Financijski instrumenti HAMAG BICRO-a za pomoć poduzetnicima

Kako vam HAMAG BICRO može pomoći u vašem poslovanju

Prije nego krenemo u novi poslovni pothvat ili tijekom našeg poslovanja, važno je upoznati se sa svim mogućnostima i financijskim instrumentima koje nam stoje na raspolaganju. Jedna od institucija o čijim se djelovanju treba informirati je HAMAG BICRO.
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, skraćeno nazvana HAMAG BICRO, od svog osnivanja podupire razvoj poduzetništva i malog gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Ona potiče razvoj subjekata malog gospodarstva na način da ih financira:

– kreditiranjem i davanjem jamstava za odobrene kredite,

– potiče ulaganja u malo gospodarstvo i daje potpore istraživanjima, razvoju i primjeni suvremenih tehnologija.

Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014-2020, HAMAG BICRO i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sklopili su 30. lipnja 2016. „Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata”. Financijski instrumenti koji se zahvaljujući tom sporazumu trenutno mogu koristiti dijele se na programe ESIF Mikro i Malih zajmova i financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Rok važenja je do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2023.

HAMAG BICRO, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su 18. travnja 2018. „Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata” u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014–2020. HAMAG BICRO tako je raspisao financijske instrumente Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj, kao i Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj, koji se financiraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Prijave za ove zajmove traju do 31. prosinca 2020, odnosno do iskorištenja sredstava.

ESIF Mikro i Mali investicijski zajmovi

ESIF Mikro investicijski zajmovi su financijski instrumenti namijenjeni mikro i malim poduzetnicima koji se odobravaju u iznosu od najviše 25.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB. Rok otplate za mikro investicijske zajmove je od 1 do 5 godina uključujući poček. Poček se odobrava na razdoblje do 12 mjeseci ukoliko je rok otplate minimalno 2 godine. Raspon kamatne stope je kod mikro investicijskih zajmova 0,1% – 0,5% i utvrđuje se prema mjestu ulaganja.

Investicijski zajmovi se moraju iskoristiti u roku od 6 mjeseci od potpisivanja ugovora. Namjena investicijskih zajmova je ulaganje u osnovna sredstva, npr. nekretnine, opremu, alate, strojeve (materijalnu imovinu) i razvoj proizvoda ili usluga, patente, licence, autorska prava i sl. (nematerijalnu imovinu). Za ulaganje u obrtna sredstva može se alocirati najviše 30% investicijskog zajma.

ESIF Mali zajmovi su financijski instrumenti namijenjeni mikro, malim i srednjim gospodarskim subjektima. Mogu se odobriti u iznosu od najmanje 25.000,01 EUR do najviše 50.000,00 EUR. Rok otplate je do 10 godina uključujući poček, po kamatnoj stopi 0,1% – 0,5% ovisno o mjestu ulaganja. Namjena im je, kao i kod mikro investicijskih zajmova, ulaganje u osnovna sredstva, odnosno materijalnu i nematerijalnu imovinu, te se i kod njih u obrtna sredstva može alocirati do 30% iznosa zajmova.

Cilj ovih financijskih instrumenata je poticanje osnivanja obrta i trgovačkih društava, modernizacija i proširenje postojećeg poslovanja, poticanje samozapošljavanja, zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta.

Tko može koristiti investicijske zajmove?

Korisnici investicijskih zajmova mogu biti isključivo registrirani subjekti malog gospodarstva ili fizičke osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva za zajam nemaju registriran vlastiti gospodarski subjekt, već ga planiraju osnovati. Među prihvatljive subjekte malog gospodarstva ubrajaju se oni koji su registrirani i obavljaju djelatnost za koju se traži zajam, imaju više od 50% privatnog vlasništva/kapitala/glasačkih prava, imaju minimalno jednog zaposlenog ili će zapošljavanje biti realizirano u roku od 6 mjeseci od iskorištenja sredstava zajma, nemaju žiro-račun neprekidno blokiran dulje od 30 dana u posljednjih 6 mjeseci, i nemaju nepodmirenih obveza prema državi ili su s državom dogovorili reprogramiranje obveza sukladno važećim propisima.

Investicijski zajmovi za ruralni razvoj i Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Mikro zajam za ruralni razvoj namijenjen je mikro i malim subjektima malog gospodarstva, i odobrava se u iznosu od najviše 25.000,00 EUR. Kamatna stopa iznosi 0,1% i 0,25%, ovisno o razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Rok otplate je do 5 godina, uključujući i poček koji se odobrava do 12 mjeseci ako je rok otplate minimalno 2 godine.

Mali zajam za ruralni razvoj mogu koristiti mikro, mali i srednji gospodarski subjekti, pri čemu je najviši iznos kojeg mogu dobiti 50.000,00 EUR. Otplatiti ga mogu u roku od 10 godina, uključujući i poček do 12 mjeseci ukoliko je rok otplate minimalno 2 godine. Kamatna stopa kao i kod mikro zajma za ruralni razvoj iznosi 0,1% i 0,25% ovisno o razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. 

Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj je također predviđen za mikro i male gospodarske subjekte koji mogu ostvariti iznos zajma do najviše 25.000,00 EUR. Rok otplate je do 3 godine uključujući poček d0 12 mjeseci ako je rok otplate minimalno 2 godine, po kamatnoj stopi od 0,5%.

Korištenje investicijskih zajmova za ruralni razvoj traje 6 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, dok je kod obrtnih sredstava to 3 mjeseca. U okviru njih subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru HAMAG BICRO odobrava zajmove u skladu s Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014–2020 i Sporazumom o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i HAMAG BICRO-a.  Zajmovi su namijenjeni ulaganjima u materijalnu i nematerijalnu imovinu, ulaganjima u obrtni kapital najviše do 30% od ukupnog iznosa zajma povezan s aktivnostima razvoja ili proširenja, i ulaganjima u obrtni kapital 100% kod Mikro zajmova za obrtna sredstva za ruralni razvoj.

Izvor: hamagbicro.hr

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu