Nova godina pravo je vrijeme za uklanjanje viška stvari iz doma

Prolaze prvi dani u novoj godini, i dok je blagdanska sezona iza nas, još uvijek nije kasno započeti s nekim dobrim navikama koje će nam poboljšati kvalitetu življenja. Prosinac je inače mjesec u kojem smo svi zauzeti obiteljskim druženjem, uređivanjem naših domova i kupnji poklona za naše najbliže. Teško da bismo uz sve to uspjeli pronaći koji trenutak za rješavanje nepotrebnog viška stvari iz naših domova.

Većina ljudi odgađa taj zadatak i ostavlja ga za proljetno čišćenje. Savjetujemo da ipak to obavite sad, kako biste već na početku godine imali osjećaj svježine u svom domu. S tim na umu, isto tako savjetujemo da si uzmete vremena i polako pristupite uklanjanju nereda, bez žurbe i nepotrebnog izazivanja tjeskobe. Ako niste sigurni trebate li nešto ostaviti ili baciti, donosimo savjete u nastavku članka.

Odjeća i obuća

Većina nas posjeduje previše odjeće i obuće koju nikad ne nosimo, jer se uvijek držimo onog provjerenog. Pregledajte svoje ormare i maknite sve što nikad niste nosili, ne pristaje vam ili je toliko oštećeno da se ne može popraviti. Time ćete osloboditi prostor i jasnije vidjeti odjeću koju posjedujete, te ćete biti inspirirani za nošenje iste.

Svečane, blagdanske dekoracije  

Kraj blagdanske sezone kad se skidaju ukrasi i dekoracije idealna je prilika da ih pregledate i riješite se svih onih koje niste koristili ili su se potrgale. Pregledajte svoje kutije za pohranu i provjerite lampice, kuglice, ukrase i druge sitnice kako biste se uvjerili da su još uvijek upotrebljivi. Proslijedite ili poklonite dalje sve one predmete za koje ste sigurni da ih više nećete koristiti, ako su u dobrom stanju. U protivnom ih bacite jer će vam samo stvarati nepotreban nered.

Izvor: Pinterest

Neželjeni pokloni

Ako ste primili poklon koji vam se ne sviđa ili nije ono što ste željeli, vjerojatno imate pomiješane osjećaje. Često se osjećamo obvezanima zadržati ih, čak i ako završe negdje gdje ih nećemo toliko često gledati. Umjesto da ih skrivate, jednostavno ih se riješite. Ovo će vam možda biti teško učiniti, ali kako biste imali manju grižnju savjesti, nemojte ih bacati, već ih poklonite nekome tko ih želi.

Igračke

Ukoliko imate djecu ili kućne ljubimce, velika je vjerojatnost da imate podosta igračaka s kojima se oni ne igraju ili su polomljene. Provjerite kolekcije kako biste odlučili što će ostati, a što će morati otići. Sve što se može popraviti, popravite, a ono što ne može, reciklirajte. Neželjene igračke možete proslijediti dalje.

Namirnice i ostale potrepštine s isteklim rokom

Provjerite smočnicu, kuhinjske ormariće, kupaonske ormariće i kozmetičku torbicu. Pregledajte sve proizvode koji su već dali najbolje od sebe ili hranu kojoj je istekao rok trajanja. Ukoliko imate nešto što vam se ne sviđa, nikada to ne koristite ili nećete jesti, riješite se toga. Ne samo da te stvari zauzimaju prostor u vašem domu i stvaraju nepotreban nered, već mogu biti i nesigurne za korištenje.

Donirajte sve ono što više nećete koristiti

Ako imate spremljene stvari koje samo čekaju da ih donirate, učinite to čim prije. Skupite sve neželjene predmete, od odjeće do kućnih potrepština, zajedno s neželjenim darovima, te ih predajte u lokalne humanitarne udruge.

Izvor: https://www.aconsideredlife.co.uk/2022/12/an-end-of-year-declutter.html

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu