Kako možete prepoznati hoće li dekorativni komadi biti trendi ili bezvremenski?

Kako možete znati hoće li dekorativni komad koji vam se sviđa biti nešto što ćete moći koristiti godinama kao dekoraciju, a ne samo prolazan trend? Mnogo je čimbenika koje biste morali uzeti u obzir, ali dizajneri imaju nekoliko savjeta koje donosimo u današnjem članku.

Može li se koristiti kroz duži vremenski period?

Samantha Tannehill kaže kako su za nju bezvremenski kvalitetni materijali, rasvjetna tijela i namještaj koji odgovaraju svakom stilu i mogu se koristiti kroz duže vrijeme. Većina dekorativnih predmeta koji su u trendu teško se uklapa u sve stilove dizajna jer su vrlo specifični. Bit će u modi samo kratko vrijeme i brzo će se istrošiti. Ako nešto volite i sviđa vam se, to je sve što je važno.

Tražite kvalitetne materijale i proizvođače

Susan Knof smatra kako nećete upasti u zamku trendova, ako potražite kvalitetne materijale i proizvodnju. Ulaganje u komade koji dolaze iz prirode poput drveta, metala i kamena tako se može pretvoriti u pametno ulaganje. Prirodni materijali o kojima se pravilno brine mogu lijepo stariti i zadržati svoju vrijednost i klasičnu privlačnost.

Izvor: Pinterest

Približno vrijeme kad je dekorativni komad nastao

Prvi način na koji možete odrediti je li neki komad dekorativan ili bezvremenski, je odrediti približno vrijeme kad je nastao. Ako ne možete odrediti približno razdoblje, tada se smatra bezvremenskim. Primjerice to može biti perzijski sag – lijepo izgleda u sobi, bilo da se koristi dan ili prije sto godina. To je sjajan pokazatelj da se radi o bezvremenskom dekorativnom komadu, napominje Jil McDonald.

Razmislite o tome je li svestran ili nije

Najbolji način na koji možete utvrditi je li neki ukrasni predmet bezvremenski ili trend je razmišljati je li komad svestran ili nije. Bezvremenski dekor obično ima čiste linije, neutralne boje i prirodne elemente koji im omogućuju da se uklope u dugo vremena. Zemljani i prirodni tonovi kao što su drvo, lan, kamen i koža ključni su materijali koje tražimo pri odabiru bezvremenskih predmeta, savjetuje Meagan Whalen.

Uzmite u obzir dizajn i proporcije

Bezvremenski komadi su oni koji imaju klasičan stil i proporcije, i koriste se već desetljećima. Ako prelistate nekoliko knjiga o dizajnu i u svima vidite istu vrstu lampi, stolova ili tkanina, velika je vjerojatnost da su svi ovi komadi izdržali test vremena i još će godinama biti lijep detalj u sobama, smatra Jerad Gardemal.

Razmislite može li se nadograditi

McCall Dulkys misli da je odlično pravilo za određivanje je li nešto bezvremensko ili moderno zapitati se možete li koristiti određeni dizajn kao osnovu za nadogradnju u nadolazećim godinama. Primjerice, ako preuređujete kuhinju, htjet ćete odabrati bezvremenske značajke koje će biti relevantne i u godinama koje dolaze. Možete li sve glavne elemente dizajna zadržati istima i napraviti male izmjene u dizajnu godinama kasnije? Je li dizajn dovoljno otporan da izdrži nove trendove tijekom godina? Bezvremenski dizajn otporan je tako da bez obzira na to koliko novih trendova dođe i ode, uvijek će se  održati.

Koliko su vam dekorativni komadi prirasli srcu?

Prema Amy Sklar, odgovor na pitanje je li neki dekorativni predmet bezvremenski ili je samo u trendu, je ono što znači vama osobno. Uvijek savjetuje svoje klijente da skupljaju i okruže se stvarima koje im znače. Smatra da je to najprirodniji način stiliziranja i ukrašavanja doma. Čak i ako se radi o predmetu koji je u nekom trenutku bio u trendu, a njima se i dalje čini posebnim.

Pronalaženje emocionalne veze s dekorativnim predmetima odličan je način da budete sigurni da će isti izdržati test vremena. Bilo da se radi o nečemu što ste kupili tijekom putovanja u inozemstvo, nečemu što je napravljeno kad ste bili dijete ili pak o sentimentalnom komadu iz podruma vaših bake i djeda, možete koristiti te komade da svoj prostor učinite svojim i stvorite osjećaj bezvremenosti, savjet je Nicole Cole.

Zanemarite pravila i odaberite dekoraciju na temelju toga koliko vas raduje

Molly Torres nema mnogo pravila kada su u pitanju predmeti za uređenje osim jednog – trebali bi vas radovati. Nije važno radi li se o komadu koji će izdržati test vremena ili prolaznoj modi, ako vam izmami osmijeh. Knjige, umjetnički komadi i predmeti prikupljeni tijekom vremena s putovanja komadi su koji mogu dobro funkcionirati u bilo kojem prostoru.

Izvor: https://www.thespruce.com/determine-timeless-and-trendy-decor-6374441

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu