Kada započeti s jesenskim čišćenjem? 6 poslova koje biste trebali učiniti čim prije

S proljetnim čišćenjem već smo svi dobro upoznati, ali jeste li čuli za jesensko čišćenje? Kad i kako se pripremiti za nadolazeća hladnija godišnja doba u kojima više vremena provodimo u zatvorenom, pročitajte u nastavku današnjeg članka.

Iako ove savjete možete koristiti tijekom cijele godine, dubinsko čišćenje vašeg doma sad kad se godišnja doba mijenjaju pripremit će ga za jesen i osvježiti prostor na vrijeme za doček dragih gostiju tijekom blagdanske sezone koja je pred nama.

Kad krenuti s jesenskim čišćenjem?

Kao što ime sugerira, najbolje vrijeme za jesensko čišćenje je odmah na početku sezone. Što prije počnete, prije ćete biti spremni za blagdane koji polako stižu. Na taj način ćete uspješno razdvojiti zadatke temeljitog čišćenja kuhinje i dnevnog boravka od lakših zadataka koji se tiču svakodnevnog održavanja doma. 

Što je uopće jesensko čišćenje?

U suštini je isto što i proljetno čišćenje, jer ipak se radi o dubinskom čišćenju, ali fokus jesenskog je na pripremi za hladnije vrijeme. Nekoliko je bitnih zadataka koje morate obaviti kad dođe do prijelaza iz ljeta u jesen, napominje profesionalna čistačica Sara San Angelo. Dok je proljetno čišćenje vrijeme za temeljito čišćenje i ribanje, jesensko je vrijeme odlično za dobivanje inspiracije, kaže Maria Mooney, direktorica  brenda Truly Free. Tijekom jesenskog čišćenja ljudi stvaraju ugodnije okruženje u svom domu, posebno zbog toga što u njemu žele ugostiti sebi drage i bliske osobe.

Proljeće donosi toplije vrijeme i tada svi dobivamo mali nalet energije i potrebu za osvježenjem i obnavljanjem. Jesen sa sobom nosi olakšanje i osvježenje nakon ljetnih vrućina.

Izvor: Pinterest

Kako krenuti?  

Kao i u proljeće, trebali biste temeljito očistiti cijelu kuću ili stan. To uključuje čišćenje ispod namještaja, pranje prozora, brisanje prašine po cijelom domu i svim onim zakucima koje tijekom godine zaboravite očistiti.

Osvježite tepihe

Nakon dugih ljetnih dana koje ste provodili na otvorenom, vjerojatno ste prenijeli prljavštinu izvana u svoj dom. Dubinsko čišćenje tepiha stoga je prijeko potrebno u jesen. Iako čestim usisavanjem možete osigurati da vaš dom bude bez prljavštine i prašine, pjena za čišćenje tepiha odlična je za korištenje između usisavanja, posebno tijekom mjeseci kad se prozori ne otvaraju tako često. Uklanja neugodne mirise i ostavlja miris svježine i čistoće.

Dubinski očistite naslonjače i sofe

Uoči svježih, jesenskih noći kad češće koristite svoj naslonjač u dnevnom boravku, poželjet ćete dubinski ga očistiti. Čišćenje navlaka ili samog naslonjača ne samo da će pomoći zadržati ga čistim i udobnim za korištenje, već će produžiti i vijek trajanja. Proizvod koji će pomoći da temeljito i učinkovito očistite svoj naslonjač je pjena za čišćenje navlaka. Sve što trebate učiniti je ravnomjerno nanijeti sredstvo na područje koje želite tretirati, a zatim ga protrljajte vlažnom, čistom krpom i ostavite da stoji nekoliko minuta prije nego što pobrišete drugom krpom. Odlično je za uklanjanje tvrdokornih mrlja, samo ga ostavite da se osuši prije upotrebe. Kožni naslonjači se lako čiste i ne zadržavaju neugodne mirise, ali ako imate naslonjač od tkanine, predlažemo da koristite specijalizirane osvježivače kako biste se riješili neugodnih mirisa.

Izvor: Pinterest

Napravite čišćenje ormara

Jesen je dobra prilika za pospremanje ormara dok svoju garderobu mijenjate iz ljetne u jesensku. Čišćenje ormara dok je prazan pomoći će da održite svoju odjeću čišćom nakon što ju operete i pospremite. Kad organizirate svoj ormar, uklonite sve iz njega prije nego što u potpunosti obrišete njegovu unutrašnjost. Prije nego što odjeću vratite, razvrstajte ju i uklonite sve ono što nećete nositi tijekom jeseni i zime kako biste oslobodili prostor i održali ga urednim.

Ne zaboravite se pobrinuti za vanjski izgled svog doma

Nekako se čišćenje uvijek povezuje samo s unutrašnjošću doma, dok se na njegov vanjski dio zaboravlja. Održavanje kuće je bitno kako bi se spriječili veći problemi u budućnosti. Čišćenje vanjskog dijela vašeg doma i okućnice pomoći će da ga održite u najboljem stanju usprkos nepovoljnom vremenu. Očistite i pospremite namještaj koji koristite ljeti. Provjerite u kakvom su stanju oluci koji se mogu brzo začepiti dok lišće opada. S travnjaka uklonite truli otpad i pospremite dvorište prije nego što vrijeme postane prehladno za ugodan rad vani i prije nego počnu padati kiša ili snijeg.

Očistite dimnjak

Najvažnija razlika između proljetnog i jesenskog čišćenja je u tome što u jesen pripremate svoj dom za češću upotrebu, posebno u podneblju gdje su zime hladnije. Čišćenje dimnjaka i kamina može vam dugoročno uštedjeti mnogo gnjavaže, a vaš dom učiniti mnogo sigurnijim. Pripremite kamine i peći kako biste mogli učinkovito zagrijati svoj dom.

Zamijenite sve što je ljetno – jesenskim

Jesensko čišćenje može uključivati ​​pranje i spremanje ljetnih deka i pokrivača te čišćenje i organiziranje vaše kuhinje i smočnice za hladnije mjesece koji dolaze. Jesen je odlično vrijeme da se pripremite za višemjesečno pečenje i kuhanje u zatvorenom prostoru umjesto roštiljanja vaniu kojem uživate tijekom proljeća i ljeta. Priprema također može uključivati ​​organiziranje prostorija i ormara kako biste svoju proljetnu i ljetnu obuću zamijenili jesenskom, a preporuča se i da okrenete madrac i zamijenite filtere za zrak.

Izvor: Pinterest

Zašto je jesensko čišćenje važno?

Čišćenje prije dolaska hladnog perioda bitno je za zaštitu vas i vaše obitelji od sezone prehlada i gripe. Prilikom izmjene godišnjih doba povećava se broj alergena u zraku. Čišćenje sredinom proljeća uklanja ono što se nakupilo tijekom zime, a što se bolje pripremite na jesen, manje ćete čistiti u proljeće.

Izvor: https://www.homesandgardens.com/life-design/when-to-start-fall-cleaning

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu