Kako se odlučiti na veliki korak promjene doma i rješavanja viška stvari?

Odluka o preseljenju u manji prostor može biti i neodoljiv i uzbudljiv period, a često dolazi s velikom promjenom načina života. Ljudi se odlučuje za manji broj kvadrata iz mnogo razloga – možda im više ne treba toliko prostora, žele uštedjeti novac ili ulaze u novu fazu života i žele promijeniti svoju životnu situaciju. Bez obzira na razlog, ovaj vam vodič može pomoći da naučite kako smanjiti veličinu svog doma na organiziran način i sa što manje stresa, sa savjetima i trikovima o svemu, od toga kako donijeti odluke o tome što zadržati, a što baciti do toga kako se nositi sa sentimentalnošću.

Ključno je da se počnete rano pripremati. Ostanite usredotočeni na svoj cilj te zapamtite da ono što se može činiti kao zamorno i dugotrajno, na kraju će vam uštedjeti vrijeme i trud kada stignete u svoj novi dom.

Izvor: Pinterest

Počnite rano s pripremanjem i planiranjem

Dobra je ideja resetirati svoj način razmišljanja i prilagoditi ga tome kako razmišljate o svojoj trenutnoj kući i posjedu čim odlučite o preseljenju u manji prostor. Iako to ne znači nužno da se morate odmah početi pakirati i organizirati, ipak možete početi razmišljati o svemu što imate, svjesno prestati kupovati stvari za koje znate da vam ne trebaju i da ih vjerojatno nikada nećete koristiti. Na taj način počinjete pripremati sebe i svoj dom za proces preseljenja i nećete biti toliko preopterećeni kada dođe vrijeme selidbe.

Napravite popis onoga što imate

Može se činiti zamornim, ali popisivanje svega što imate ključan je korak u pakiranju. Možda postoje predmeti koje ste zaboravili da imate, stvari koje su pokvarene i koje treba baciti ili one koje su se tijekom godina nakupile. Ova će vam vježba također dati predodžbu o tome koliko će vam kutija za preseljenje trebati, trebate li unajmiti uslugu selidbe i koliko vremena vam treba za pakiranje. Kod sastavljanja popisa također možete mjeriti namještaj kako biste vidjeli što će stati u vaš novi dom, a što ne.

Sortiranje i uklanjanje viška predmeta

Kako biste ostali organizirani i usredotočeni tijekom onoga što se može činiti kao vrlo težak zadatak, osmislite kategorije u koje ćete sve razvrstati. Na primjer, postavite zasebne kutije za predmete koje ćete zadržati, donirati u dobrotvorne svrhe, riješiti ih se, prodati ili dati određenoj osobi. Na ovaj način dok prolazite kroz sve što posjedujete, možete se jednostavno zapitati u koju od kategorija predmet spada, a zatim ga ili stavite u za to predviđenu kutiju ili, ako je prevelik, jednostavno ga označite naljepnicom.

Razmislite što ćete s predmetima koji za vas imaju sentimentalnu vrijednost

Pregledavanje onoga što posjedujete i odlučivanje što ćete zadržati, a čega se riješiti, može biti izazovno i emocionalno, posebno kada su u pitanju sentimentalni predmeti i obiteljsko naslijeđe. Dajte si dovoljno vremena kako ne biste donosili ishitrene odluke zbog kojih biste kasnije mogli požaliti.

Postoji nekoliko načina kako postupiti s predmetima koji imaju sentimentalnu vrijednost. Ako imate prepune starih fotografija, ali nemate prostora da ih sve zadržite, zadržite originale koji za vas imaju najveću vrijednost, a zatim skenirajte sve ostale. Na taj način ćete i dalje zadržati sve svoje slike, samo će zauzeti mnogo manje prostora. Isto vrijedi i za razglednice, čestitke i druge stvari poput ulaznica ili plakata, koje ste možda sačuvali kao uspomene.

Što se tiče predmeta kao što su komad namještaja ili dodatak poput vaze ili slika, procijenite koliko vam oni osobno znače i hoćete li ga stvarno izložiti u svom novom domu ili će samo stajati u pohranjenoj kutiji. Ako je odgovor potonji, razmislite o tome da ga darujete članu obitelji. Tako će i dalje ostati u obitelji i još ga možete viđati, samo ne u vlastitom domu.

Kako odlučiti čega se riješiti

Čak i kada je riječ o predmetima koji nisu sentimentalni, odluka što zadržati, a što baciti može biti teška. Kako bismo vam pomogli u procesu, postoji nekoliko pitanja koja si možete postaviti dok procjenjujete svaku stavku. Jeste li taj predmet koristili u protekloj godini? Hoćete li ga koristiti u budućnosti? Imate li mjesta za njega u svom novom domu? Je li ispravan ili pokvaren? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da lakše donesete teške odluke.

Izvor: Pinterest

Ne morate napraviti sve odjednom

Nije vam trebalo tjedan dana da skupite sve što posjedujete, pa je prirodno da će za prolazak kroz sve te stvari biti potrebno više od tjedan dana. Važno je ostaviti si dovoljno vremena kako ne biste izgorjeli psihički i fizički prije nego što uopće dođete do svog novog doma, te kako biste mogli ostati organizirani i obaviti onoliko sortiranja i čišćenja koliko je potrebno.

Podijelite zadatke i angažirajte pomoć ako je potrebno. Drugi vam možda neće moći pomoći da odlučite što ćete zadržati, a što donirati, ali vam mogu pomoći očistiti, zamotati krhke predmete u foliju s mjehurićima, nositi kutije iz sobe u sobu ili pripremiti predmete za prodaju u dvorištu.

Prodajte ono što vam ne treba

Napravite plan prodaje predmeta koji su u dobrom stanju, ali ih ne planirate zadržati. Za veći broj predmeta, dvorišna rasporadaja može biti dobra ideja, a ako imate manji broj predmeta možete ih prodati putem društvenih mreža ili na različitim oglasnicima.

Razmislite o svom novom načinu života

Ako vaš prelazak u manji prostor uključuje i veliku promjenu životnog stila, pomoći će vam da lakše donesete neke teške odluke. Smanjite kuhinjsko posuđe samo na ono koje vam je stvarno potrebno. Slično tome možete se odvojiti i od svih svojih teških uređaja i aparata za čišćenje koji bi samo zauzeli prostor i zatrpali vaš novi, manji prostor.

Sve dok si date dovoljno vremena, ostanete usredotočeni i organizirani tijekom cijelog perioda i spremni ste se riješiti svega što zauzima previše prostora, proces selidbe može biti iznenađujuće jednostavan.

Izvor: https://www.thespruce.com/how-to-downsize-5212588

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu