Prednosti namještaja od masivnog drveta u uređenju doma

Prilikom kupnje novog namještaja, lako se izgubiti između silnih opcija koje se teško uklapaju u vaše postojeće uređenje doma i koje najčešće nemaju dug životni vijek. Namještaj od masivnog drveta je suptilan i svestran, a njegovo posjedovanje ima više prednosti, o čemu više možete pročitati u nastavku članka. Prednosti namještaja od masivnog drveta su brojne.

Zelena su opcija

Ekološki je prihvatljivije odlučiti se za kupnju namještaja od masivnog drveta, na koji se način smanjuje ugljični otisak. Od svih materijala od kojih se može izraditi namještaj, drvo je najbolji mogući izbor. Može se dopuniti i obnoviti, biorazgradivo je i raspada se u zemlji.

Izdržljivi i trajni komadi

Većina namještaja od masivnog drveta izrađena je od tvrdog drveta kao što su javor, hrast ili orah. Ne samo da su ove vrste prirodne i održive, već su i jake i izdržljive. Mogu doživjeti starost od čak stotinu godina i izdržati različite vremenske uvjete, a isto vrijedi i za namještaj izrađen od njih.

Privlači svačiji pogled

Kad biramo komade namještaja za svoj dom, odlučujemo se za one koji će poboljšati izgled i atmosferu u njemu.

Jedna od mnogih prednosti ovakve vrste namještaja je da svaki komad ima svoje jedinstvene karakteristike i ljepotu, kao i svoje varijacije i nesavršenosti.

Primjerice to mogu biti čvorovi koji prirodno nastaju na stablima tijekom njihovog rasta. Tu su i godovi drveta, odnosno uzorak koji se stvara rasporedom vlakana u komadu drveta. Kako drvo raste, dobiva nove linije. Izgled godova na namještaju ovisi o tome kako je drvo rezano. Boja drveta je također važna – središte je tamnije, dok je dio bliži kori svjetliji, a te se boje odražavaju u namještaju.

Namještaj od masivnog drveta dostupan je u različitim završnim obradama i bojama, tako da će svatko pronaći ono čime će upotpuniti izgled svoga doma.

Svestranost 

Bez obzira na to kakvo je uređenje vašeg doma, drveni namještaj će se uklopiti jer je svestran i pristaje svakom stilu koji pokušate slijediti.

Održavanje

Namještaj izrađen od sintetičkih materijala može izblijediti i istrošiti se. Isto se može dogoditi i namještaju od masivnog drveta koji nije njegovan i održavan. Njegovo je održavanje lako jer postoje sredstva za čišćenje koja mogu održati drvo sjajnim. Redovito brisanje prašine također je jednostavan postupak koji pomaže održavanju. Podmetače za čaše vrlo je dobro koristiti na stolovima jer će oni apsorbirati vlagu prilikom kondenzacije.

Može se doraditi

Velika prednost namještaja od masivnog drveta je ta što se može doraditi. S vremenom sve izblijedi, čak i visokokvalitetni namještaj, ali za razliku od drugih materijala, stari drveni namještaj može se doraditi tako da izgleda kao nov. Najbolje od svega je to što se sve može lako izvesti u nekoliko koraka.

Prije nego što započnete bilo kakve radove na namještaju, trebali biste ga očistiti blagim sredstvom kako biste uklonili prljavštinu i druge nečistoće. Isperite ga i pustite da se osuši.

Stariji drveni namještaj obično ima udubine ili ogrebotine koje se mogu ispuniti epoksidnim kitom i izbrusiti tako da budu u ravnini s ostatkom.

Uklonite staru završnu obradu. Ako vaš namještaj ima završnu obradu, koristite grubi brusni papir za uklanjanje završne obrade i boje. Ako želite zadržati boju s namještaja, možete odmah prijeći na nanošenje nove završne obrade.

Za novu boju namještaja morat ćete izbrusiti staru i potom boju nanijeti kistom i ostaviti da se osuši preko noći. Nakon što se boja osuši, nanesite završni sloj kistom i pustite da se osuši.

Starom namješaju od plastike i drugih materijala ne može se dati novi život na isti način kao što se može drvenom namještaju.

Ima izuzetnu vrijednost

Kod izbora između namještaja od masivnog drveta i komada izrađenih od jeftinih materijala poput plastike i drugih sintetičkih materijala, većina će birati ono što je jeftinije, što je i razumljivo. Međutim, dugoročno gledano, namještaj od masivnog drveta ima ipak veću vrijednost. Takav je namještaj skuplji zbog troškova materijala i rada, mnogi su komadi ručno izrađeni i u njih je uloženo mnogo rada. S druge strane na njima ne treba gotovo ništa mijenjati i manje su zahtjevni za održavanje.

Izvor: https://lovechicliving.co.uk/benefits-of-solid-wood-furniture-in-home-decor/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu