Što u svom domu čistite prečesto? Da, dobro ste pročitali.

Otkrivanje novih načina da vrijeme čišćenja skratimo što je više moguće, a da nam dom i dalje bude uredan i čist, uvijek je dobrodošla informacija. Vjerovali ili ne, postoje predmeti i mjesta u vašem domu koje možda prečesto čistite. Zato prije nego što krenete u čišćenje, pročitajte do kraja današnji članak.

Odjeća

Ako vam se čini da većinu svog vremena provodite u pranju, peglanju i pospremanju odjeće, vrlo vjerojatno ju perete češće nego što je potrebno. Osim ako nemate posao zbog kojeg vam se odjeća često prlja, imate problema sa znojenjem ili ne možete pojesti obrok, a da se ne zaprljate, većinu odjevnih predmeta možete nositi više nego jednom. Iznimka su odjeća za vježbanje, čarape i donje rublje, koje bi trebalo biti oprano nakon svakog nošenja.

Samo razmislite koliko biste rjeđe uključivali perilicu rublja da svaki član vašeg kućanstva ne baci u koš za prljavo rublje majicu koju je jednom nosio. Nakon nošenja je najbolje odjeću pospremiti kako na kraju ne bi završila na hrpi prljave odjeće. Tako ćete uštedjeti struju, novac i sredstva za čišćenje, a uz to ćete imati više slobodnog vremena.  

Prljavo posuđe

Nakon jela nemojte ispirati prljavo posuđe u sudoperu, a zatim ga odlagati u perilicu posuđa. Potrošit ćete vrijeme i novac, a na kraju se možda posuđe neće niti dobro oprati. Sredstva za pranje posuđa u perilici u sebi sadrže enzime koji se vežu za ostatke hrane i razgrađuju prljavštinu te omogućuju da ih voda ispere.

Međutim, tvrdokorne ostatke hrane je dobro ukloniti prije pranja u perilici. Nemojte ostavljati prljavo posuđe da danima stoji u sudoperu. Ako vam perilica nije skroz puna i želite pričekati s pranjem dok se ne skupi još posuđa, savjetujemo vam da ipak pokrenete opciju samo ispiranja.

Stropni ventilatori i rasvjetna tijela

Rasvjetna tijela će redovitim čišćenjem obavljat će svoj posao i držati prostorije dovoljno osvjetljenim. Ne morate ih čistiti svaki tjedan, jer se kao i stropni ventilatori mogu čistiti samo jednom mjesečno. Možete napraviti raspored da svaki tjedan jedna prostorija u vašem domu bude na redu za čišćenje što se tiče rasvjetnih tijela.

Zimski kaputi i jakne

Želite uštedjeti na računu za struju tako što ćete manje koristiti sušilicu rublja? Većina zimskih kaputa i jakni može idržati sezonu s jednim ili najviše dva pranja. Da biste ih čim manje prali, očistite mrlje odmah nakon njihova nastanka, pravilno objesite kapute i jakne nakon pranja i redovito koristite valjak kako biste uklonili prašinu i dlačice.

Većinu zimske odjeće moguće je oprati kod kuće, uključujući i onu koja je obrubljena umjetnim krznom.

Prekrivači i popluni

Prekrivači i popluni su prilično nezgrapni za čišćenje zbog svoje veličine. Dovoljno ih je čistiti jednom svaka tri ili četiri mjeseca. Prije pranja provjerite oznaku za njegu tkanine, premda se većina može oprati u perilici rublja. Ako nemate veliku perilicu, možete prekrivače i poplune odnijeti u praonicu rublja, gdje ćete ih moći oprati i osušiti.

Kućni ljubimci ponekad mogu biti krivci za prljave prekrivače. Da biste to spriječili, prebacite preko njih plahtu koja se lako može oprati i doma.

Zavjese

Zavjese u dnevnim boravcima i spavaćim sobama je dovoljno oprati jednom godišnje. Brine li vas prašina, samo ih skinite i stavite u sušilicu na opciju ”air only” kako biste ju uklonili. Pripazite kad ih peglate jer neki se materijali mogu lako stisnuti.  

S druge strane, zavjese u kuhinji i kupaonici trebalo bi prati češće, svaka 3-4 mjeseca jer lako hvataju na sebe masne čestice i aerosol.

Tepisi i tapecirani namještaj

Idealno bi bilo da se tepisi i tapecirani namještaj profesionalno očiste jednom godišnje.  Međutim, to nije izlika da ih ne usisate barem jedno tjedno. Redovito usisavanje sprečava da prašina i prljavština uđu dublje u vlakna.

Ako ćete ih sami čistiti, možete napraviti više štete nego koristi. Korištenje previše sredstva za čišćenje i previše vode mogu napraviti ozbiljnu štetu. Višak sredstva zapravo više veže prljavštinu, dok voda može oslabiti podlogu tepiha i uzrokovati nastanak plijesni.

Navlake za namještaj

 Navlake mogu namještaju dati novi izgled i mnogo ih je lakše očistiti nego sam tapecirani namještaj. Osim ako nemate stvarno neurednu obitelj ili kućne ljubimce, stvarno nema potrebe da ih perete svaki tjedan. Čim uočite neku mrlju, očistite ju, a inače je navlake dovoljno oprati svaka 3-4 mjeseca.

Izvor: Pinterest

Dječje igračke za kadu

Djeca se trebaju kupati svaki dan, ali njihovim igračkama neće smetati duža pauza između dva pranja. Dovoljno ih je isprati u vodi, te osušiti, dok je temeljito čišćenje dovoljno jednom mjesečno. Pomiješajte pola šalice destiliranog octa u 4.5 litre tople vode. Stavite igračke u mješavinu da odstoji barem 15 minuta. Uzmite čistu spužvicu ili krpu i prebrišite igračke i istisnite višak vode iz njih. Ostavite ih da se osuše na zraku.

Jastučići za krevet

Posteljina i jastučnice moraju se prati svaki tjedan, zato što dolaze u direktan doticaj s našom kožom. S druge strane, ukrasne jastučiće za krevet je dovoljno oprati svakih 6 mjeseci. Češćim pranjem mogu se brže istrošiti. Gotovo svi jastučići, bilo da su od poliestera, punjeni perjem ili pjenom, mogu se prati kod kuće. Pripazite samo na to da se dobro osuše prije nego ih stavite na krevet.

Pećnica

Čišćenje pećnice ne mora biti na vašem tjednom popisu onoga što morate očistiti. Nakon svakog korištenja ju možete obrisati, a temeljito čišćenje je dovoljno obaviti jednom godišnje. Bilo bi dobro da to bude nakon blagdana tijekom kojih se ona češće koristi, nikako ne prije.

Smočnica

Hladnjak je mjesto za kuhanu i sirovu hranu kojoj brzo istekne rok trajanja i zbog toga ga morate čistiti jednom tjedno. Vašoj smočnici pak nije potrebno toliko pažnje. Očistite ju jednom ili dvaput godišnje. Ispraznite ju i pobrišite sve police. Provjerite da ne bi možda bilo insekata i pregledajte rokove trajanja namirnica, a zatim sve pospremite i organizirajte.

Izvor: https://www.thespruce.com/places-you-are-cleaning-too-often-4155658

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu