Kako napraviti mirnu/zelenu oazu na balkonu stana

Toplih dana okupanih suncem je sve više i priroda nas tijekom vikenda svojim bogatstvom zelenila i mirisa vuče k sebi. Kratke šetnje po prirodi, odlazak na vikendicu van grada, osvajanje planinarskih vrhova… Zašto uživanje u zelenilu svesti samo na dane vikenda ili godišnjih odmora, kada u njemu možemo uživati svaki dan. Radom s biljkama razvijamo kreativnost, optimizam i mentalni mir, što dugoročno doprinosi koncentraciji i produktivnosti. Okruženi zelenilom i cvjetnim pupoljcima pobuđujemo mentalne mehanizme koji doprinose životu bez stresa.

Napraviti mirnu zelenu oazu na balkonu stana jednostavno je ako uzmete u obzir nekoliko važnih stvari:

1. poziciju balkona
2. izbor biljaka
3. posude za biljke i njihovo pozicioniranje
4. potpun doživljaj mirne oaze

Pozicija balkona

Za početak je bitno u obzir uzeti položaj balkona, količinu sunčeve svjetlosti preko dana i zaštićenost od vjetra. Koje će sve aktivnosti biti uključene u vrijeme na balkonu kao i u kojem društvu ćete ga provoditi još su neka od pitanja koja si trebate postaviti. Možda se želite upustiti u avanturu balkonskog vrtlarenja? Odgovorima na ova pitanja korak ste bliže odabiru i pozicioniranju biljaka na balkonu.

Izbor biljaka

Za sunčane balkone orijentirane na jug ili jugozapad od cvijeća preporučujemo vinku, verbenu, pustinjsku ružu, petuniju, gazaniju, neven, prkos i pelargoniju. Neizostavan dio svake zelene oaze su i sukulenti, različitih oblika i boje listova. Svoj osunčani prostor upotpunite i mirisnim biljem: ružmarinom, kaduljom, lavandom i matičnjakom.

Na sjenovitom balkonu okrenutom k istoku, sjeveroistoku ili zapadu uspijevaju fuksija, begonija, vodenika, bršljan i ukrasna kopriva. Od začinskog i mirisnog bilja posadite bosiljak, vlasac, origano, mentu i majčinu dušicu. Tokom ljeta pojedine indoor biljke će vam biti zahvalne ako ih smjestite u sjenu – tako npr. calanchoa, spathyfilium, dracena i anthurium – uz poduzimanje mjera prilagodbe na novu sredinu.
Ukoliko ste vlasnici balkona sa 6-8 sati sunčeve svjetlosti, svakako se upustite u avanturu vrtlarenja i uzgoj salate, rikole, peršina, cherry rajčica, cikle, feferona i ostalog vama omiljenog povrća.
Na kraju istražite koje od odabranih vrsta nisu otrovne za djecu i kućne ljubimce.

“Plastične tegle su lakše i mogućnost isušivanja je manja nego kod glinenih tegli, no glinene tegle su ekološki prihvatljivije”

Posude za biljke i njihovo pozicioniranje

Na manjim balkonima iskoristite vertikale: ogradu, zidove i strop. Kombinirajte 2-3 biljke u tegli, što će koristiti kako samim biljkama tako i povećanju slobodnog prostora za ugodan boravak na balkonu. Plastične tegle su lakše i mogućnost isušivanja je manja nego kod glinenih tegli, no glinene tegle su ekološki prihvatljivije. Bio alternativa su drvene posude i sanduci kao i posude od kokosovih vlakana. Što se boja tiče, držite se prirodnih tonova: nijansi sive, smeđe, bijele i boje terakote, a pri izboru boje cvijeća pokušajte se ograničiti na tri boje (ne računajući zelenu).

Za potpun doživljaj mirne oaze

Paralelno sa zelenilom, unesite i element vode u vidu mini fontane. Po balkonu razmjestite ukrasne lampice na žici, svijeće ili solarne svjetiljke kako biste stvorili diskretnu rasvjetu u večernjim satima. Opremite balkon udobnim namještajem i tkaninama. Da li se će se raditi o samo dvije stolice s manjim stolom, podu terase prekrivenom jastucima s orijentalnim uzorkom tepiha, ili pak hammocku – to prepuštamo vama na volju.

Pročitajte još

Ideje za uređenje kamp kućice

Ljeto nam je stiglo i mnogi će krenuti na more iskoristiti svoj godišnji odmor, što znači da će se...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Ideje za uređenje kamp kućice

Ljeto nam je stiglo i mnogi će krenuti na...

Sve što morate znati o kupnji stana putem programa POS

Program POS ili društveno poticana stanogradnja provodi se već...

Kako izabrati prave zavjese u uređenju doma

Odabir pravih zavjesa za vaš dom  je važan i...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu