Kako urediti prostor u skandinavskom stilu?

Osnovna ideja skandinavskog dizajna interijera je stvaranje smirene, čiste, funkcionalne i uredne estetike, a iako postoji već duže vrijeme, popularnost je stekla tek nedavno.

Sigurno ste čuli za Hygge, zar ne? Za one koji nisu, dopustite nam da vam objasnimo jednostavnu logiku ove filozofije. Hygge nije samo jedna riječ, ona je način života! Hygge je postao popularan nakon što je Danska došla na prvo mjesto kao jedna od najsretnijih zemalja na svijetu pa se Hygge ukratko prevodi kao „Danske tajne za sretan život“.

Ovaj koncept uključuje sva jednostavna životna zadovoljstva zbog kojih se osjećate dobro, uz svijeće, mirisno okruženje, zajednička prijateljstva, kvalitetan, ali običan život, duge razgovore s hranom, toplu deku…

Razumijevanje Hygge načina života i uređenje kuće u skandinavskom stilu oko te filozofije sastavni je dio izbora minimalističkog načina života.

Namještaj u skandinavskom stilu je estetski vrlo slično modernom stilu srednjeg vijeka; čiste linije, glatki zaobljeni rubovi i nakrivljene noge na većini namještaja.

Gotovo sav namještaj u ovom stilu sastoji se od drveta i poznat je po tome što je niskog profila.

Neki od najčešćih komada namještaja u skandinavskom stilu koje možete bez oklijevanja koristiti su na primjer kožna ležaljka ili naslonjač, Eames DSW stolica ili višeslojni komadi namještaja za pohranu stvari. Standardna značajka svega navedenog je jednostavnost.

Skandinavski stil uređenja interijera voli svaku nijansu drveta, posebno one svijetlije boje poput bukve, bora ili jasena. Najvažnije je koristiti puno teksture i upotrebljavati prirodne materijale, poput vune, lana, pamuka i kože, koji su mnogo povoljniji od sintetičkih materijala.

Bijela boja dominira u skandinavskom stilu kako bi se prostor učinio što svjetlijim. Crna je pak jedna od češćih akcentnih boja u skandinavskim paletama boja. Ostale uobičajene neutralne boje su siva i smeđa. Žuta, crvena i plava boja obično se koriste kao naglasne boje na mjestima poput prostirki, umjetničkih djela, jastuka i posuđa.

Za skandinavski stil (običan i jednostavan) dodaci i pokoji detalj su uvjet. Pimjer takvih dodataka su prozorske zavjese. Prozori su u pravilu neprekriveni, jer želite pustiti što više prirodnog svjetla u prostor, ali ako ih koristite upotrijebit ćete lagane tkanine poput platna.

Također, tu su i podne prostirke ili tepisi kao najbolji izbor za skandinavski dom. Upotrijebite prirodne materijale poput vune, vlakana ili ovčje kože, a što se tiče uzoraka oni mogu biti neuobičajeni, iako crno-bijeli uzorci u posljednje vrijeme postaju trend u ovom stilu.

Skandinavski stil idealan je za one koji vole minimalnu, čistu i potcijenjenu eleganciju, a financijski je jedan od stilova s umjerenim cijenama.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu