8 načina da se unese boja u minimalistički stil uređenja

Interes za minimalistički uređenim domovima ne jenjava već godinama. Djeluju umirujuće i ne prate toliko izmjenu trendova. Zbog toga minimalistima može biti teško priznati da im bež i druge neutralne boje s vremenom dosade. Koliko god da su one svevremenske i moderne, nedostatak ostalih boja može biti ili chic ili pomalo dosadno.

Cathie Hong, dizajnerica interijera, uspjela je savladati unošenje ostalih boja u interijere koji su minimalistički.  I sama priznaje da je minimalistica, te da naginje estetici Japandi stila. Uređenje započinje korištenjem boja kao što su topla bijela i boja svjetlog drveta, a zatim druge boje dodaje kroz tapecirani namještaj, pločice, tekstil ili ostale dekorativne predmete.

Ništa ne može zamijeniti udobnost i vizualnu privlačnost interijera koju daje minimalizam, ali nema ništa loše u tome da se dodaju još neke boje u cijelu paletu.

Odlučite se za svjetlije nijanse boja

Unošenje boja u minimalistički uređen prostor bez da se to odjednom čini maksimalistički ili previše tradicionalno, može zvučati teško. Srećom, mnogo je jednostavnije nego što mislite. Hong kaže da je jednostavno pitanje odabir prave nijanse. Primjerice, ako obožavate ružičastu ili narančastu, odlučite se za njihove svjetlije nijanse. Takve nijanse pomažu nadopuniti i unijeti malo kontrasta u prostor bez da ga vizualno preplave.

Izvor: Pinterest

Predstavite tektsuru u prostoru kroz zidne tapete

Umjesto da dodajete nove dekorativne predmete ili se odlučite za odabir poptuno nove boje, bolja su opcija tapete jer će udahnuti malo života u neutralno uređenu sobu. Dodaju dubinu, teksturu i boju na način na koji sama boja ne može, a s naizgled beskrajnim dostupnim opcijama, nije izazov pronaći onu koja je izgledom jednostavna.

Tapete su također savršene za naglašavanje jednog zida, koji održava minimalizam na životu stvarajući samo malo vizualne akcije u jednom dijelu prostorije.

Tehnika taktičkog blokiranja boja

Komplementarne boje kao što su narančasta i plava, odabrane u pravim nijansama i pravoj količini, čine čuda u prostoriji. Kad je temeljno uređenje u prostoriji bijelo ili neutralno, lakše je unijeti pregršt živahnih boja, bez da one djeluju previše i mrsko.

Izvor: Pinterest

Reinterpretirajte očekivane boje

Da biste u prostoriju unijeli boju koju inače nikad ne biste koristili, ne morate skupiti svu svoju hrabrost i jednostavno to učiniti. Potrebno je samo malo promišljanja o onoj boji koju već imate. Savršen primjer za to je kamin od opeke. Opeka se često prikazuje kao svjetlo narančasta, ali bojanje u tamnoplavu ili maslinasto zelenu odmah dodaje jedinstven detalj i neočekivanu boju. Drveni ormarići, podovi i okviri prozora drugi su primjeri koji su često dostupni u jednoj standardnoj boji i može biti zabavno mijenjati ih.

Izvor: Pinterest

Ponovno razmotrite kako izgledaju vaši podovi i tepisi

Od pločica i drvenih podova do prostirki i tepiha, postoji mnoštvo načina da unesete boju u minimalan prostor koristeći podove. Podove je vrlo lako zaboraviti budući da su ispod nas, ali plave pločice ili šareni tepih s uzorkom unose temeljnu boju i omogućuju da ostatak sobe živne u prigušenijim tonovima.

Izvor: Pinterest

Poigrajte se sa zidnim pločicama

Potpuno bijele ili neutralne kuhinje izgledaju svježe, ali im nedostaje originalnosti. Ako se prostor čini dosadnim, možete ga osvježiti pločicama. Zamjena dijela oslikanog zida pločicama pravokutnog oblika ili malim pločicama okruglog ili heksagonalnog oblika, može razbiti jednolikost i pružiti zaokret u minimalističkoj kuhinji. Čak i ako su u istoj boji, završni sloj pločica također može pružiti dovoljno vizualnog interesa.

Uvijek se možete osloniti na malo boje

Nije potrebno obojiti cijelu prostoriju da biste se osjećali drugačije. Mali ormari ili kutovi savršena su mjesta za poprskati malo boje na zidove kako biste utjecali na okolinu.

Izvor: Pinterest

Dodajte boju koja će vizualno iskočiti

Kad prostor već ima teksturu ili uzorke, samo mrvica boje će biti dovoljna i vizualno ih podići. U spavaćim i dnevnim sobama to se može učiniti pomoću deke ili jastuka. Zavjese i sjenila također će se istaknuti u nijansi koja se razlikuje od jednobojne palete. Za kupaonice ili praonice rublja, pod od pločica ili čak šareni umivaonik također su odlične ideje koje vrijedi provesti u djelo.

Izvor: https://www.thespruce.com/minimalist-color-tips-5226030

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu