Povijest i ljepota krova od glinenih crijepova

Krov od glinenih crijepova zajedničko je arhitektonsko obilježje na području Europe i Mediterana. Crijepovi ne samo da su lijepi, već su i funkcionalni i izdržljivi. Ipak, unatoč očitim prednostima, ovakav krov nije uobičajen u ostatku svijeta. Postoje okolnosti i neka mjesta za koja krov od glinenih crijepova nije dobar izbor.

Krov od terakote: kratka povijest

Terakota, što doslovno u prijevodu znači “pečena zemlja”, dolazi od grube i porozne gline iz zemlje. Drevne zanatlije koristili su je za izradu lonaca i skulptura jer je bio jeftin i kalupljiv materijal. Korištena je za izradu crijepa davno u obalnim područjima Europe kao što je stara Grčka, ali i u Aziji i staroj Kini.

Korištenje crijepa od gline u cijeloj Europi i Aziji nastavilo se u renesansi kad su ga istraživači prenijeli u Novi svijet. Arhitekti su pronašli dokaze o glinenim pločicama u starim engleskim naseljima poput Jamestowna i Roanokea. Španjolska naselja na Floridi također su koristila glinene krovne pločice.

U današnje vrijeme, mnogi ljudi koriste glinene crijepove diljem Europe, a ove krovove možete vidjeti i diljem Kalifornije i srednjeg zapada.

Prednosti i nedostaci ovakvih krovova

Krovni crijep od terakote ima nevjerojatne prednosti koje će dobro funkcionirati na mnogim kućama. Međutim, postoje nedostaci koji ga čine manje nego idealnim izborom u nekim situacijama.

Ako je krov od glinenog crijepa dobro postavljen, može trajati više od sto godina. Crijepovi od gline su otporni na truljenje, vatru i vjetar, ali i tuču. Izgled nije nalik bilo kojem drugom. Podižu izgled povijesnih i suvremenih zgrada i daju domovima rustikalni šarm koji je teško uskladiti s drugim krovnim pločicama. Proizvođači mogu napraviti crijep od gline od lokalnih sirovina. Glineni crijepovi imaju svojstva toplinske energije koja im omogućuje smanjenje gubitka i apsorpcije topline. Također, stvaraju dobru barijeru za prijenos topline koja održava vaš dom toplim zimi i hladnim ljeti.

Nedostaci ovakvih krovova je da koštaju više od mnogih drugih krovnih materijala kao što su drvo, asfalt ili metal. Osim toga teži je u usporedbi s drugim materijalima i nekim će krovovima biti potrebno dodatno pojačanje zbog prevelike težine ovih crijepova. Ako ništa ne padne na krov od terakote, može trajati zauvijek, ali nezgode se događaju. Glineni crijepovi se lome kada netko stane na njih ili ako na njih padnu teške grane. Krovovi od glinenih crijepova najbolje funkcioniraju u klimama gdje se temperature ne spuštaju često ispod nule jer ti crijepovi mogu popucati ako su izloženi ekstremnim temperaturama. Nisu dobar izbor za kose krovove. Sami po sebi, glineni crijepovi ne podnose dobro vlagu. Stoga, kako biste izbjegli curenje zbog kiše, trebali biste se pobrinuti da se ugradi podloga kako biste izbjegli probleme s vodom dugoročno.

Vrste glinenih crijepova

Postoje mnoge tvrtke koje proizvode glinene crijepove, a svaka ima poseban stil i dizajn koji je prikladan za različite tipove domova.

Španjolski glineni crijepovi imaju oblik ”S”. Desna strana “S” krivulje strši prema gore, a lijeva se spaja s pločicom koja se nalazi pored nje.

Pločice u stilu misije slične su španjolskim pločicama. Međutim, oblik pločice nije u obliku slova “S”, već je polukružni. Krovopokrivači polažu ove pločice u uzorcima isprepletenih konveksnih i konkavnih uzoraka. Glineni crijepovi u francuskom stilu jedni su od najtrajnijih i na vlagu otpornih glinenih crijepova. Ove pločice se spajaju sa svih strana i imaju utore koji omogućuju odvodnju.

Isprepleteni stil čine pločice koje su ravne i međusobno se spajaju sa svih strana, a još su poznate kao terakota krovne šindre.

Krov od terakote nije samo lijep, već on stvara vezu s prošlošću. Povijesne kuće i zgrade imaju lijepe terakota pločice koje traju godinama i održat će se u godinama koje dolaze. Osim toga, ovo je valjan izbor krovišta za svakoga tko živi u odgovarajućoj klimi, želi zadivljujući i prepoznatljiv stil krova i spreman je platiti za onaj koji će trajati godinama.

Izvor: https://www.homedit.com/terracotta-roof/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu