Kako se riješiti grinja u madracu?

Grinje se nalaze posvuda u našim domovima, ali najviše se zadržavaju na površinama gdje ima prašine, poput madraca, zavjesa i tepiha koji se ne mogu redovito prati. Nažalost, upravo se oni nalaze u prostorijama u kojima najčešće boravimo – u spavaćoj sobi i dnevnom boravku.

Grinje su paučnjaci koji se hrane mrtvim stanicama ljudske kože. Za razliku od ušiju ili stjenica, oni ne grizu i ne bodu. Problem je što ljudi mogu razviti alergijsku reakciju udisanjem prašine u kojoj ima izmeta, urina i raspadajućih tijela grinja. Što češće čišćenje, pranje posteljine, odabir kvalitetne posteljine i temeljito čišćenje mogu pomoći da spriječite pojavu grinja.

Koliko često morate čistiti madrac da biste se riješili grinja?

Ako vaš madrac nema zaštitnu presvlaku otpornu na grinje, a patite od alergijskih reakcija, trebali biste usisavati madrac barem jednom mjesečno kako biste smanjili broj grinja. Ako madrac ima navlaku otpornu na prašinu koja se redovito čisti, dovoljno je očistiti ga dvaput godišnje.

Izvor: Pinterest

Što će vam trebati za čišćenje?

Potrebni su vam usisivač s nastavkom za čišćenje presvlaka, parni čistač, zaštita za madrac otporna na prašinu, zaštita za jastuke otporna na prašinu, četka s mekanim vlaknima i soda bikarbona.

Najprije uklonite sve pokrivače, posteljinu, jastučnicu i zaštitu za madrac. Ako ste jastuke za krevet i opruge zaštitili navlakama, uklonite i njih. Posteljinu i zaštitu od prašine operite s deterdžentom za pranje rublja u perilici. Kako biste bili sigurni da ste se riješili svih grinja, sušite posteljinu u sušilicu najmanje 10 minuta na visokoj temperaturi.

Usisajte madrac, a najbolje bi bilo da koristite usisivač koji ima filtar za čestice zraka. Ne zaboravite usisati stranice kreveta i opruge, te obrišite prašinu s okvira kreveta. Kako biste osvježili madrac dok ga usisavate, pospite po njemu malo sode bikarbone. Nakon toga ga iščetkajte mekom četkom ili vlažnom krpom. Ostavite da odstoji barem jedan sat, a zatim ga usisajte.

Izvor: Pinterest

Očistite madrac parom nakon usisavanja, što će pomoći dezinficirati ga i ukloniti neželjene mirise. Visoka temperatura pare uklonit će sve grinje koje možda usisavanjem niste uspjeli pokupiti.

Madrace čistite samo u dane kad je lijepo vrijeme, jer će biti lakše osušiti ga.

Zamijenite zaštitne navlake i posteljinu nakon što se madrac u potpunosti osuši.

Donosimo i nekoliko dodatnih savjeta kako da spriječite pojavu grinja u svojim madracima

Zaštitite svoj madrac, opruge i jastuke navlakama otpornim na insekte i prašinu. Navlake mogu biti izrađene od neporoznih materijala poput vinila ili plastike ili od prozračnijeg materijala poput poliestera od mikrovlakana ili najlona, ​​ili čak od pamuka koji je čvrsto tkan.

Perite posteljinu barem jednom tjedno. Ako ne želite često prati svoju poplun ili prekrivač, možete ga staviti u automatsku sušilicu samo na nekoliko minuta kako biste uklonili prašinu i grinje.

Uklonite višak predmeta iz kreveta kao što su plišane igračke i ukrasni jastuci koji skrivaju grinje.

Smanjite vlažnost u sobi uz pomoć odvlaživača zraka i klima uređaja. Bilo bi dobro da smanjite i temperaturu u spavaćoj sobi što će odmoći razmnožavanju grinja.

Ostavite posteljinu da se prozrači nekoliko minuta svako jutro prije nego što pospremite krevet.

Uklonite tepihe iz sobe i teške zavjese kako biste smanjili nastanak prašine.

Koristite hipoalergenske jastuke i madrace. Madraci od lateksne pjene bolji su izbor od onih s pamučnom podstavom, kao što su jastuci od pjene bolji izbor od perja.

Zabranite kućnim ljubimcima ulazak u spavaću sobu, jer grinje obožavaju životinjsku dlaku.

Izvor: Pinterest

Izvor: https://www.thespruce.com/how-to-get-dust-mites-out-of-mattress-5270595

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu