Jednostavni načini za povezivanje vašeg doma s prirodom prema biofilnom dizajnu

Biofilni dizajn smo već nakratko spomenuli u jednom od prijašnjih članaka, a danas donosimo malo više o njemu. Najjednostavnije rečeno, odnosi se na dizajniranje zgrada i interijera koje se više povezuje s prirodom, s namjerom stvaranja sretnijeg, zdravijeg prostora, koji utječe na psihičku i fizičku dobrobit. Istraživanja su pokazala da može smanjiti stres i tjeskobu, sniziti otkucaje srca, povećati produktivnost i čak potaknuti ozdravljenje. Pokazalo se da se bolnički pacijenti brže oporavljaju na odjelima koji su nekako povezani s prirodom.

Često se pogrešno misli kako su glavna karakteristika biofilnog dizajna biljke i zelenilo. Zapravo je riječ o uključivanju ili oponašanju različitih elemenata iz prirode u izgrađenim prostorima i poticanju svih osjetila. Što je najvažnije, radi se o nečemu što svatko od nas može napraviti u svom domu, neovisno o budžetu koji imamo. Danas donosimo 10 ideja kako da krenete s ovim konceptom, bilo da radite s praznim prostorom ili tražite načine kako da unaprijedite postojeće uređenje.

Boje

Korištenje boja koje predstavljaju elemente u krajoliku je jednostavan način kako da patvorite vezu s prirodom, ali to ne znači da se automatski radi o nijansama zelene boje. Zemljana smeđa i oker boje, rozne boje zalazećeg sunca ili vodeno plava odražavaju nijanse koje možemo naći u prirodi, kao i mnoge neutralne poput srebrnastosivog maglovitog neba ili siva boje strme litice. Prijedlog za zidove je da cijelu prostoriju obojite jednom neutralnom bojom, a samo jedan zid naglasite u nekoj drugoj boji ili da dodate neke dekorativne predmete koji bi podigli prostoriju.

Materijali i teksture

Drugi jednostavan trik biofilnog dizajna je uvesti prirodne materijale i teksture u interijere. Vrlo je efektivan jer omogućava opipljivu poveznicu s prirodom koju možemo osjetiti dodirom i vizualno. Australsko istraživanje je pokazalo da ljudi bolje spavaju u krevetima koji su napravljeni od pravog drveta. Drvo, lan, kamen, bambus, vuna i ratan su očigledni izbori, ali su daleko od toga da su jedini. U stvari, mnogi drugi materijali koji vam ne padaju na pamet kao što su mramor, granit, željezo i bakar, zapravo se nalaze u prirodi, što znači da se ne morate ograničiti na ništa rustikalno ako to nije vaš stil.

Organski oblici

Nesavršene i nepravilne forme inspirirane prirodom mogu imati veliki utjecaj na bilo koji prostor. Zaista ne morate pretjerivati jer sve što vam treba je nekoliko predmeta koji će biti protuteža ravnim stranama i preciznim kutevima koji uobičajeno karakteriziraju izgrađeno okruženje.

Geometrija i uzorci

Prirodu je jednostavno oponašati i kroz geometriju i uzorke, budući da se pravilniji oblici koji se pojavljuju nalaze u prirodi. Primjer za to su heksagoni u pčelinjim košnicama i pahuljice, rupice na kori voća i koncentrični krugovi koji nastaju kad se probije površina jezera ili ribnjaka.

Izvor: Pinterest

Biljke

Biljke poboljšavaju mentalnu dobrobit, a zatvorene prostore čine zdravijima zbog svoje sposobnosti pročišćavanja zraka i oslobađanja kisika. Ne morate biti stručnjaci da biste uzgojili nekoliko biljaka, jer postoje mnoge vrste koje se lako održavaju i zahtjevaju različite količine danje svjetlosti i vlažnosti tla.

Izvor: Pinterest

Miris

Miris je možda najmoćnije od svih osjetila, koje trenutno djeluje na emocije i duboko ukorijenjene uspomene. Iz toga slijedi da jedino prirodni mirisi mogu imati posebno snažne učinke na prostor u kojem živimo. Postoji mnogo različitih načina da ih ugradimo u naše domove, primjerice pomoću svijeća, osvježivača, difuzora, cvijeća, snopova začinskog bilja, eteričnih ulja, a mogu se koristiti za izazivanje različitih raspoloženja, pretvarajući ambijent iz energičnog u umirujući prema potrebi.

Pogled u prirodu

Jednako važno kao i unošenje elemenata prirode u svoj dom, uspostavljanje je vizualne veze sa samom prirodom. Ako imate bilo kakav pogled u prirodu, bilo da se radi o parku ili samo djeliću vašeg vrta ili dvorišta, pokušajte ga maksimalno iskoristiti s dobro postavljenom stolicom do prozora gdje možete sjediti i gledati van. Ne brinite ako vaš dom gleda u druge zgrade, jer još uvijek imate puno toga što možete učiniti, postaviti biljke u posudama ili malo stablo pored prozora, uzgajati biljke ili cvijeće na balkonu. Pomoći će i ako samo postavite neko umjetničko djelo koje prikazuje krajolik.

Izvor: Pinterest

Svjež zrak

Zamislite kako je osvježavajuće izaći van i udahnuti čist i svjež zrak. Osjećate li se umorno i zagušljivo u zatvorenom prostoru? To bi vam trebalo pokazati koliko je važno imati dobru ventilaciju kod kuće. Očito rješenje je otvaranje prozora ili ugradnja mehaničkog ventilacijskog sustava. Prvo rješenje može biti nezgodno kada je hladno ili živite u urbanom području s puno prometa i zagađenja, a drugo je često vrlo skupo. Dakle, odaberite prozore s ventilacijskim otvorima koje možete ostaviti otvorene bez značajnog mijenjanja unutarnje temperature ili razine buke, dodajte nekoliko biljaka i pobrinite se da kuhinje i kupaonice imaju ispravne ventilatore. Također biste mogli uložiti u prijenosni pročišćivač zraka koji možete premještati iz sobe u sobu prema potrebi.

Izvor: Pinterest

Svjetlo

Prirodno svjetlo ima ogroman utjecaj na naše zdravlje i sreću. Ne samo da potpomaže oslobađanje serotonina i melatonina, hormona koji reguliraju naš organizam, već je i glavni izvor vitamina D koji je vitalan za naše raspoloženje, kosti i mišiće. Postoji mnogo načina da poboljšate prirodno svjetlo u vašem domu, od velikih promjena poput dodavanja unutarnjeg ostakljenja ili krovnih svjetala do manjih trikova kao što je korištenje ogledala za odbijanje svjetlosti uokolo.

Izvor: Pinterest

Tama

Naš ciklus spavanja i buđenja vođen je prirodnim cirkadijalnim ritmovima, tako da ne samo da nam je potrebno danje svjetlo da nam pomogne ustati ujutro, već i tama da bismo se smirili noću. Oštro umjetno svjetlo, posebno plavi odsjaj računala, televizora i ekrana telefona poigrava se i može značajno poremetiti naš san. Stoga svakako uvedite meke izvore svjetlosti (svjetiljka s mogućnošću zatamnjivanja s toplom bijelom žaruljom ili čak nekoliko svijeća) koje možete koristiti navečer da olakšate prijelaz od zalaska sunca do sumraka i mraka.

Izvor: Pinterest

Izvor: https://www.thesefourwallsblog.com/interiors/biophilic-design-10-easy-ways/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu