Kreće Javni poziv za energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

Još je nekoliko dana preostalo do početka podnošenja prijava na Javni poziv za energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu. Javni poziv koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namijenjen je vlasnicima ili suvlasnicima obiteljskih kuća oštećenih u potresu u kojima imaju prebivalište i nalaze se na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Prijave će se moći podnositi od 27. listopada, a zadnji dan za podnošenje je 31. prosinca.

Na poziv se mogu prijaviti vlasnici odnosno suvlasnici koji su već proveli konstrukcijsku obnovu ili popravak nekonstrukcijskih elemenata prema Zakonu o obnovi, a sada planiraju provesti i energetsku obnovu, kao i oni koji će konstrukcijsku obnovu ili popravak nekonstrukcijskih elemenata provesti istodobno s energetskom obnovom.

Može se prijaviti jedna mjera energetske obnove na vanjskoj ovojnici kao što su zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskog zida ili krov, ili više mjera energetske obnove, odnosno više mjera na vanjskoj ovojnici kuće, kombinacija mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnja obnovljivih izvora energije.

Prihvatljive mjere energetske obnove su mjere na vanjskoj ovojnici, odnosno zamjena vanjske stolarije, vanjski zid, ravni krov, kosi krov, pod na tlu, strop iznad vanjskog zraka, strop iznad garaže, zidovi prema negrijanim prostorijama i negrijanom stubištu temperature više od 0 stupnjeva, strop prema negrijanim prostorijama i strop prema provjetravanom tavanu. Prihvatljive su i mjere ugradnje obnovljivih izvora energije kao što su kotao na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotao na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode, dizalica topline za grijanje potrošne vode i grijanje prostora ili za grijanje potrošne vode i grijanje i hlađenje prostora (GWP≤ 2150), sustav sa sunčanim toplinskim kolektorima i fotonaponski sustavi.

Troškovi koji će se opravdati su izvođenje radova, što uključuje nabavu i ugradnju materijala te nabavu i ugradnju sustava i opreme, kao i nabavu usluge pomoći tijekom prijave na Poziv.

Za prijavu na poziv obiteljska kuća mora imati pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim dokazuje zakonitost, potrošnju energetskog razreda D ili lošijeg, te je u njoj više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje. Također mora imati ili najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Pozivom će se do 80% sufinancirati projekti cjelovite energetske obnove, koji uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, poda i/ili krova), zamjenu stolarije i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ili samo projekti povećanja toplinske zaštite.

Za pojedinu kuću bit će moguće dobiti do 370 tisuća kuna, od toga će 368 tisuća kuna biti namijenjeno mjerama energetske obnove, a 2 tisuće kuna za uslugu stručne pomoći za prijavu na poziv.

Dokumentacija koju je potrebno priložiti u prijavi je prijavni obrazac u .xlsx formatu, obostrani sken važeće osobne iskaznice prijavitelja ili potvrda o prebivalištu, dokaz legalnosti obiteljske kuće, dokaz vlasništva (zemljišno-knjižni izvadak), obrazac tehničkog proračuna 10 u .xlsx i .pdf formatu, detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova, fotodokumentacija postojećeg stanja obiteljske kuće, Glavni projekt, u slučaju mjera za koje je obveza izrada istog propisana Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, prethodno odobrenje/Potvrdu glavnog projekta, u slučaju provedbe mjera za koje je obveza ishođenja iste propisana Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, izjavu prijavitelja pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, potpisanu od strane prijavitelja, a u slučaju suvlasništva potpisanu od strane svih suvlasnika, da su osigurana vlastita sredstva za energetsku obnovu obiteljske kuće i dokaz da je obiteljska kuća oštećena u potresu.

Prijave se šalju poštom na adresu: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Radnička cesta 80, Zagreb.

Više informacija moguće je pronaći na sljedećoj poveznici: https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/krece-energetska-obnova-obiteljskih-kuca-uz-obnovu-od-potresa-potpora-do-370-tisuca-kuna/14827

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu