Uređenje prostora za dobrobit vašeg zdravlja

Još jedno ljeto je iza nas, a početak nove školske godine za mnoge znači početak ‘Nove godine’ što je zapravo savršeno vrijeme za postaviti si nove ciljeve. Od svih tih ciljeva jeste li si ikad postavili za cilj uređenje vlastitog životnog i radnog prostora?

Svi mi duboko u sebi žudimo za prostorom u kojem se osjećamo dobro i sigurno, pa što je to što tražimo u svom domu? Ljubav, mir, utjehu, red, sigurnost…?

Vaš dom odraz je vaše energije i vašeg života. Imati uredan dom i mirno utočište važno je za vaše zdravlje. Osjećati se sretno u svom domu utječe na sve oko vas stoga dizajn interijera nije samo estetika (iako je to najvažniji aspekt) već i znanje kako urediti prostor koji odiše zdravljem, sigurnošću i pozitivnom energijom.

Dizajn interijera kombinira umjetnost dizajna (estetika) i znanost o dizajnu (razumijevanje osnova ljudskog tijela i uma). Na naše fizičko i emocionalno zdravlje utječu prostori koje koristimo, a ti prostori bi trebali poticati opuštanje ili produktivnost, pozitivno stimulirati naše tijelo i um i utjecati na razne druge aspekte zdravlja ljudi koji koriste te iste prostore.

Kako se osjećate u vašem domu i na poslu. Postoje li prostorije koje izbjegavate? Na kojem mjestu provodite najviše vremena? Zašto vas neke prostorije privlače, a neke odbijaju? Neka vam jedan od ciljeva bude ispraviti to!

Kako? Uz sljedeće savjete…

1. Obogatite prostor biljkama – Osim što su najljepši ukras nekog prostora, biljke pozitivno djeluju na naše zdravlje. Biljke i cvijeće pročišćuju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, smanjuju stres, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke, suzbijaju neugodne mirise…

2. Osvjetljenje prostora – Električno i prirodno svjetlo mogu utjecati na to kako se boja vidi u prostoru, što može utjecati na vaše raspoloženje i osjećate li se ugodno u prostoru. Postoje 4 vrste rasvjete: ambijentalna, akcentna, radna i dnevna svjetlost. Provjerite koju vrstu rasvjete imate u kojoj prostoriji, te učinite potrebne izmjene.

3. Rasčistite prostor viška nepotrebnih stvari – Osjećate li se zabrinuto, anksiozno ili turobno u nekoj od prostorija i trudite se što manje boraviti u takvoj prostoriji, vrijeme je da napravite veliko čišćenje! Izbacite nepotrebne predmete i višak stvari.

4. Odredite zone aktivnosti – Obavezno odredite i odvojite područja koja su posebno usmjerena na odmor (um), a druga za razne aktivnosti (tijelo). Stvorite kutak za čitanje ili meditaciju, dok u drugoj prostoriji vozite sobni bicikl, aktivno vježbajte i sl.

5. Psihologija boja – Istražite boje koje namjeravate koristiti za pojedinu prostoriju. U idealnom slučaju, boje koje se koriste za zidove, namještaj ili posteljinu trebaju nadopunjavati aktivnosti koje se odvijaju u toj prostoriji. Primjer: ne upotrebljavajte jarke ili oštre boje u prostorima za odmor i opuštanje.

Nakon što procijenite sve prostorije, razmislite o tome što biste trebali učiniti kako biste ih izmijenili. Zatim utvrdite prioritete i kojim redoslijedom krenuti. Nakon što odredite ciljeve, počnite ih planirati na tjednoj, mjesečnoj ili višemjesečnoj bazi. Tako stvarate manje i dostupnije ciljeve čime ćete lakše doći do njihovih ostvarenja!

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu