Što je to Japandi stil uređenja interijera i kako ga prepoznati

Jeste li čuli za najnoviji stil uređenja interijera koji se naziva Japandi? To je savršen spoj dva velika pokreta uređenja unutarnjih prostora kako mu i samo ime govori, to je spoj japanskog i skandinavskog pokreta uređenja.

Iako su se ti pokreti razvijali na suprotnim stranama svijeta, imaju mnogo toga zajedničkog. U stvari, čudi nas kako netko i ranije nije pomislio spojiti ih! Japandi je stvoren 2017.g., ali je i danas jedan od glavnih trendova! Ali, da bismo razumjeli Japandi, osvrnimo se za početak na svaki pokret zasebno.

Skandinavske zemlje svoj su jedinstveni pristup dizajnu oblikovale još 1950-ih. Nakon 2. svjetskog rata, porasla je potreba za ukusnim namještajem koji su si mogli svi priuštiti. Skandinavci su unijeli prirodu u unutrašnje prostore! Zbog toga ovim stilom prevladavaju drveni podove, puno prirodnog svjetla i drugi prirodni materijali poput, recimo, kože. Sve u svemu, Skandi interijeri pružaju osjećaj smirenosti, odišu neutralnošću, funkcionalni su i lako se u njima opustiti.

Japanski stil uređenja interijera stoljećima slijedi iste smjernice. Bezvremenski je, elegantan i prepoznatljiv na prvu. Mnoge karakteristike japanskih domova odnose se na zen filozofiju, a karakteristike japanskog stila su: iskazivanje poštovanja prema prirodi upotrebom prirodnih materijala, minimalno ukrašavanje prostora, što znači upotrebu samo neophodnog namještaja, te višenamjenski prostori.

U svakoj od tih značajki možete vidjeti utjecaj zena. Unutarnji prostor uređen je kako bi pružio umirujuće okruženje. Pa, gdje se onda susreću ti veliki dizajnerski pokreti? Slijede glavne značajke Japandi interijera.

· Prostori su uređeni funkcionalno. U ovom stilu nema suvišnih ukrasa! I japanski i skandinavski interijeri smatraju da svaki komad treba imati svoju svrhu. Naravno, ovaj koncept proteže se korz kompletan Japandi stil. Svaka stvar, bila ona praktična ili ukrasna, trebala bi imati svrhu.

· Svaki utjecaj donosi različit pristup boji. Skandi dizajn favorizira neutralne tonove i prirodno drvo. Japanci uključuju obojeno drvo i naglaske crne i crvene boje. Japandi stil međusobno ih povezuje. Spoj starog i novog izgleda upečatljivo!

· Prirodni materijali su obavezni! Iako oba stila koriste drvo, koriste ga različito. U japanskim je interijerima drvo često obojeno, napravljeno da izgleda glatko i možda izrezano u neki zanimljiv oblik. S druge strane, interijeri pod utjecajem skandinavije imaju rustikalniji pristup.

· Dekorativni predmeti uvijek su praktični. Dekoracija koju odabere svaki stil može izgledati drugačije, ali oba su vođena namjenom. U skandinavskim interijerima, naglasni komadi također pružaju udobnost, na primjer udobne I tople deke i prostirke. U japanskom interijeru naglasci su na vaze i zaslone, predmete praktične prirode.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu