Kako napraviti mirnu/zelenu oazu na balkonu stana

Toplih dana okupanih suncem je sve više i priroda nas tijekom vikenda svojim bogatstvom zelenila i mirisa vuče k sebi. Kratke šetnje po prirodi, odlazak na vikendicu van grada, osvajanje planinarskih vrhova… Zašto uživanje u zelenilu svesti samo na dane vikenda ili godišnjih odmora, kada u njemu možemo uživati svaki dan. Radom s biljkama razvijamo kreativnost, optimizam i mentalni mir, što dugoročno doprinosi koncentraciji i produktivnosti. Okruženi zelenilom i cvjetnim pupoljcima pobuđujemo mentalne mehanizme koji doprinose životu bez stresa.

Napraviti mirnu zelenu oazu na balkonu stana jednostavno je ako uzmete u obzir nekoliko važnih stvari:

1. poziciju balkona
2. izbor biljaka
3. posude za biljke i njihovo pozicioniranje
4. potpun doživljaj mirne oaze

Pozicija balkona

Za početak je bitno u obzir uzeti položaj balkona, količinu sunčeve svjetlosti preko dana i zaštićenost od vjetra. Koje će sve aktivnosti biti uključene u vrijeme na balkonu kao i u kojem društvu ćete ga provoditi još su neka od pitanja koja si trebate postaviti. Možda se želite upustiti u avanturu balkonskog vrtlarenja? Odgovorima na ova pitanja korak ste bliže odabiru i pozicioniranju biljaka na balkonu.

Izbor biljaka

Za sunčane balkone orijentirane na jug ili jugozapad od cvijeća preporučujemo vinku, verbenu, pustinjsku ružu, petuniju, gazaniju, neven, prkos i pelargoniju. Neizostavan dio svake zelene oaze su i sukulenti, različitih oblika i boje listova. Svoj osunčani prostor upotpunite i mirisnim biljem: ružmarinom, kaduljom, lavandom i matičnjakom.

Na sjenovitom balkonu okrenutom k istoku, sjeveroistoku ili zapadu uspijevaju fuksija, begonija, vodenika, bršljan i ukrasna kopriva. Od začinskog i mirisnog bilja posadite bosiljak, vlasac, origano, mentu i majčinu dušicu. Tokom ljeta pojedine indoor biljke će vam biti zahvalne ako ih smjestite u sjenu – tako npr. calanchoa, spathyfilium, dracena i anthurium – uz poduzimanje mjera prilagodbe na novu sredinu.
Ukoliko ste vlasnici balkona sa 6-8 sati sunčeve svjetlosti, svakako se upustite u avanturu vrtlarenja i uzgoj salate, rikole, peršina, cherry rajčica, cikle, feferona i ostalog vama omiljenog povrća.
Na kraju istražite koje od odabranih vrsta nisu otrovne za djecu i kućne ljubimce.

“Plastične tegle su lakše i mogućnost isušivanja je manja nego kod glinenih tegli, no glinene tegle su ekološki prihvatljivije”

Posude za biljke i njihovo pozicioniranje

Na manjim balkonima iskoristite vertikale: ogradu, zidove i strop. Kombinirajte 2-3 biljke u tegli, što će koristiti kako samim biljkama tako i povećanju slobodnog prostora za ugodan boravak na balkonu. Plastične tegle su lakše i mogućnost isušivanja je manja nego kod glinenih tegli, no glinene tegle su ekološki prihvatljivije. Bio alternativa su drvene posude i sanduci kao i posude od kokosovih vlakana. Što se boja tiče, držite se prirodnih tonova: nijansi sive, smeđe, bijele i boje terakote, a pri izboru boje cvijeća pokušajte se ograničiti na tri boje (ne računajući zelenu).

Za potpun doživljaj mirne oaze

Paralelno sa zelenilom, unesite i element vode u vidu mini fontane. Po balkonu razmjestite ukrasne lampice na žici, svijeće ili solarne svjetiljke kako biste stvorili diskretnu rasvjetu u večernjim satima. Opremite balkon udobnim namještajem i tkaninama. Da li se će se raditi o samo dvije stolice s manjim stolom, podu terase prekrivenom jastucima s orijentalnim uzorkom tepiha, ili pak hammocku – to prepuštamo vama na volju.

Pročitajte još

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu. Pomaže nam održavati naše domove čistima i urednima, ali kao...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Vodič za odabir umjetničkih djela za dnevnu sobu

Ako mislite da vam dnevna soba izgleda nepotpuno ili...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu