6 savjeta za odabir odgovarajućeg namještaja u malim prostorima

Kod kuće je najljepše, stara je poslovica svima dobro poznata. Da bismo neko mjesto zvali domom, moramo osigurati da se tamo osjećamo slobodno i sigurno. Bitno je da ono prati naš životni stil.

Život u malom prostoru ne znači da ne možete imati vlastiti stil. Uostalom, to vas ne bi trebalo ograničavati u stvaranju prostora pogodnog za život koji također predstavlja vašu osobnost.

Komadi namještaja kao što su sofe i stolovi, dolaze u različitim veličinama. Kad imate mali prostor, vaša kreativnost igra značajnu ulogu u uređenju što znači da biste se trebali usredotočiti na veličinu namještaja te njegove oblike, boje i dizajn. Ti čimbenici su relevantni u oblikovanju prostora kojem težite.

Pronalaženje pravog namještaja za vaš dom nije nimalo lak zadatak. Potrebni su vrijeme, energija i novac da pronađete onaj koji odgovara vašim potrebama. Ovdje smo da vam pomognemo pa tako imamo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u odabiru namještaja za manje prostore.

Nemojte pretrpavati prostorije s previše namještaja

Kod uređenja sobe, normalno je staviti ili izložiti komade namještaja kako bismo prostor učinili funkcionalnim. Međutim, tako možemo sobu pretrpati malim i nepotrebnim količinama namještaja što dovodi do toga da naš dom može izgledati neuredno ili pretrpano.

Dizajnerica Marlaina Teich savjetuje da se usredotočite na velike komade namještaja umjesto da svoj prostor ispunite gomilom malih predmeta. Tako ćete omogućiti više prostora za namještaj, a vi ćete se osjećati opušteno. Namještaj ne samo da bi se trebao uklopiti u mali prostor, već bi trebao omogućiti i  prostor za šetnju.

Odaberite namještaj koji ima svrhu

S obzirom da imate mali prostor, odabir pravih komada namještaja je ključan. Za male prostore preporučamo da odaberete one komade namještaja koji služe svrsi. Procijenite namještaj prema tome hoćete li ga koristiti svakodnevno. Na taj ćete način shvatiti što vam doista treba, a također će vam pomoći da prostorije ne prenatrpate.

Neka vaš namještaj bude jednostavan i funkcionalan

Jednostavnost ne znači nužno nedostatak stila i dizajna. Ono što je dobro kod jednostavnog namještaja je to što možete lako stvoriti temu za svoj prostor. Osim toga ćete lakše uskladiti komade namještaja s podom i zidovima. Zapamtite da vas mali prostor ne bi trebao ograničavati u kupnji namještaja po mjeri.

Što se tiče funkcionalnosti, namještaj može pomoći da povećate prostor bez potrebe da kupujete ili ugradite nešto. Zašto kupiti još jedan ormarić kad stvari možete pospremiti ispod kreveta?

Izvor: Pinterest

Koristite višenamjenski ili namještaj koji se može proširiti

Bolje je koristiti višenamjenski ili namještaj koji se može proširiti, osobito ako imate mali prostor. Jedan od multifunkcionalnih komada namještaja koji biste mogli koristiti je kauč na razvlačenje. Također možete uložiti u dobar stol, koji možete koristiti za jelo i rad. Danas su razne vrste namještaja višenamjenske ili proširive. Namijenjen je ljudima koji žive u stanovima ili višestambenim zgradama.

Proširivi ili preklopni namještaj odličan je za nekretnine s malo prostora. S višenamjenskim komadima namještaja možete uštedjeti prosto, čime možete dobiti više prostora za hodanje. Osim uštede prostora, mogli biste uštedjeti i novac jer ne morate kupovati više komada namještaja.

Izvor: Pinterest

Upotrijebite sheme boja kako biste svoje mjesto učinili laganim i estetski ugodnim

Ako želite svoj dom urediti u određenom stilu, sheme boja su glavni faktor. Za male prostore želite da izgledaju lagano i estetski ugodno, a s druge strane, ne želite pretrpan prostor i neusklađenost teme.

Kako biste postigli cilj da vaš prostor bude lagan i estetski dopadljiv, možete započeti odabirom vizualno laganog namještaja. Vizualno lagan namještaj znači da boja nije upadljiva i da je okvir malen. Tu dolazi do izražaja jednostavnost koja vam omogućuje minimalistički ugođaj.

Ako želite koristiti određene boje, bitno je naučiti kako ih uskladiti. Obavezno se upoznajte s time kako biste saznali više o privlačnim kombinacijama boja za vaš dom.

Razmotrite proporcije prilikom postavljanja namještaja

Kad raspoređujete svoj namještaj, pazite na to koje je veličine jer će vam to pomoći u organizaciji prostora. Ne želite da namještaj zauzima previše prostora.

Što se tiče rasporeda namještaja, također postoji nekoliko savjeta kako to možete učiniti. Jedan od njih je da slijedite simetrične rasporede za vašu dnevnu sobu. Ne samo da će vaše mjesto učiniti estetski ugodnim, već će vam također dati naznaku o pravilnim proporcijama.

Nema sumnje da je odabir komada namještaja izazovan. Možete ga iskoristiti kao priliku da uživate u projektiranju svog doma.

Ako vam ovih šest savjeta nije dovoljno, možete se posavjetovati s profesionalcima, poput dizajnera interijera, o tome kako možete maksimalno povećati svoj prostor, a mogu vam dati i preporuke što kupiti i kako to rasporediti.

Izvor: https://woodsidevillage.com/6-tips-for-selecting-furniture-for-small-spaces/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu