u tekstil, ali napominje da se mogu iskoristiti i kod odabira podova, drvenog namještaja i kože, što stvarno može dodati teksturu i slojevitost prostoru.

Pojačava prisutnost prirodnoga u prostoru

Bea Copeland, savjetnica za dizajn u Hudson Design, ističe još jednu činjenicu o smeđoj – dobro djeluje na teksturama baš zato što se može naći u prirodi. Pronalaženje načina za uklapanje boje u njen prirodni oblik uvijek izgledati posebno, a primjeri su grede, kožne stolice ili stolić za kavu.

Smeđa boja obuhvaća mnoge nijanse

Kao i kod svih boja, smeđa je zapravo krovni izraz za široku lepezu nijansi. Zato je važno uzeti u obzir što točno mislite kad kažete smeđa boja. Sada se koristi puno tamnocrvenih boja za zidove, što je toplo, ali neutralno, kažu Alice Arterberry i Barrett Cooke iz Arterberry Cooke, te se mnogi dizajneri slažu s tim mišljenjem. Smeđa u dubokom, neutralnom obliku glavna je boja u svijetu dizajna, kaže Amy Youngblood iz Amy Youngblood Interiors, i pritom napominje da ne misli na crvenkasto-smeđe nijanse koje smo vidjeli na parketima iz devedesetih godina prošlog stoljeća, već siviji ton koji se slaže uz bezbroj popularnih boja. Blazek se slaže da smeđa može utjecati na cijeli prostor i postoji toliko njenih nijansi, pa stoga birajte mudro ako cijelu sobu odlučite obijiti u neku nijansu smeđe boje.

Izvor: Pinterest

Slaže se odlično s bilo kojom paletom boja

Ako ste zabrinuti zbog uparivanja odabrane smeđe nijanse s nekim drugim bojama koje isto želite koristiti, većina dizajnera se slaže da će gotovo svaka boja odgovarati, samo ovisi o izgledu koji pokušavate postići. Smeđa je klasična, bezvremenska i neutralna boja i jako dobro funkcionira s drugim bojama, ističe Catherine Staples iz Aspen & Ivy. Čokoladno smeđe sofe, posebno tamne, praktične su i neutralne, zagrijavaju potpuno bijelu sobu, koji su trenutno još uvijek vrlo popularni. Korištenje smeđe boje u ležernim prostorijama kao što je dnevni boravak povećava udobnost i osjećaj ugode. Tamnija smeđa se dobro slaže s nježnijim bojama, kao što su svjetloplava i rumena koje su oboje vrlo trendi. Pogledajte podtonove odabrane smeđe boje, na koje mogu utjecati mnoge druge boje poput ljubičaste, zelene i sive, napominje Blazek. Smeđa je boja koja se često mijenja pod različitim kutevima svjetla.

Izvor: Pinterest

Miješanje više različitih nijansi smeđe boje može se činiti problematičnim, ali zašto ne probati?

Baš kao što miješanje materijala poput metala ili drveta može biti ponekad nezgodno, tako se i miješanje više nijansi smeđe može činiti kompliciranim. Korištenje raznih smeđih tonova i tekstura može spriječiti da se soba osjeća monotonom i previše usklađenom.

Arterberry i Cooke predlažu da dobro procijenite cijeli prostor prije nego krenete u uređenje. Kad uparujete drvene podove s ormarima, upotrijebite nekoliko nijansi koje su svjetlije ili tamnije, imajući na umu da će vodoravne i okomite površine uzrokovati drugačije viđenje boja.

To se osobito ističe u prostorijama poput kuhinje. Bilo bi dobro da se krene s odabirom boje za pod, a zatim se biraju ostale boje za završne obrade koje će  biti svjetlije ili tamnije nijanse.

Izvor: Pinterest

Smeđa boja isto tako može biti ona kojom ćete naglasiti neki zid

Ako niste spremni cijelu prostoriju urediti u smeđoj boji, možete njome obojiti samo jedan zid u prostoriji. Tepisi, pomoćni stolići ili tapete sa smeđom podlogom sjajni su načini za korištenje tamnije boje bez da se prostori doima zbijenim ili zastarjelim. Osim toga, miješanje smeđih tonova s ​​modernijim materijalima poput mramora može stvoriti prekrasne jukstapozicije boja i tekstura.

 Smeđi zidovi mogu unijeti toplinu i dramatičnost u sobu ili stvoriti luksuzni osjećaj na presvlakama. Ako trenutno volite smeđu boju, ali niste sigurni hoće li vam se sviđati i u budućnosti, unesite ju u prostor pomoću dekorativnih komada koji se mogu lako ukloniti ili dodati.

Izvor: Pinterest

Izvor: https://www.thespruce.com/decorating-with-brown-5222984

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu