Ideje za uređenje prozora uz pomoć zavjesa i roleta u svakoj prostoriji

Prozori mogu biti lijepo uređeni kao i ostatak prostorije, samo morate otkriti tajnu lijepog uređenja. Možete birati između raznih zavjesa, sjenila i roleta, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostake što se tiče privatnosti, zaštite od svjetlosti i davanja estetskog ugođaja. Neke će ideje privlačiti poglede, dok će druge prostoriji dati potrebnu zaštitu od svjetlosti i držati je u mraku.

Prozirne zavjese

Prozirne zavjese izrađene su od lagane, poluprozirne tkanine. Ne nude mnogo privatnosti, a sa stajališta dizajna omekšava i propušta manju količinu svjetlosti. Dobar su izbor samo za one stambene prostore u kojima niste zabrinuti za privatnost.

Izvor: Pinterest

Zavjese koje filtriraju svjetlost

Zavjese koje filtriraju svjetlost teže su od prozirnih. Omogućavaju veću privatnost, ali ponekad ako svjetlost sja izravno kroz njih, možda će se nešto vidjeti s druge strane. Neće u potpunosti zamračiti prostor od vanjskog svjetla. Mogu se izraditi od raznih tkanina, tako da su svestrane za mnoge stilove dizajna. Idealne su za pružanje privatnosti u noćnim satima.

Izvor: Pinterest

Zavjese za zamračivanje

Zavjese za zamračivanje imaju najbolju moć blokiranja svjetlosti. Općenito se sastoje od ukrasne tkanine koja je obložena drugom teškom tkaninom koja štiti od svjetlosti te izolira prostoriju od topline ili hladnoće koje dolaze s prozora. Savršen su izbor za zamračenje spavaće sobe.

Izvor: Pinterest

Venecijaneri

Venecijaneri imaju horizontalne letvice koje mogu biti izrađene od različitih materijala, kao što su metal, drvo ili vinil. Za podizanje i spuštanje roleta povlači se uzica, a lamele se mogu i nagnuti. Veličinom mogu odgovarati većini prozora i nuditi različite razine privatnosti, a nedostatak je što vodoravne letvice skupljaju prašinu, pa ih često morate čistiti. Mogu se koristiti u većini prostorija, ali u spavaćoj sobi možda neće u potpunosti blokirati svjetlost.

Izvor: Pinterest

Vertikalne rolete

Vertikalne rolete često se mogu vidjeti na kliznim vratima i okomitim prozorima. Često su izrađeni od PVC-a, pa nisu baš najbolji izbor za dekorativno uređenje. Što se tiče privatnosti i blokiranja svjetlosti, ovdje vrlo dobro odrađuju posao kad su zatvoreni, a za razliku od venecijanera, ne skupljaju toliko prašine.

Izvor: Pinterest

Šalukatre

Šalukatre su dekorativnija alternativa, izrađene su od drveta i mogu se obojiti i tako prilagoditi dizajnu prostorije. Mogu se nagnuti kako bi propustile malo svjetlosti u prostoriju, ili u potpunosti otvoriti. Kad su potpuno zatvorene, ne uspjevaju u potpunosti zadržati svjetlost, pa su možda bolji izbor za dnevne sobe, ali ne i spavaće. Mogu se koristiti i u kupaonicama.

Izvor: Pinterest

Zastori sa saćastom strukturom

Saćasta sjenila izrađena su od tkanine koja se savija na način da sjenila izgledaju kao saće sa strane. Postoje opcije koje filtriraju malo svjetla, ali i one koje u potpunosti blokiraju svjetlo. Mogu pomoći kod izolacije prozora i dobar su izbor za većinu prostorija u domu.

Izvor: Pinterest

Rimske zavjese

Često su izrađene od tkanine, ali mogu biti i od drugih materijala, kao što je bambus. Savijaju se u ravnomjerne nabore kad se podignu, ali kad se spuste imaju glatku površinu. Mogu se djelomično podići kako bi se omogućila privatnost i blokiranje svjetlosti. Ne može se vidjeti kroz njih osim ako nisu izrađene od prozirnog materijala, te su prikladne za većinu prostorija.

Izvor: Pinterest

Zavjese na duploj šipki

Viseće zavjese na dvostrukoj šipki nude mnogo raznovrsnosti. Uobičajena je kombinacija korištenje debljeg i dekorativnog materijala za vanjsku šipku i viseće trake na unutarnjoj. Na taj način možete zatvoriti obje zavjese za maksimalnu privatnost i blokiranje svjetlosti. Također možete zatvoriti samo prozirne dijelove, kako biste pustili svjetlost u prostor, a pritom zadržali malo privatnosti. Ove zavjese idealne su za dnevni boravak, ali i za spavaće sobe. Ako imate ured kod kuće, tijekom dana možete pustiti svjetlost, a noću mu omogućiti privatnost.

Izvor: Pinterest

Kombinacija zavjesa i roleta

Odabir zavjesa i roleta pruža opcije slične kao i zavjese na duploj šipki. Kad su oboje zatvoreni, zamračit ćete svaku prostoriju, a za malo svjetla i vidljivosti možete malo podići rolete. Dodavanje zavjesa preko roleta može pomoći njihovom dotjerivanju i omekšavanju oštrih linija u prostoru. To je izvrsna opcija ako imate zastarjele, ali još uvijek funkcionalne rolete. Mogućnosti koje ova kombinacija pruža su dobre za stvaranje osvjetljenja i omogućavanja privatnosti u spavaćoj sobi.  

Izvor: Pinterest

Zavjese u kombinaciji sa šalukatrama

Poput zavjesa preko roleta, i zavjese preko šalukatre su odlična opcija. Za potpuno zamračenje spavaće sobe možete koristiti zavjese za zamračivanje, dok za ostale prostorije možete odabrati zavjese od tkanine po svojoj želji. Dodavanje zavjesa preko šalukatre također pomaže kod izolacije prozora.

Izvor: Pinterest

Montaža zavjesa i roleta unutar prozora

Mnoge se zavjese, rolete i sjenila ugrađuju izvan okvira prozora.  Postoje određene karniše, sjenila i rolete koji se mogu montirati unutar okvira. Odaberite ovu opciju ako volite čišći izgled, dok će u nekim slučajevima posebno kod sjenila i roleta ovo biti prilagođena opcija ovisno o veličini prozora.

Solarna sjenila

Solarna sjenila izrađena su od materijala koji će blokirati svjetlosti i štiti od UV zraka. Takve su tkanine otporne i na bljeđenje od sunca. Možete birati između potpunog zamračenja, ali i onih sjenila koje će ipak propuštati određenu količinu svjetlosti. Idealni su za prozore koji dobivaju mnogo sunčeve svjetlosti.

Izvor: Pinterest

Rolo sjenila

Rolo sjenila su vrlo jednostavan izbor za prozore koji ne nude nikakvu estetsku vrijednost prostoru. Mogu biti izrađena od različitih materijala, uključujući tkaninu i vinil. Kad je sjenilo otvoreno, ono je ravno, a kad se zatvori, materijal se kotrlja na tiplu.  Mogu propuštati malo svjetlosti ili u potpunosti zamračiti prostoriju.

Izvor: Pinterest

Zavjese od poda do stropa

Osim ako nemate prozore koji su veličine od poda do stropa, ne trebaju vam takve zavjese koje će blokirati svjetlost i dati privatnost prostoru. Diazjneri međutim ističu da takve zavjese unose malo dramatičnosti u svaki prostor. Izvrsni su za uokvirivanje prekrasnog pogleda kroz prozor, a idealni su i za staklena vrata. Odvlače pogled prema stropu, zbog čega se prostorija može činiti višom. Izvrsna su opcija za dnevni boravak, kao i za spavaće sobe.

Izvor: Pinterest

Zavjese sa džepovima

Zavjese sa džepom za šipku dolaze spremne za vješanje, a sve što trebate učiniti je gurnuti ih na karnišu preko džepa od tkanine na vrhu. Odličan su izbor jer tkanina prekriva šipku, pa se ona neće baš vidjeti, ali ponekad može biti teško kliziti tkaninom preko nje. Važno je da džep bude dobro prošiven zbog zavjesa koje su od teških tkanina, inače bi se šipka mogla savinuti i potrgati zbog težine tkanine.

Izvor: Pinterest

Zavjese s ušicama

Neke zavjese dolaze s ušivima na vrhu. Ove ušice se gurnu na šipku za zavjese i one se mogu normalno otvarati i zatvarati. Također pomažu da se zavjese lijepo slože kad su otvorene. Mogu biti sklone trganju ako nisu kvalitetne, osobito je tako kod teških tkanina. Budući da su ušice uvijek vidljive, možda se neće dobro uklopiti u baš svaki dizajn uređenja.

Izvor: Pinterest

Zavjese s prstenovima

Druga mogućnost pričvršćivanja zavjesa na karnišu je uz pomoć prstenova. Prstenovi klize oko šipke i imaju male kopče koje pričvršćujete na tkaninu za zavjese. Ova je opcija idealna ako imate ukrasnu šipku za koju ne želite da ju prekrije tkanina. Kod njih isto treba pripaziti, jer ponekad kopče nisu dovoljno jake da drže teške tkanine.

Izvor: Pinterest

Kuhinjske zavjese

Navlake su manji komadi tkanine koji vise na vrhu prozora, ali postoje i zavjese koje prekrivaju donji dio prozora. Koriste se u dekorativne svrhe, jer neće učiniti mnogo toga po pitanju privatnosti ili zamračenja prostora. Često se koriste za ukrašavanje kuhinjskih prozora gdje privatnost noću nije problem. Mogu se koristiti i kod vrha ostalih zavjesa kao dekoracija.

Izvor: https://www.thespruce.com/window-treatments-for-every-room-in-the-home-1975953

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu