Kako izabrati boje koje se odlično slažu uz drveni namještaj i podove

U današnjem članku donosimo savjete kako biste pronašli boje i završne obrade koje će savršeno nadopuniti drveni namještaj u vašem domu.

Drveni tonovi pojavljuju se na mnogim elementima u domovima, uključujući namještaj, podove, ormariće, dekorativne predmete. Boja i završna obrada mogu varirati od svjetlog drveta do bogatog mahagonija, i te neutralne nijanse igraju važnu ulogu u sveukupnoj paleti boja u određenoj prostoriji.

Boja prostorije i ostali dodaci u prostoru kao što su tapecirani namještaj i zidni dekor, trebali bi zajedno naglasiti i poboljšati ljepotu drveta, a ne se sudarati s njim.

Razmotrite koji su tonovi boje drveta

Svaka vrsta drveta ima karakterističan uzorak i boju. Proizvođači namještaja stoljećima koriste mrlje i lakove, kako za poboljšanje uzorka, tako i za promjenu boje drveta. Boje koje se prodaju u trgovinama općenito se nazivaju po vrstama drva koje imitiraju, kao što su javor, trešnja, orah, mahagonij, ebanovina ili hrast. Tijekom vremena, drveni namještaj također može dobiti bogatu patinu koja površini daje dubinu i složenost. U novije vrijeme drvetu i furnirima često nedostaje ova sposobnost, ali još uvijek imaju ton boje koji može biti žut, narančast, crveno-smeđi, plavkasto smeđi ili tamno smeđi.

Da biste odabrali zidne boje ili tkanine koje će uljepšati vaše drvene komade, uzmite u obzir dominantne nijanse u završnoj obradi koje će vam pomoći u odabiru. Također biste trebali razmotriti preferirate li dramatičnost palete boja visokog kontrasta ili bogatstvo uparivanja niskog kontrasta. Ne brinite hoće li se svi komadi drva u sobi podudarati, izgled mješovitog drva skupljen tijekom vremena savršen je za prostore s ležernom, udobnom atmosferom.

Izvor: Pinterest

Iskoristite kontrast kako biste privukli pozornost

Oštra razlika u bojama i drvenim tonovima može učiniti da vaš drveni namještaj ili podovi budu još izraženiji. Tamni završni slojevi, poput mahagonija, oraha ili trešnje, ističu se oštrim reljefom naspram svijetlih boja, poput blijedozelene ili plave. Svijetlo drvo je hrabar odabir za postavljanje nasuprot tamnoj boji na zidovima.

Kontrast stavlja veći fokus na namještaj, što je prednost ako imate neki lijep komad namještaja. Međutim, ako imate puno tamnog namještaja u prostoriji svijetlih boja, mogli biste imati dojam da ga je previše, nego što bi bio slučaj kad bi se namještaj uklopio. Da biste izvukli izgled tamnog drveta na svijetlim zidovima (ili svijetlog namještaja uz tamne zidove) , održavajte raspored namještaja urednim i pojednostavljenim. Za postizanje visokog kontrasta sa završnim obradama srednjih tonova, neka boja zida bude meka i svijetla, stvarajući što je moguće veću razliku između boje drveta i zida.

Boje u završnoj obradi namještaja možete iskoristiti kao smjernicu za boju zida. Ako se čini da je dominantna boja u drvu crvena, na primjer, tada će zelena pozadina poboljšati i intenzivirati nijansu drveta. Zlatno-žute nijanse izgledaju zgodno nasuprot toploj crvenoj, kao i zemljanoj zelenoj boji ili plavoj boji. Starinsko drvo s patinom koja nudi dubinu i složenost, često kombinira nekoliko tonova, što znači da može izgledati dobro na različitim svijetlim ili tamnim bojama.

Izvor: Pinterest

Napravite suptilni naglasak

Uparivanje nijansi jednakog intenziteta stvara nizak kontrast, ali to nužno ne znači da će namještaj izblijediti u pozadini. Ako primjerice stavite škrinju od tamnog mahagonija ili stol od ebanovine uz tamnocrveni ili plavo-zeleni zid, stvarate dinamičku ravnotežu između dvije nijanse jednake snage.

Izvor: Pinterest

Odaberite komplementarne boje

Boje koje preferirate su isključivo osoban izbor, ali kad birate pozadinske boje za namještaj, otkrit ćete da neke bolje od drugih ističu prirodnu ljepotu drveta. Donosimo nekoliko kombinacija o kojima vrijedi razmisliti:

Borovo drvo i zelena boja

Toplina tonova borovog drveta očituje se na zelenoj boji. Ova nijansa može istaknuti žute nijanse u drvetu i uravnotežiti ih hladnim kontrastom. Blijedo sivo-zelena je još jedan atraktivan odabir za uparivanje sa svijetlim tonovima drveta.

Drvo s narančastim tonovima i plava boja

Ove dvije boje se nalaze nasuprot jedna drugoj u kotaču boja, intenzivna svjetloplava boja će istaknuti narančaste tonove u drvetu. Ovaj izgled visokog kontrasta izvrstan je za one koji vole hrabrije boje, ali mogao bi biti preintenzivan za područja kao što su spavaće sobe u kojima želite potaknuti opuštanje.

Prirodno drvo i žuta boja

Sunčane nijanse žute ističu tople tonove u drvu, stvarajući ležeran, privlačan izgled. Ova boja neće aktivno pojačati kontrast u odnosu na drvo, ali suptilne varijacije tonova djelovat će na postizanje ugodne ravnoteže.

Izvor: https://www.bhg.com/decorating/color/basics/color-and-wood-tone/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu