Kako pravilno očistiti čaše za vino?

Sommelieri i poznavatelji vina slažu se da vino može biti drugačijeg okusa, ovisno o vrsti vinskih čaša koje se koriste. Bez obzira na to koje odaberete, jedno moraju obavezno imati – besprijekornu čistoću. Naučite pravilno očistiti čaše za vino kako biste uklonili mrlje i uživajte u vinu u njegovom najboljem izdanju.   

Koliko često bi se one trebale čistiti?

Vinske čaše trebaju se oprati nakon svake uporabe. U idealnom slučaju trebali biste ih oprati ili uzeti novu čistu čašu svaki put kad pijete drugu sortu vina ili godinu berbe. Čaše koje su pospremljenje u zatvorenim ormarićima trebalo bi oprati bar jednom godišnje, kako bi se uklonili prašina i nečistoća te spriječilo oštećenje. Isto tako trebale bi se oprati nakon što se otpakiraju poslije selidbe u novom domu, a prije pospremanja u ormarić ili na stalak.

Što vam treba?

Za čišćenje čaša potrebni su vam veliki sudoper ili plastična posuda, gumena podloga za sudoper, ručnici od mikrovlakana, četka za vinske čaše, vilica ili štapić od bambusa, krpa za suđe od mikrovlakana, mrežasta spužvica za pranje posuđa, mikrovalna pećnica ili štednjak, zdjela za mikrovalnu pećnicu, tava, blago sredstvo za pranje posuđa, destilirani bijeli ocat i soda bikarbona.

Prije nego krenete s čišćenjem, pobrinite se da zaštitite svoje vinske čaše od jakih deterdženata i ogrebotina tako što ćete ih ručno oprati. Ako odlučite koristiti perilicu posuđa, uvijek stavljajte čaše na gornju policu i ostavite dovoljno mjesta između njih, jer se ne smiju dodirivati. Čaše koje su previsoke za gornju policu možete staviti na donju policu, ali ih držite podalje od ostalog posuđa. Izvadite čaše dok su još vlažne i osušite ih ručno ručnikom koji ne ostavlja dlačice.

Izvor: Pinterest

Izbjegavajte koristiti mnogo sredstva za čišćenje

Kad perete netom korištene čaše, napunite sudoper ili plastičnu posudu toplom vodom i stavite samo kap ili dvije deterdženta. Nije potrebno koristiti mnogo sredstva za čišćenje, i mala količina je dovoljna. Dno sudopera obložite gumenom podlogom kako biste spriječili nastanak ogrebotina. Nikada nemojte koristiti abrazivnu spužvu za čišćenje ili abrazivna sredstva za čišćenje. Ogrebotine koje mogu nastati od njih ne mogu se nikada u potpunosti ukloniti.

Nježno perite čaše

Za pranje koristite najlonsku spužvicu ili četku za vinske čaše. Usredotočite se na rub čaše i njenu unutrašnjost. Za osjetljive čaše s drškom, jednom rukom čvrsto držite gornji dio čaše, a drugom ju perite.

Koristite odgovarajuću temperaturu vode za ispiranje

Za ispiranje uvijek koristite toplu vodu, nikad hladnu ili vruću. Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se spriječile pukotine na staklu zbog ekstremnih promjena temperature.

Sušenjem do kristalno čistih čaša

Za brisanje i sušenje čaša koristite ručnike od mikrovlakana. Isto kao i kod pranja, jednom rukom čvrsto držite gornji dio čaše, a drugom ju prebrišite.

Izvor: Pinterest

Kako očistiti ”zamagljene” čaše i tvrdokorne mrlje od crnog vina?

Ako ste preko noći ostavili čaše s malo vina, možda ćete morati ukloniti tvrdokorne mrlje koje će tako nastati.

Napunite otprilike pola posude vodom i stavite ju zagrijavati u mikrovalnu pećnicu dok ne zakuha, ili ju zagrijte na štednjaku. Nakon toga ulijte u nju bocu bijelog destiliranog octa i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta da se zagrije.

Otopinu ulijte u čaše koje želite očistiti ili ih potopite u plastičnu posudu. Ostavite da se namaču bar sat vremena.

Nakon namakanja, četkom za čaše ili bambusovim štapićem umotanim u krpu od mikrovlakana istrljajte dno čaše. Zatim ju operite, isperite i osušite kao i obično.

Ako mrlje i dalju ostanu, napunite čašu dopola vinskim octom i dodajte jednu žličicu sode bikarbone. Kemijska reakcija između sode i octa omekšat će tvrdokorne mrlje. Kad se reakcija smiri, nježno istrljajte staklo čaše, a zatim ju operite. Budite oprezni kad isprobavate ovu metodu čišćenja, jer bi se osjetljive čaše mogle slomiti zbog kemijske reakcije.

Da bi čaše bile besprijekorno čiste, toplo namakanje u octu će pomoći da se riješite zamagljenosti na njima, međutim, neće ukloniti ogrebotine ili jetkanje koje je nastalo zbog čestog pranja u tvrdoj vodi.

Izvor: Pinterest

Za kraj donosimo nekoliko savjeta kako ih održati kristalno čistima

Uvijek ih ručno operite što je prije moguće nakon korištenja

Koristite što manje deterdženta kako biste smanjili zamućenost od ljepljivih ostataka.

Za pranje i ispiranje uvijek koristite toplu vodu.

Namočite ih u otopini bijelog destiliranog octa bar jednom godišnje.

Izvor: https://www.thespruce.com/how-to-clean-wine-glasses-5270586

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu