8 glavnih pravila dizajna interijera

Uselili ste se u novi prostor ili samo stari želite preurediti, ali ne znate od kuda krenuti? Donosimo vam 8 glavnih pravila i smjernica kojima biste se trebali voditi pri uređenju svog prostora.

1. Prvo odaberite tepih! Znamo, zvuči čudno i nikada ne biste uređenje prostorije započeli tepihom, ali mnogi dizajneri interijera savjetuju upravo to jer, kažu, jednostavnije je odabrati boju zida ako imate boje na tepihu koje želite slijediti nego obratno. Zato započnite s tepihom u bojama koje želite, a zatim sve ostalo.

2. Odredite ‘žarišnu točku’ prostora! Odredite dio prostorije koji će biti najprimamljiviji oku promatrača, zid ili predmet koji će biti upečatljiv čim uđete u prostoriju. To može biti kamin, staklena stijena sa zavjesama od vrha do dna, zanimljiva umjetnina i slično. Kada ste ju odabrali složite namještaj tako da imate pogled prema tom dijelu prostorije, nemojte ga ignorirati.

3. Izbjegavajte setove namještaja! Možda je jednostavnije odabrati namještaj za spavaću ili dnevnu sobu u kompletu, ali pokušajte kombinirati različite komade namještaja koji će si svejedno odgovarati. U slučaju da već posjedujete komplet namještaja, poigrajte se njime i rasporedite ga po drugim prostorijama.

4. Vodite računa o vizualnoj ravnoteži! O simetriji i asimetriji. Shvatite to kao klackalicu – ako je jedna strana prostorije uređena s puno teškog namještaja, druga strana će padati iz ravnoteže ukoliko bude praznija i s manjim, laganijim komadom namještaja.

5. Odaberite pravu boju za zidove! Odabir boje kojom ćete obojiti zidove prostorije ili više njih, nije lak zadatak, ali uz sljedećih nekoliko trikova nećete pogriješiti. Paletu boja uvijek gledajte tako da ju držite uspravno i obavezno usmjerenu prema zidovima prostorije kojom ju želite obojiti. Također, isprobajte boju malim uzorkom prije nego obojite cijeli zid.

6. Veličina tepiha i kako namjestiti namještaj! Tepih bi u svakoj prostoriji trebao biti dovoljno velik kako bi namještaj ‘sjedio’ na njemu. U dnevnoj sobi to su nogice sofe ili kauča, u blagavaoni on bi trebao biti jednake širine kao što je stolac kada ga izvučete od stola, dok u spavačoj sobi on mora viriti sa sve tri strane kreveta, dakle, krevet mora biti na tepihu.

7. Zavjese! Zavjese su jedan od zadnjih ukrasa kojim prostoriju možete učiniti toplijom, veličanstvenom, modernijom i sl. No, postoji nekoliko pravila koji biste trebali popratiti prilikom namještanja i kupovine zavjesa. Karniše pokušajte postaviti 10-15 cim od ruba prozora ili čak tik ispod stropa prostorije. To će pružiti dojam visine. Svakako stavite duge zavjese, do poda. Karnišu postavite tako da je šira od okvira prozora jer tako se pruža privid većih tj. širih prozora. Objesite zavjese s obje strane prozora, čak i na malim prozorima.

8. Slike i druge umjetnine na zidovima! Što god htjeli objesiti na zid pazite da to bude barem 15-20 cm iznad namještaja i da popunjava 2/3 širine tog istog komada namještaja. Ukoliko vješate sliku ili drugu umjetninu na prazan zid pazite da ju objesite u visini očiju prosječno visoke osobe. Vješate li više fotografija ili slika na zid, držite ih na 7-8 cm udaljene jedne od drugih kako bi djelovale kompaktno.

Svako pravilo ima iznimaka i ne treba ih slijepo slijediti, dovoljne su samo smjernice o kojima možete razmišljati prilikom uređenja prostora kako biste to napravili što bolje, kao pravi profesionalac.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

ODGOVORI

Unesite svoj komentar!
Molimo upišite Vaše ime

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu