Rashladite spavaću sobu uz pomoć ovih savjeta

Ljeta su ispunjena zabavom i stvaranjem uspomena, kao što su obiteljski odmori, aktivnosti na otvorenom i dani provedeni na plaži.

Nažalost nakon vedrih i sunčanih dana često dolaze sparne vruće noći zbog koji je teško zaspati. Klima uređaji su svakako rješenje koje će brzo rashladiti svaku sobu, ali ako ih ostavite da rade tijekom cijele noći, osjetit ćete to na svom računu za struju. U današnjem članku donosimo savjete kako se lakše rashladiti za vrijeme takvih noći.

Koristite lagane pokrivače

Kad temperature zimi padnu, najljepše je sklupčati se ispod toplog pokrivača. Ljeti je to druga priča i posljednje što vam tada treba je teška zimska posteljina. Umjesto toga prijeđite na laganije deke i pokrivače, a izaberite one u svjetlijim bojama i s nježnim uzorcima kako bi soba i vizualno izgledala rashlađeno.

Prijeđite na lagane pamučne ili lanene plahte

Plahte od flanela možete pospremiti već s prvim naznacima proljeća, a sintetičke tkanine kad se živa polako počne sve više penjati. Tad je pravo vrijeme da se počastite posteljinom od 100% pamuka. Suprotno uvriježenom mišljenju, broj niti ne mora biti visok za ugodan noćni odmor. Potražite plahte od egipatskog pamuka, koji je najhladnija i najmekša opcija. Također birajte plahte u bijeloj boji ili blijedoj pastelnoj boji zbog psihološkog učinka.

Nabavite ventilator

Ako žudite za hladnim ljetnim povjetarcem, ali ne želite da vam cijelo vrijeme radi klima uređaj, pokušajte umjesto toga koristiti ventilator koji ćete staviti pokraj kreveta ili stropni ventilator. Stari trik je ispred ventilatora postaviti zdjelu s kockicama leda i ohlađenom vodom. Ako imate stropni ventilator, uključite ga prije spavanja kako biste raspršili vrući zrak koji se skuplja na visini.

Ovlažite zrak 

Ljetno vrijeme donosi suhi zrak koji može isušiti kožu, oči i grlo. Čak i u vlažnijim klimatskim uvjetima, klima uređaj može smanjiti vlažnost. Postavite ovlaživač zraka kako biste osigurali dovoljno vlage da vam bude hladno i ugodno. Stavite ga pokraj kreveta i mijenjajte vodu svaki dan kako biste spriječili nakupljanje plijesni.

Odlučite se za lagani poplun

Kad dođu visoke temperature, spavanje pod teškim poplunima ispunjenima perjem jednostavno je pogrešno. Međutim poplun s laganijim punjenjem zapravo će vam pomoći da se rashladite. Lagani popluni obično sadrže više perja nego paperja – perje je manje izolirajuće i vrlo prozračno, što ga čini odličnim izborom za sparne mjesece. Presvucite ga navlakom u nježnoj boji ili s jednostavnim uzorkom za prozračnu atmosferu.

Rashladite se uz pomoć termofora s hladnom vodom

Obično se termofor koristi za grijanje tijela, ali jeste li znali da vam može pomoći i da se rashladite u vrućim noćima? Tijekom dana ga ostavite u hladnjaku, a prije spavanja ga stavite ispod posteljine. Koristite ga za hlađenje stopala, stavite ga iza koljena ili ispod vrata, i cijelo tijelo će vam biti hladnije.

Spustite rolete i rasprostrite zavjese

Zavjese i rolete nisu samo ukrasi na prozoru. Tu su da vas zaštite tijekom noći kad ste spremni za spavanje i da vam pomognu zadržati dnevnu toplinu izvan sobe. Ako vam jutarnje ili poslijepodnevno sunce ulazi kroz prozor u sobi, jednostavno na njemu spustite rolete jer će to uvelike pomoći da prostor ostane hladan.

Imajte na umu da prozirne zavjese neće pomoći. Uložite u rolete ili zavjese koje su svijetle boje ili u zavjese za zamračivanje kako biste spriječili ulazak topline.

Koristite energetski učinkovite žarulje

Zamijenite stare žarulje za nove i učinkovitije. Iako LED žarulje generiraju toplinu, manja je od one koju proizvode obične žarulje. Ne zaboravite ugasiti sva svjetla i kada niste u sobi.

Popravite pukotine oko prozora

Ako vaši prozori nisu dobro zabrtvljeni, hladan zrak može izaći kroz te pukotine. Zatvarač i letvice prozora stare i potrebno ih je popraviti ili zamijeniti. Provjera jesu li prozori dobro zabrtvljeni dobar je korak prema održavanju sobe hladnijom. Provjerite prozore iznutra i izvana, potražite pukotine u brtvilu jer one su siguran znak da ćete morati ponovno brtviti. Ne samo da će zadržati hladan zrak u kući, već će brtvljenje vaših prozora zadržati kukce vani gdje im je i mjesto.

Postavite reflektirajuću foliju

Osim brtvljenja ili zamjene zaštitnih slojeva, stavljanje reflektirajuće folije na vanjsku stranu prozora spavaće sobe također će zadržati toplinu izvan sobe. Svjetlo može i dalje ulaziti, ali dio UV zraka će biti blokiran. Dodavanje reflektirajuće folije pomaže u održavanju sobe hladnijom ljeti, ali će i zadržati toplinu u domu tijekom zimskih mjeseci.

Držite vrata spavaće sobe otvorenima

Držanje otvorenih vrata u spavaćim sobama ili drugim prostorijama pomoći će optimizirati protok zraka u vašem domu. Uključen klima uređaj pokreće zrak po cijeloj kući, a ako su vrata zatvorena, tada onemogućuju slobodno kretanje zraka kroz sve prostorije. Stropni ili samostojeći ventilator također pomaže povećati cirkulaciju zraka.

Iskoristite sjenu koju pruža drveće

Sadnjom drveća i grmlja ispred prozora ili postavljanjem tendi na njih stvorit ćete hlad koji će zadržati sunce i toplinu izvan spavaće sobe. To će, uz spuštanje roleta ili zavjesa, održati prostoriju hladnijom.  Pobrinite se da stabla strateški postavite kako vam ne bi zaklanjala pogled prema van ili stvarala probleme s korijenjem. Drveće vam može pružiti hlad dugi niz godina, a vi možete uživati ​​u hladnijem vremenu sjedeći pod njima i dok ste vani.

Promijenite filter u svom klima uređaju

Ako je vaš filtar za zrak začepljen prljavštinom, dlakom kućnih ljubimaca i drugim česticama, klima uređaj ne može ispravno raditi. Zračni filter za višekratnu upotrebu treba često prati, dok zračne filtere za jednokratnu upotrebu treba mijenjati. Vaš klima uređaj radit će učinkovitije, održavati dom hladnijim i računi za struju bit će manji.

Izvor: https://www.thespruce.com/keep-cool-in-the-bedroom-during-summer-4057041

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu