Drveće u dvorištu – što sve morate uzeti u obzir

Ljubitelji uređenih vrtova i dvorišta složit će se da su oni neusporedivo ljepši kad se u njima nalazi drveće. Drveće stvara žarište fokusa u manjim dvorištima, omogućava strukturu i visinu u većim dvorištima i daje im osjećaj zrelosti. Od prošarane sjene koju pružaju breze, cvjetnog spektakla japanske trešnje do veličanstvenog hrasta, drveće je ključno za jačanje našeg mentalnog blagostanja u prirodi i uživanje u našem vanjskom prostoru. Usprkos tome, mišljenja su dosta podijeljena oko toga treba li doista imati drveće u svom dvorištu.

Drveće kao problem izgrađenog okoliša

Korijenje drveća može uzrokovati oštećenje kuće ili zgrade

Vjerojatno niste svjesni toga da se veličanstvena krošnja drveta koju vidite iznad tla zrcali u veličini korijena ispod njega. Većina korijena širi se 2 do 3 puta više od veličine krošnje u potrazi za vodom i hranjivim tvarima. To neće predstavljati problem ako je drvo postavljeno dalje od kuće, ali ako je ono u njenoj neposrednoj blizini, može uzrokovati oštećenja. Ako se vaša nekretnina nalazi u blizini glinenog tla koje se skuplja i širi ovisno o godišnjim dobima, postoji i stvarni rizik od strukturalnog pomicanja temelja. Slijeganje se događa kad korijenje drveća uspije prodrijeti i destabilizirati temelje zgrade. Najočitiji znak da se to događa su pukotine u zidovima, nagnuti podovi ili neusklađena vrata i prozori.

Drveće koje traži najviše vode jesu vrba, topola, hrast i brijest, te se ne preporučuje saditi ih u blizini kuće.

Drveće je dom za nametnike koji mogu ući u kuću

Kao ljubitelji prirode, svi cijenimo ulogu drveća u prirodi jer je ono prirodno stanište za brojne životinjske vrste. Dom je pticama, malim sisavcima i drugim divljim životinjskim vrstama, a koriste ga za hranu, sklonište i razmnožavanje, gniježđenje, odmor i skrivanje. Međutim, na drveću stanuju i razni nametnici poput glodavaca, crva i insekata. Poznato je da miševi i štakori prenose bolesti kao što su salmonela, toksoplazmoza, pa čak i kugu, i stoga nisu poželjni u našim dvorištima. Poznato je da se štakori mogu penjati, a miševi se mogu provući kroz vrlo male otvore i tako ući u kuću.

Uživanje pod krošnjom u vašem dvorištu

S druge strane, ne dajte se obeshrabriti zbog problema koje drveće može prouzročiti u blizini kuće. Na kraju krajeva, ono obogaćuje prirodu i pod uvjetom da ste svjesni potencijalnih rizika i poduzmete mjere za ublažavanje negativnih posljedica, nema razloga zašto ne biste mogli uživati ispod drveta u svom dvorištu.

Izvor: Pinterest

Drveće pruža sjenu i zaklon. Ravnoteža svjetla i sjene ključna je za svaki dobar dizajn doma, bilo unutar kuće ili u dvorištu. Prostori okrenuti prema jugu i zapadu imaju više sunca nego oni okrenuti prema sjeveru i istoku. Sva stabla prirodno stvaraju hlad i zaklon, te se mogu posaditi na određenim mjestima u dvorištu.

Pružaju privatnost i osamu. Lišće drveća je odličan prirodni zaslon za privatnost, štiti vaš dom od znatiželjnih očiju i stvara sigurno okruženje za vas i vašu obitelj. Osamljeno imanje iza drveća i živice će biti bolje zaštićeno od provalnika, budući da je teže vidjeti što se nalazi iza njih. Za dodatnu sigurnost ugradite senzore sa svjetlima koja se pale prilikom bilo kakvog kretanja.  

Izvor: Pinterest

Vrlo su važna za naš planet. Posljednje, ali ne manje bitno, zapamtite da nam je drveće važno za opstanak života na Zemlji i trebali bismo učiniti sve što možemo da ga više posadimo. Ne kaže se bez razloga da su šume zemljina pluća, jer apsorbiraju različite zagađivače kroz svoje lišće i pretvaraju ugljični dioksid u kisik. Imajte na umu da je drveće u vašem dvorištu više od atraktivne značajke, ono je dio našeg cjelokupnog ekosustava i potrebno je za pomoć našoj klimi, utječe na našu atmosferu i vodne sustave.

Izvor:  https://www.freshdesignblog.com/2022/06/trees-in-the-garden-pleasure-or-problem/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu