Blagdani nam stižu – izbjegnite ove greške prilikom darivanja svojih bližnjih

Božić nam je svakim danom sve bliže, a samo su rijetki oni koji su već odlučili što će pokloniti svojoj obitelji i prijateljima, kao i oni koji su poklone već brižno umotali i sad čekaju božićno jutro. Prije nego što se zaputite u trgovine, imajte na umu bonton darivanja. Stručnjaci za bonton mogu vam pomoći svojim savjetima da izbjegnete greške pri darivanju. Uz pomoć ovih nekoliko savjeta zaboravit ćete na brigu oko poklona i u miru dočekati božićne blagdane.

Ako vam za Božić dolaze dragi članovi obitelji ili prijatelji koji inače ne žive blizu vas, razmislite o tome kako će oni poklone nositi kući. Možda neki od njih putuju vlakom, autobusom ili avionom. Pripazite da ono što im poklanjate bude određene veličine ili težine kako bi to mogli ponijeti sa sobom.

Možda će sljedeći savjet zbuniti ljude koji vole primati i davati poklone, ali neki prilikom organiziranja božićne zabave u svom domu uvode pravilo ”bez darova”. Ukoliko ste pozvani na neki božićni domjenak i domaćin vas zamoli da poštujete pravilo ”bez darova”, poštujte njegovu zamolbu. Za zahvalu što vas je pozvao umjesto poklona možete donijeti lijepu božićnu čestitiku.

Suzy Lins, stručnjakinja za bonton u The Manners Maven, smatra da biste trebali izbjegavati darivati odjeću kao poklon, osim ako dobro poznajete stil i veličinu osobe kojoj želite nešto pokloniti. Poklonite li nešto što im ne odgovara veličinom ili im se jednostavno ne sviđa, bit će im neugodno tražiti vas račun kako bi to zamijenili. Najbolje rješenje za to je da im poklonite darovnu karticu u njihovoj omiljenoj trgovini.

Suzy Lins također napominje da je ključno pridržavati se budžeta prilikom blagdanske sezone. Nemojte osjećati da obavezno morate potrošiti više na nečiji poklon zato što je netko drugi više potrošio na vas. Ako ste odlučili igrati se tajnog djeda Božićnjaka ili ćete razmijeniti poklone unutar grupe prijatelja, dogovorite se koji će biti najviši iznos i toga se držite. Na ovaj se način nitko neće osjećati nelagodno jednom kad će se otvarati pokloni. S nekim poklonima koji će vam uštedjeti novac nikad nećete pogriješiti, a to su čokolada, džemovi, mirisne svijeće ili darovne kartice.

Kod darivanja i prezentacija poklona je bitna, pa se potrudite umotati ga. Učinite trenutak posebnim tako što ćete pažljivo i lijepo zamotati svoj dar. Nezamotani i nezapakirani pokloni oduzimaju radost i namjeru darivanja. Ako nemate vremena zamotati dar, pokušajte ga predstaviti na način koji je privlačan, daje primatelju osjećaj uzbuđenja i čini da se osjeća posebnim. Možete to učiniti tako što ćete ih zamoliti da zatvore oči i ispruže ruke, ili pogode što je to što držite u ruci.

Upamtite, poklon koji dajete trebao bi se svidjeti onome kome ga poklanjate – čak i ako se vama ne sviđa toliko. Nemojte kupiti nešto samo zato što biste i vi to voljeli imati. Provjerite što ih zanima, što bi im donijelo radost i što bi cijenili. Ipak, čak i ako imate najbolje namjere, postoji nekoliko ključnih proizvoda koje ne biste trebali poklanjati drugima. Pokloni poput kućanskih aparata ili knjiga za samo pomoć bezlični su i mogli bi se shvatiti kao prijedlog ili nagovještaj koji znače nešto drugo. Umjesto toga odaberite poklone koji su osobni i značajni. Što kupiti osobi koja naizgled ima sve? Možete pokušati s ulaznicama za predstavu ili masažu. Ovo je mnogo promišljenija opcija od toga da samo kupite neki predmet tek toliko da biste ga mogli pokloniti.

Izvor: https://www.thespruce.com/gift-giving-mistakes-6748286

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu