Analiza prodajnih cijena nekretnina u centru Zagreba u prvom dijelu 2020. godine

Prva polovica 2020. godine definitivno je ostavila posljedice na zagrebačkom tržištu nekretnina. U prvih šest mjeseci prodano je malo manje od 3500 nekretnina za razliku od prošle godine kad ih je u istom razdoblju prodano gotovo 5000. Nakon nekoliko godina u kojima smo svjedočili konstantnom rastu cijena, očekivanja su bila da će se taj trend nastaviti i ove godine. Međutim, početkom godine nitko nije mogao očekivati kako će se i Zagreb suočavati s pandemijom novog virusa, ali i s potresom koji će oštetiti brojne zgrade i ostaviti ih neuporabljivim. Sukladno tome krenula su nagađanja o tome kako će cijene drastično početi padati. Sve do sredine ožujka na tržištu nekretnina nije se osjetio pad u potražnji i ponudi. Krajem ožujka postalo je jasno da je potražnja za nekretninama pala, a kupoprodaja nekretnina koja se realizirala u naknadnom razdoblju bila je rezultat ovogodišnjeg prvog kruga za subvencioniranje kredita za mlade, kao i onih nekretnina za koje je proces realizacije kupoprodaje započeo prije nego su prve protuepidemijske mjere stupile na snagu.

Koje su tražene i realizirane cijene u centru Zagreba do kraja lipnja ove godine?

Premda se mnogi slažu u tome da centar više neće kao nekad biti među najpoželjnijim lokacijama u gradu, nekretnine se i dalje prodaju na toj lokaciji. Centar Zagreba je lokacija na kojoj su se do ove godine najviše prodavali stanovi, a najtraženiji su bili manji stanovi kao prilika za investiciju i dnevni najam. Kad gledamo područje centra, dolazimo do brojke nešto veće od 300 prodanih nekretnina u prvih pola godine, u odnosu na prošlu godinu kad ih je prodano oko 600. Prosječna cijena tih prodanih nekretnina ove godine je iznosila 1991 EUR/m2.  

Kako je to dvostruko manje prodanih nekretnina nego prošle godine, jasno je da su i koronavirus i potres utjecali na smanjen broj transakcija. Cijene nekretnina na toj lokaciji morat će se korigirati, pogotovo za nekretnine koje su starije gradnje i zahtijevaju ulaganja.  Trenutno se oglašava nešto više od 2500 nekretnina u centru Zagreba koje su na prodaju, a prosječna tražena cijena za njih je oko 2600 EUR/m2.

Lokacije u centru gdje je prodano najviše nekretnina

Najviše nekretnina, odnosno njih 45, prodano je u cjenovnim blokovima Zvonimirova zapad, koji se nalazi oko džamije i proteže prema Vlaškoj i Kvaternikovom trgu, te u Zvonimirova centar gdje je prodano 40 nekretnina, na dijelu grada koji je omeđen na zapadu Šubićevom, na sjeveru Martićevom, na jugu Branimirovom i na istoku Heinzelovom.

Prosječna cijena za cjenovni blok Zvonimirova zapad je iznosila 1883 EUR/m2, dok je za Zvonimirova centar prosječna cijena bila 1954 EUR/m2.

Najmanje nekretnina je prodano u cjenovnim blokovima Badel, Teslina, Zelena potkova i Šalata Jug, te je na tim lokacijama prosječna cijena iznosila između 2300 i 2600 EUR/m2.

Kakve će biti cijene u centru u nadolazećim mjesecima?

Centar grada bio je teško pogođen potresom te su oštećene brojne nekretnine. Jasno je da će se neke zgrade morati srušiti jer više nisu pogodne za stanovanje i boravak u njima predstavlja opasnost po stanare, te će se vjerojatno na njihovom mjestu izgraditi nove zgrade. Uz to nas tek očekuju prave posljedice krize uzrokovane pojavom novog virusa. Iako je situacija nešto bolja nego u ožujku i travnju, prave posljedice bi gospodarstvo moglo osjetiti tek za nekoliko mjeseci.

Usprkos tome ne očekuje se drastičan pad cijena, ali da će cijene padati – hoće. To se odnosi na nekretnine starije gradnje kao i one koje se prodaju po nerealnim visokim cijenama. Kvalitetne starije izgrađene nekretnine neće izgubiti na svojoj vrijednosti, a cijene novogradnje i novije izgrađenih nekretnina će se održati na dosadašnjim razinama.

 * Izvor: Za izvješće o ostvarenim prodajnim cijenama nekretnina na području grada Zagreba za prvu polovicu 2020. godine korišteni su podaci evidentirani u sustavu eNekretnine.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu