Potres i korona virus glavni faktori porasta interesa za vikendice

Vikendice su za starije generacije Zagrepčana predstavljale bijeg od užurbanog gradskog života i bile su mjesto namijenjeno odmoru i opuštanju. Mala kućica u zelenilu, negdje na osami bila je idealno rješenje za sve koji su poželjeli pobjeći iz grada na nekoliko dana. Vremena su se promijenila i danas na tržištu možemo pronaći velik broj oglasa za prodaju nekretnina za odmor, pa čak i čitavih kuća koje se mogu koristiti kao vikendice, uz koje dolaze okućnice velikih površina. Mnogima su one postale teret, jer zahtijevaju održavanje i brigu koju im sadašnji vlasnici ne mogu pružiti. Ponuda nekretnina za odmor još je uvijek veća od njihove potražnje, ali i to se polako mijenja zahvaljujući tome što nam se svakodnevica drastično promijenila. Nitko ne zna kako će nam život u budućnosti izgledati, ali jasno je da se mijenja stav ljudi i da žele čim više vremena provoditi u prirodi.

Krajem ožujka dok se pandemija koronavirusa širila Zagrebom, nitko nije mogao niti naslutiti da se ispod Markuševca sprema aktivirati rasjed koji će izazvati potres i istjerati građane na ulicu, u vrijeme kad se od njih zahtijevalo da ostanu kod kuće. Svi oni koji su posjedovali nekretnine koje su bile koliko toliko useljive i izvan grada, zaputili su se prema njima, a mnogi od njih posljednjih nekoliko mjeseci žive tamo i ne razmišljaju o skorom povratku o grad. 

U danima nakon snažnog potresa mnogi su počeli ponovo razmišljati o kupnji manje nekretnine izvan grada, kako bi se barem nakratko maknuli iz grada čije je tlo i dalje podrhtavalo. Takvom razmišljanju je pogodovala i činjenica što velik broj stanovnika živi u stanovima ili nekretninama koje nisu imale balkon ili terasu, a još manje vrt, dok su izlasci u parkove, rekreativne i sportske sadržaje bili ograničeni zbog povećanog broja osoba koje su oboljele od koronavirusa. Sve je više bilo onih koji su odlučili provjeriti što se na tržištu nudi od vikendica, o čemu svjedoči povećan broj upita početkom travnja. Bitno je bilo samo da su nekretnine za odmor u dobrom i funkcionalnom stanju, da se nalaze u Zagrebačkoj županiji i imaju bar nešto od priključaka – struju i vodu, ili bar jedno od toga, te da su cjenovno prihvatljive. Povoljnije nekretnine su se prodale u travnju i svibnju, a s obzirom da je ljeto i pandemija ne jenjava, mnogi i dalje aktivno traže svoje mjesto daleko od gradske vreve.

Nekretnine za odmor i inače su bile popularne među Zagrepčanima, pogotovo u ljetnim mjesecima kad smo i imali najviše upita za njih. Mnogi su razmišljali o mogućnosti da bar vikend provedu negdje u zelenilu, udaljenom od gradske buke i gužve. Međutim, sve do ove godine rijetki su bili oni koji su se doista i odlučili na kupnju takve nekretnine. Uglavnom su to bili zainteresirani pojedinci koji bi pogledali nekoliko nekretnina i potom odustali, želeći još razmisliti o kupoprodaji. U posljednjih nekoliko mjeseci okolnosti su se promijenile i s obzirom na trenutnu situaciju aktivnije nego prije traže se manje kuće i vikendice, te se brže odlučuje na njihovu kupnju.

Tek nam ostaje za vidjeti je li ovo povećanje potražnje za vikendicama samo prolazni trend ili će se uspjeti održati i ako nam se život jednom vrati u normalu.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu