Potres i korona virus glavni faktori porasta interesa za vikendice

Vikendice su za starije generacije Zagrepčana predstavljale bijeg od užurbanog gradskog života i bile su mjesto namijenjeno odmoru i opuštanju. Mala kućica u zelenilu, negdje na osami bila je idealno rješenje za sve koji su poželjeli pobjeći iz grada na nekoliko dana. Vremena su se promijenila i danas na tržištu možemo pronaći velik broj oglasa za prodaju nekretnina za odmor, pa čak i čitavih kuća koje se mogu koristiti kao vikendice, uz koje dolaze okućnice velikih površina. Mnogima su one postale teret, jer zahtijevaju održavanje i brigu koju im sadašnji vlasnici ne mogu pružiti. Ponuda nekretnina za odmor još je uvijek veća od njihove potražnje, ali i to se polako mijenja zahvaljujući tome što nam se svakodnevica drastično promijenila. Nitko ne zna kako će nam život u budućnosti izgledati, ali jasno je da se mijenja stav ljudi i da žele čim više vremena provoditi u prirodi.

Krajem ožujka dok se pandemija koronavirusa širila Zagrebom, nitko nije mogao niti naslutiti da se ispod Markuševca sprema aktivirati rasjed koji će izazvati potres i istjerati građane na ulicu, u vrijeme kad se od njih zahtijevalo da ostanu kod kuće. Svi oni koji su posjedovali nekretnine koje su bile koliko toliko useljive i izvan grada, zaputili su se prema njima, a mnogi od njih posljednjih nekoliko mjeseci žive tamo i ne razmišljaju o skorom povratku o grad. 

U danima nakon snažnog potresa mnogi su počeli ponovo razmišljati o kupnji manje nekretnine izvan grada, kako bi se barem nakratko maknuli iz grada čije je tlo i dalje podrhtavalo. Takvom razmišljanju je pogodovala i činjenica što velik broj stanovnika živi u stanovima ili nekretninama koje nisu imale balkon ili terasu, a još manje vrt, dok su izlasci u parkove, rekreativne i sportske sadržaje bili ograničeni zbog povećanog broja osoba koje su oboljele od koronavirusa. Sve je više bilo onih koji su odlučili provjeriti što se na tržištu nudi od vikendica, o čemu svjedoči povećan broj upita početkom travnja. Bitno je bilo samo da su nekretnine za odmor u dobrom i funkcionalnom stanju, da se nalaze u Zagrebačkoj županiji i imaju bar nešto od priključaka – struju i vodu, ili bar jedno od toga, te da su cjenovno prihvatljive. Povoljnije nekretnine su se prodale u travnju i svibnju, a s obzirom da je ljeto i pandemija ne jenjava, mnogi i dalje aktivno traže svoje mjesto daleko od gradske vreve.

Nekretnine za odmor i inače su bile popularne među Zagrepčanima, pogotovo u ljetnim mjesecima kad smo i imali najviše upita za njih. Mnogi su razmišljali o mogućnosti da bar vikend provedu negdje u zelenilu, udaljenom od gradske buke i gužve. Međutim, sve do ove godine rijetki su bili oni koji su se doista i odlučili na kupnju takve nekretnine. Uglavnom su to bili zainteresirani pojedinci koji bi pogledali nekoliko nekretnina i potom odustali, želeći još razmisliti o kupoprodaji. U posljednjih nekoliko mjeseci okolnosti su se promijenile i s obzirom na trenutnu situaciju aktivnije nego prije traže se manje kuće i vikendice, te se brže odlučuje na njihovu kupnju.

Tek nam ostaje za vidjeti je li ovo povećanje potražnje za vikendicama samo prolazni trend ili će se uspjeti održati i ako nam se život jednom vrati u normalu.

Pročitajte još

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu. Pomaže nam održavati naše domove čistima i urednima, ali kao...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Vodič za odabir umjetničkih djela za dnevnu sobu

Ako mislite da vam dnevna soba izgleda nepotpuno ili...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu