Skrivena mjesta koja gotovo uvijek zaboravite očistiti – znamo iz iskustva

Bit ćemo iskreni – ne veselimo se ni velikom proljetnom čišćenju niti bilo kakvom čišćenju. Volimo kako nam dom izgleda jednom kad je očišćen, ali izbjegavamo se suočiti s kaosom koji mu prethodi. Svi sigurno dobro znate Monicu Geller i njenu opsjednutost čišćenjem, i što god mislili o tome, ipak postoji određeno zadovoljstvo kad očistite nešto što inače rijetko čistite. Pritom mislimo na visoke police, daljinski upravljač, presvlake i slično.

Da bismo vas podsjetili na ta mjesta koja inače prođu ispod radara, u nastavku teksta otkrivamo kojih skrivene kutke u domu koje odmah možete dodati na listu onoga što trebate očistiti.

Zidovi

Zidove se često dira te su plodno tlo za prašinu, prljavštinu i otiske prstiju, stoga bi trebali biti pri samom vrhu popisa za čišćenje. Prvo ih dobro pobrišite, a zatim uzmite čarobne gumice koje možete pronaći u gotovo svakoj trgovini i uklonite masne otiske prstiju. Na zidovima koji su obloženi tapetama koristite vodu i blagi sapun.

Zidno podnožje

Ove male izbočine mogu nakupiti mnogo prljavštine i prašine zbog toga što se nalaze toliko blizu poda. Temeljito ih obrišite prije čišćenja sapunom i vodom.

Kvake i prekidači

Svi prekidači za svjetla i kvake na vratima uključujući sobna i ulazna vrata, vrata ormarića, hladnjaka i sličnih uređaja, prljavi su zbog učestalog diranja. Pošpricajte papirnati ručnik tekućinom za čišćenje stakla i ostalih površina i dobro ih izribajte.

Igračke

Ako imate mlađu djecu, nikako nemojte zaboraviti očistiti njihove igračke, posebno zbog toga jer ih često stavljaju u usta. Plišane igračke možete oprati u perilici rublja, tako što ćete ih staviti u jatučnicu da se ne oštete. Koristite blago sredstvo za pranje i operite ih na niskoj temperaturi. Plastične i gumene igračke operite blagim sredstvom za pranje posuđa i toplom vodom.

Toster

Ovaj uređaj izvrstan je u skupljanju mrvica, a još je bolji u tome što čini nemogućim dohvatiti ih. Prljavi toster također predstavlja opasnost od požara, pa je vrijedan dodatnog truda da se očisti. Ako ste slučajno među sretnicima čiji toster nema ladicu koja ih skuplja, jednostavno ga isključite, okrenite naopako i pretresite iznad kante za smeće kako biste uklonili ostatke iznutra.

Pećnica i štednjak   

Lako ih je preskočiti kad čistite radne ploče i posuđe. Očistite pećnicu unutra uz pomoć sredstava koja su tome namijenjena, obrišite plamenike i sve gumbe neabrazivnim sredstvom za čišćenje.

Kante za smeće

Sudoper očistite niti ne razmišljajući o tome treba li ga čistiti ili ne, ali kanta za smeće je druga priča. Potrebni su vam topla voda, deterdžent za pranje posuđa i četka za čišćenje koji će spriječiti nakupljanje bakterija i neugodnih mirisa.

Spužvice za pranje posuđa

Nemojte zaboraviti da se očistiti moraju i sredstva kojima čistite kao što su spužvice za pranje posuđa. Dezinficirajte ih uz pomoć alkoholnog octa ili vode s limunom kako biste spriječili nakupljanje bakterija i klica.

Madraci

Najlakši način da očistite svoje madrace je da po njemu pospete mješavinu kukuruznog škroba i sode bikarbone. Kukuruzni škrob upija tjelesna ulja dok soda uklanja mirise.

Tapecirani namještaj

Upotrijebite ljepljivi valjak za čišćenje odjeće kako biste uklonili prljavštinu i prašinu s tapeciranih uzglavlja, klupa i stolica koji bi mogli utjecati na kvalitetu vašeg života. 

Prozori

Kako biste osigurali optimalnu kvalitetu zraka u spavaćoj sobi, redovito čistite prašinu koja se skuplja na roletama. Operite i osušite zavjese kako biste ih održali svježima jer i one mogu nakupiti prašinu.

Kućni ured

Još uvijek neki od nas dosta vremena provode radeći od kuće, te možda uz to u kućnom uredu i pojedu neki od obroka. Ako nakon ručka samo obrišete radnu površinu, to nikako nije dovoljno. Posvetite pažnju i svom računalu, tipkovnici, mišu i mobitelu, te ih prebrišite dezinfekcijskim maramicama koje su namijenjene čišćenju tehničke opreme.

Dnevni boravak

Vjerojatno redovito usisavate dnevni boravak i tapecirani namještaj, ali temeljito čišćenje zahtjeva i brisanje svih površina u dnevnom boravku. Ne zaboravite očistiti televizor na jednak način kao što čistite svoja računala i mobitele, te dezinficirati površine koje su osjetljive na dodir poput daljinskog upravljača.

Izvor: https://havenly.com/blog/spring-cleaning-checklist

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu