Spriječite začepljenje odvoda uz pomoć ovih savjeta

Ako smo zadnjih nekoliko godina nešto naučili tijekom nestašice toaletnog papira, to je da postoji mnogo načina na koje se mogu začepiti odvodi. Od puštanja predmeta niz odvod koji nisu namijenjeni da se tamo ispiru, do izlijevanja masti i ulja u kuhinjski sudoper, vodoinstalaterskih intervecija bilo je u većem broju nego prije, a koje su se lako mogle izbjeći.

U današnjem članku donosimo sve što biste trebali znati o sprječavanju začepljenja odvoda.

Što nikako ne biste smjeli bacati u WC?

Zbog nestašice toaletnog papira posljednih godina ljudi su se okrenuli alternativnim proizvodima, kao što su vlažne maramice, papirnate maramice i papirnati ručnici, koji su završavali u WC-ima. Neke vlažne maramice su razgradive i mogu se baciti u WC, ali većina ipak nije. Toaletni papir je dizajniran da se razgradi kad dođe u dodir s vodom. Vlažne i papirnate maramice često sadrže plastiku i druge materijale koji uvlače vodu, ne razgrađuju se tako lako i mogu uzrokovati začepljenje odvoda. Savjet je da se u WC baca samo toaletni papir i one maramice na kojima je izričito navedeno da se mogu ispirati.

Ovo nikako nemojte puštati niz odvod sudopera

Postoje određeni predmeti i materijali koje se ne bi smjelo puštati niz odvod sudopera, a jestivo ulje je jedno od njih. Za razliku od vode koja slobodno prolazi kroz odvod, ulja i masti zalijepit će se za cijevi. Kako se cijevi hlade, ulja će se ukrutiti, nakupiti i stvoriti začepljenje. Ta je blokada uglavnom neprobojna bez pomoći mlaza vode pod velikim pritiskom. Ostaci hrane također mogu začepiti cijevi, osobito oni proizvodi koji se ne razgrađuju. Ako imate perilicu posuđa, čestice hrane koje ostanu na tanjuru također mogu zapeti u odvodnim cjevovodima perilice.

Da biste zbrinuli ostatke hrane, ostružite ih s tanjura i bacite u kantu za smeće ili na kompost ako ga imate, a tek onda ih operite u sudoperu ili perilici. Ugradnja cjedila za odvod također može uhvatiti ne samo velike ostatke, već i manje koji bi se lako otišli u odvod. Za sprječavanje začepljenja odvoda sudopera zagrijte vodu u kuhalu i vruću vodu izlijte u sudoper.

Održavajte odvod tuša i kade čistim

Kosa i sapunica su dva najveća krivca kad se radi o začepljenim odvodima u tuš kabinama i kadama. Sapunica i pjena od šampona mogu postati poprilično masni nakon što se ulja i prljavština s vaše kose i tijela isperu, te se mogu teško razgraditi. Kosa se također može nakupiti u cijevima i uzrokovati začepljenje odvoda. Postavljanje poklopca za odvod učinkovit je način za hvatanje i smanjenje količine kose koja se ispire u odvod. Kako biste smanjili rizik od začepljenja nakupina šampona i sapuna, svakih nekoliko mjeseci ulijte u odvode mješavinu octa i sode bikarbone. Pustite da odstoji najmanje pola sata kako bi razgradilo nakupine i spriječilo daljnje začepljenje.

Što učiniti s ostacima boje nakon krečenja?

Ostalo vam je boje nakon krečenja i ne znate gdje biste je odložili? Isto je i s kantom u kojoj se nalaze ostaci boje? Ako dolazite u iskušenje da tu vodu jednostavno izlijete u odvod, a kistove operete ispod slavine, savjetujemo vas da to ipak ne učinite. Kemikalije u boji mogu biti štetne i za vaš odvod i za okoliš. Kistove očistite tako da sa njih skinete sav višak boje tako što ćete ih ostrugati po unutarnjem i rubu posude. Zatim izvucite što je moguće više ostatka u stare novine. Na kutiji za boju bit će navedeno koje je otapalo najbolje za čišćenje kistova. Uronite kist u preporučeno otapalo i uklonite boju s čekinja. Kad osjetite da na kistu više nema boje, operite ga u čistoj vodi. Za zbrinjavanje te vode ne preporučuje se izlijevanje u sudoper. Najbolje je da ostavite tu vodu na suncu kako bi ona isparila, a zatim sastružite ostatke boje i bacite ih u smeće. Možete pričekati i da se boja slegne na dnu kante, a zatim pažljivo izliti vodu na ravnu travnatu površinu i ostaviti da se boja osuši prije nego ju bacite u smeće.

Izvor:  https://www.freshdesignblog.com/2022/08/preventing-blocked-drains-what-you-need-to-know/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu