4 razloga zašto siva više nije u trendu, a njeno mjesto zauzimaju tople neutralne boje

Hladne neutralne boje već su duže vrijeme u središtu pozornosti kad je u pitanju dizajn interijera, ali u posljednje vrijeme sve više pažnje privlače tople neutralne nijanse. Uređenje prostora u toplim neutralnim nijansama stvara osjećaj udobnosti i topline, kao što su pucketanje vatre u kaminu ili zalazak sunca.

Moderne tople nijanse nisu ni nalik onima iz devedesetih – manje su žute, suptilnije i inspirirane su prirodom. Dizajnerica Melissa Wagner kaže da današnje neutralne nijanse daju svježinu i zbog toga su trendi.

Još niste sasvim uvjereni? Donosimo vam nekoliko razloga zašto one trenutno imaju svoje mjesto pod suncem, ali i kako ih je najlakše uskladiti u svom prostoru.  

Tople neutralne nijanse stvaraju osjećaj udobnosti

Melissa Wagner kaže kako su se i prije pandemije neutralne boje polako počele vraćati u modu. Napominje da danas trebamo udobnost više nego ikad prije, a jednostavan način da to postignemo je da prestanemo birati hladne nijanse umjesto toplijih. Trebali bismo se više usmjeriti na prirodne nijanse kao što su boja lana i pijeska. Uz njih ćete se brže opustiti i duže vremena ostati opušteni.

Izvor: Pinterest

Sa sivom bojom riskirate da se jako brzo počnete osjećati isprano   

Iako siva svojom pojavom ima mnogo potencijala za uređenje prostora, iznenađujuće je lako da sve ode u krivom smjeru. Ako previše iskoristite sivu boju u prostoru ili izaberete njen krivi podton, prostor će možda djelovati hladno i oštro. Primjerica siva s ljubičastim ili plavim podtonom može izgledati jezivo. Da bi ona izgledala dobro u prostoru, morate ju uravnotežiti s toplijim naglascima.

Tople neutralne nijanse su mnogo prirodnije

U uređenju često puštamo da nas vodi priroda. I dok sivu boju s hladnim podtonom možemo naći u prirodi, kao što su boja kamene stijene ili planine, sasvim je sigurno da možemo pronaći i one s toplijim podtonom. Dokazano je da imaju psihološki učinak i donose osjećaj smirenosti u prostor. Štoviše, predmeti koji su u potpunosti prirodni kao što su lan, pamuk, juta, ratan, drvo i ostali, donose topliju, svjetliju paletu boja u svačiji dom.

Dodajte bogatstvo toplim tonovima

Dok svjedočimo povratku toplijih neutralnih tonova, moramo napomenuti i da su dublji, hrabriji topli tonovi također opet aktualni. Vjerojatno i sami možete uočiti boje kao što su boja hrđe na stolicama i jastucima, šafran žuta boja, moka smeđa pa čak i zagasita narančasta. Ima nešto u tim tamnijim, jesenski inspiriranim bojama koje tako rado koristimo u uređenju interijera.

Kako stvoriti paletu toplih neutralnih boja?   

Čak i ako ste davno odlučili urediti svoj dom u sivu boju, ali sad vam se ta odluka baš i ne sviđa, još uvijek možete zamijeniti gomilu toga bez većih troškova. Jednostavno možete dodati neke tople neutralne naglaske koji nadopunjuju paletu hladnijih nijasni boja. Počnite s dodavanjem jastuka na svoju posteljinu na krevetu, prekrivanjem kauča ili stavljanjem tepiha. Naravno, ako ste hrabri, možete i osvježiti svoje zidove nekom novom toplijom neutralnom bojom.

Izvor:  https://havenly.com/blog/warm-neutral-color-palette

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu