Cijene nekretnina nezaustavljivo rasle i u prvom ovogodišnjem tromjesečju

Prvi ovogodišnji kvartal donio je nastavak rasta cijena nekretnina. Izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazuje da su cijene nekretnina u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj porasle za 13.5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na posljednji kvartal prošle godine, cijene nekretnina porasle su za 5%.  

Cijene novih nekretnina u prosjeku su 20.3% više u odnosu na prvi kvartal 2021. godine, a za 9.2% u odnosu na prethodni. Porast cijena nije zaobišao niti već izgrađene nekretnine pa su tako cijene u prvom kvartalu ove godine u prosjeku rasle za 12.5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 4.4% u odnosu na prethodni kvartal. Zagreb je zabilježio porast od 16% u usporedbi s prvim kvartalom prošle godine i 6.5% u usporedbi s prethodniml, dok su nekretnine u Dalmaciji rasle za 10,9% prema prvom prošlogodišnjem kvartalu i 3.3% prema prethodnom kvartalu.

Od 2010. godine, cijene nekretnina su se udvostručile u Estoniji, Mađarskoj, Luksemburgu, Češkoj, Latviji, Litvi i Austriji. Porasle su u 24 države članice Europske unije, dok su se snizile samo u 3. Najveći su porast zabilježile Estonija (+174.4%), Mađarska (+151.9%) i Luksemburg (+130.6%). Pad cijena je zabilježen u Grčkoj (-22.6%), Italiji (-10.4%) i Cipru (-7.9%).

Sve članice Europske unije za koje su dostupni podaci pokazale su povećanje cijena na godišnjoj razini. Uspoređujući prvi kvartal u 2021. i 2022. godini, najniži porast cijena zabilježen je u Cipru (+1.1%), Finskoj (+4.3%) i Italiji (+4.6%). Najviše su porasle cijene u Češkoj (+24.7%), Estoniji (+21%) i Mađarskoj (+20.6%).

Gledano u odnosu na prethodni kvartal, cijene su također rasle u svim državama članicama. Najniži porast cijena zabilježen je u Malti (+0.4%),  Cipru (+0.5%) i Njemačkoj (+0.8%), dok su najskuplje nekretnine bile u Estoniji (+7.1%), Mađarskoj (+6.7) i Bugarskoj (+5.2.%).

Izvor: Državni zavod za statistiku

           EUROSTAT

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu