Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava ”Energetska obnova višestambenih zgrada” obustavljen u rekordnom roku

U utorak, 17.5.2022. godine u 9h započelo je podnošenje projektnih prijedloga, ali je već nakon nekoliko minuta obustavljeno jer je iznos zatraženih bespovratnih sredstava dosegnuo 200% ukupno raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava, odnosno 600 milijuna kuna. Radi se o ”hibridnom” pozivu, dakle ne dodjeljuje se prema datumu i vremenu zaprimanja već prema tome kada iznos prijava dosegne 200% alokacije, odnosno najkasnije do 1. kolovoza 2022. godine. U ovom slučaju obustavljen je već nakon 15 minuta.

Ukupno je podneseno 235 prijedloga, a njihovo unošenje u sustav bilo je omogućeno već 25. travnja.

U tijeku je procjena projektnih prijedloga i provjerava se svaka prijava, nakon čega se donosi odluka o financiranju i sklapa Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Još uvijek nije odobren niti jedan prijedlog za sufinanciranje jer se prvo mora provesti postupak dodjele. U skladu s tim bit će formirana rang lista, ali ne prema redoslijedu zaprimljenih prijava već po tome koliko je pojedini projekt kvalitetan. Cilj energetske obnove je omogućiti najveću uštedu energije, stoga će takvi projekti dobivati najveći broj bodova.

Kako se radi o složenom postupku dodjele sredstava moguće je da će trajati čak i do tri mjeseca za svaki pojedini projektni prijedlog, s mogućnošću produženja do 120 dana. Rok za pripremu i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je 30 dana od dana donošenja Odluke o financiranju.

Velik interes građana za dodjelom bespovratnih sredstava posljedica je toga što od 2016. godine nije bio objavljen nijedan poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Građani su svjesni koliko je važno energetski obnoviti zgrade, ali i ojačati njihovu otpornost i stabilnost.

Više informacija možete pročitati na: https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/zbog-velikog-interesa-obustavljen-natjecaj-za-energetsku-obnovu-visestambenih-zgrada/14614

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu